Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

(VIDEO) Ravagiile ciclonului Tauktae din India: Peste 80 de oameni au dispărut pe mare în urma furtunii

19 Mai 2021, 12:10
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Mai 2021, 12:10 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Uraganul Tauktae continuă să facă ravagii în vestul Indiei. Ciclonul a izbucnit în timp ce India se luptă cu un al doilea val devastator de COVID-19, cu milioane de persoane infectate în toată țara în ultima lună. Spitale rămân fără oxigen și medicamente, iar mii de oameni mor pe zi ce trece. Șaptezeci și șapte de persoane au fost date dispărute după ce o barjă de pe coasta orașului indian Mumbai s-a scufundat în mijlocul unui ciclon sever. Uraganul demolează părți ale caselor, iar cel puțin 18 persoane au devenit victimele dezastrului. 

Zeci de mii de oameni au fost evacuați din zonele joase din vestul Indiei, deoarece se aștepta ca un ciclon puternic să ajungă marți, amenințând o regiune care se luptă deja cu un al doilea val de coronavirus devastator.

Ciclonul tropical Tauktae, care s-a format în Marea Arabiei, se deplasează spre nord de-a lungul coastei de vest a Indiei, aducând vânturi dăunătoare, ploi abundente și amenințarea cu furtuni în statul Gujarat.

Furtuna aduce vânturi maxime susținute de 205 kilometri pe oră (127 mph), potrivit Joint Typhoon Warning Center. Acest lucru este echivalent cu un uragan puternic din categoria 3 Atlantic.

„Este primul ciclon tropical al anului din regiune și un astfel de dezastru natural nu ar fi putut veni într-un moment mai rău, decât acum când India este epicentrul global al pandemiei de COVID-19”, transmite CNN. 

Anterior, șeful Centrului de monitorizare a dezastrelor din statul Karnataka, Sunil Gavaskar, a spus că uraganul a distrus aproximativ 120 de case, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în unele locuri și mai mult de o mie de copaci au fost dezrădăcinați. Alte două persoane au murit în statele Kerala și Maharashtra din cauza prăbușirii structurilor și a stâlpilor, în urma vânturilor mari. 

Autoritățile din Maharashtra au evacuat de urgență 580 de pacienți cu coronavirus din clinicile de coastă în alte unități medicale. Din cauza vânturilor puternice și a ploilor abundente din Mumbai weekendul trecut, vaccinarea populației a fost oprită temporar.

Tauktae a ucis cel puțin șase persoane în sudul statelor Goa și Karnataka.

„Cel puțin două persoane au murit duminică ca urmare a furtunii, care a provocat precipitații abundente în Goa”, a declarat ministrul-șef al statului, Pramod Sawant, într-o conferință de presă.

Potrivit datelor Autorității de Stat pentru Gestionarea Dezastrelor din Karnataka, patru persoane au murit, 216 de case au fost avariate și 253 de persoane au căutat adăpost în tabere de ajutor din cauza ciclonului începând de duminică seara.

„Acest ciclon este o lovitură dublă teribilă pentru milioane de oameni din India ale căror familii au fost afectate de infecții și decese record din cauza COVID-19”, a declarat Udaya Regmi, șeful Asiei de Sud a Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

Fotografiile și videoclipurile arată autostrăzile transformate în râuri în urma ploii puternice, iar copacii și liniile electrice au fost răsturnate de vânturi feroce. Ciclonul a ucis cel puțin 26 de persoane din statele de coastă Gujarat, Kerala, Karnataka, Goa și Maharashtra, potrivit autorităților de stat.

 

Marina indiană a declarat că a salvat 184 din cele 261 de persoane aflate la bord.

Treizeci și cinci de persoane au fost, de asemenea, salvate dintr-o altă barjă blocată pe mare în urma ciclonului Tauktae.

Conform surselor, Tauktae a mai slăbit după ce a izbucnit luni, dar cel puțin 19 persoane au murit deja în timpul furtunii.

Totodată, navele și avioanele au fost implicate pentru misiunea de căutare și salvare a oamenilor. 

Un purtător de cuvânt al marinei militare a declarat pentru BBC că a trimis trei nave de război pentru a-i salva pe cei de pe cele trei barje comerciale blocate. Două dintre barje se află în largul coastei Mumbai, capitala statului Maharashtra, în timp ce a treia se află în largul coastei Gujarat.

Care este impactul ciclonului?

Clasificat inițial drept „extrem de sever”, ciclonul a izbucnit în statul Gujarat luni noaptea, cu viteze ale vântului de până la 160 km/oră (100 mph).

Vânturile au devastat zonele de coastă din statul vestic Gujarat, dezrădăcinând copaci și stâlpi de electricitate. În districtul Saurashtra, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă ca măsură de precauție.

Aproximativ 200.000 de persoane au fost evacuate în mai multe state în timp ce ciclonul se apropia, aducând cu sine ploi abundente și vânturi puternice.

Furtuna a lovit regiunea pe fondul unui al doilea val devastator de Covid-19 care a copleșit spitalele indiene.

Realitatea Live

Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
13 Iun. 2021, 17:16
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
13 Iun. 2021, 17:16 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Statistica din țara noastră bucură în continuare. În ultimele 24 de ore, potrivit Ministerului Sănătății, au fost înregistrate doar 39 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Toate sunt cu transmisiune locală.

În total, au fost efectuate 3 142, dintre care 309 sunt teste Rapid Antigen.

Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 255 797.

În prezent, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 168 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 46 în stare extrem de gravă (12 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 77 persoane au fost vindecate.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 692 persoane, iar 14 800 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, MSMPS anunță despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19:

Deces 6.153: Femeie de 61 de ani din raionul Telenești, internată în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, obezitate, nefropatie mixtă.

Deces 6.154: Bărbat de 69 de ani din r. Rezina, internat în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, hepatită.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău