Curs valutar
 • EUR
  20.5404
  -0.1339%
 • USD
  18.0378
  0.1081%
 • RUB
  0.2356
  0.1273%
 • RON
  4.1543
  -0.142%
 • UAH
  0.6339
  -0.8361%

Membrii CEC, miza PSRM de a obstrucționa alegerile? Un deputat PAS acuză socialiștii că ar pune presiuni pe aceștia

19 Mai 2021, 13:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
19 Mai 2021, 13:32 // Politica //  Petru Beregoi

Exponenți ai Partidului Socialiștilor ar face presiuni asupra unor membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC) pentru a obstrucționa activitatea acesteia în procesul de organizare a alegerilor parlamentare anticipate. Declarația a fost făcută astăzi de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferințe de presă.

Litvinenco afirmă că, prin aceste presiuni, PSRM ar încerca să deturneze desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

„Cunoaștem că exponenții „Grupării criminale Dodon-Plahotniuc-Șor” vin cu diferite oferte, presiuni pentru a obstrucționa activitatea Comisiei Electorale Centrale. Aceste presiuni și oferte nu sunt făcute către exponenții PSRM-ului în cadrul CEC, ci către alți membri ai Comisiei. Astfel, solicităm acestora să înceteze presiunile, iar CEC să activeze în continuare în conformitate cu legea și să nu se lase provocați presiunilor grupărilor criminale”, a spus deputatul PAS.

Precizăm că, actuala componență a CEC a fost votată de Parlament la 17 iunie 2016. Astfel, mandatul Comisiei Electorale Centrale expiră în iunie curent, chiar dacă în 2019 au fost operate unele modificări în componența CEC, după ce trei membri – președintele CEC, Alina Rusu, vicepreședintele Rodica Ciubotaru, și membrul Iurie Ciocan au depus cereri de demisie în semn de protest față de „imixtiunea politicului în activitatea Comisiei Electorale Centrale”.

Potrivit Regulamentului privind activitatea Comisiei Electorale Centrale, în cazul în care mandatul membrilor CEC expiră în cursul perioadei electorale, mandatul se relungește de drept până la finele acesteia, inclusiv până la intrarea în funcție a noii componențe, dar cu cel mult 90 de zile.

Din actuala componență a Comisiei Electorale Centrale fac parte următorii membri: Vadim Filipov, Andrei Volentir, Sergiu Gurduza, Vasile Gafton, Veaceslav Agrigoroae, Dumitru Pavel (numit în funcție de Parlament în iulie 2019, desemnat de Platforma DA), Maxim Lebedinschi (secretar CEC, votat de Parlament în iulie 2019, desemnat de PSRM), Vladimir Șarban (vicepreședinte) și Dorin Cimil (președinte CEC, votat de Parlament în iulie 2019, desemnat de PAS).

Realitatea Live

19 Ian. 2022, 14:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
19 Ian. 2022, 14:44 // Societate //  Valentina Buză

Sfârșit tragic pentru un bărbat din Glodeni. Acesta și-a pierdut viața după ce a fost bătut cu cruzime de doi indivizi. Potrivit informațiilor, la data de 17 ianuarie curent, la IP Glodeni a parvenit informația precum că, într-o gospodărie din satul Fundurii Vechi a decedat un bărbat.

Imediat la faţa locului s-a deplasat grupa operativă de urmărire penală, conducerea IP Glodeni, procurorul raionului Glodeni și medicul legist.

„În cadrul cercetării s-a stabilit că, pe corpul cadavrului bărbatului în vârstă de 34 de ani sunt urme vizibile de traumatisme. Medicul legist, examinând preventiv, la faţa locului cadavrul, a constatat că moartea bărbatului a putut surveni în urma multiplelor leziuni primite”, spune poliția.

Ulterior, urmare a unor investigații, s-a constatat faptul, că în noaptea de 16 ianuarie spre 17 ianuarie, victima a venit în ospeţie la un bărbat în vârstă de 38 de ani, unde se mai și un individ în vârstă de 31 de ani.

„Împreună au consumat băuturi alcoolice, după care între ei s-a iscat o ceartă pe marginea unui conflict mai vechi, în rezultatul căreia ambii bărbați au maltratat fizic victim în vârstă de 34 de ani”.

Oamenii legii informează că, pe faptul dat este pornită o cauza penală pentru omor în baza art. 145 alin. (2) Cod penal, iar la moment bănuiţii sunt reținuți pentru 72 de ore și se află în IP Goldeni, vina şi-o recunosc pe deplin.

În continuare se efectuează acțiuni de urmărire penală și alte măsuri pentru documentarea cazului.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală