Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

(VIDEO) Ravagiile ciclonului Tauktae din India: Peste 80 de oameni au dispărut pe mare în urma furtunii

19 Mai 2021, 12:10
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Mai 2021, 12:10 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Uraganul Tauktae continuă să facă ravagii în vestul Indiei. Ciclonul a izbucnit în timp ce India se luptă cu un al doilea val devastator de COVID-19, cu milioane de persoane infectate în toată țara în ultima lună. Spitale rămân fără oxigen și medicamente, iar mii de oameni mor pe zi ce trece. Șaptezeci și șapte de persoane au fost date dispărute după ce o barjă de pe coasta orașului indian Mumbai s-a scufundat în mijlocul unui ciclon sever. Uraganul demolează părți ale caselor, iar cel puțin 18 persoane au devenit victimele dezastrului. 

Zeci de mii de oameni au fost evacuați din zonele joase din vestul Indiei, deoarece se aștepta ca un ciclon puternic să ajungă marți, amenințând o regiune care se luptă deja cu un al doilea val de coronavirus devastator.

Ciclonul tropical Tauktae, care s-a format în Marea Arabiei, se deplasează spre nord de-a lungul coastei de vest a Indiei, aducând vânturi dăunătoare, ploi abundente și amenințarea cu furtuni în statul Gujarat.

Furtuna aduce vânturi maxime susținute de 205 kilometri pe oră (127 mph), potrivit Joint Typhoon Warning Center. Acest lucru este echivalent cu un uragan puternic din categoria 3 Atlantic.

„Este primul ciclon tropical al anului din regiune și un astfel de dezastru natural nu ar fi putut veni într-un moment mai rău, decât acum când India este epicentrul global al pandemiei de COVID-19”, transmite CNN. 

Anterior, șeful Centrului de monitorizare a dezastrelor din statul Karnataka, Sunil Gavaskar, a spus că uraganul a distrus aproximativ 120 de case, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în unele locuri și mai mult de o mie de copaci au fost dezrădăcinați. Alte două persoane au murit în statele Kerala și Maharashtra din cauza prăbușirii structurilor și a stâlpilor, în urma vânturilor mari. 

Autoritățile din Maharashtra au evacuat de urgență 580 de pacienți cu coronavirus din clinicile de coastă în alte unități medicale. Din cauza vânturilor puternice și a ploilor abundente din Mumbai weekendul trecut, vaccinarea populației a fost oprită temporar.

Tauktae a ucis cel puțin șase persoane în sudul statelor Goa și Karnataka.

„Cel puțin două persoane au murit duminică ca urmare a furtunii, care a provocat precipitații abundente în Goa”, a declarat ministrul-șef al statului, Pramod Sawant, într-o conferință de presă.

Potrivit datelor Autorității de Stat pentru Gestionarea Dezastrelor din Karnataka, patru persoane au murit, 216 de case au fost avariate și 253 de persoane au căutat adăpost în tabere de ajutor din cauza ciclonului începând de duminică seara.

„Acest ciclon este o lovitură dublă teribilă pentru milioane de oameni din India ale căror familii au fost afectate de infecții și decese record din cauza COVID-19”, a declarat Udaya Regmi, șeful Asiei de Sud a Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

Fotografiile și videoclipurile arată autostrăzile transformate în râuri în urma ploii puternice, iar copacii și liniile electrice au fost răsturnate de vânturi feroce. Ciclonul a ucis cel puțin 26 de persoane din statele de coastă Gujarat, Kerala, Karnataka, Goa și Maharashtra, potrivit autorităților de stat.

 

Marina indiană a declarat că a salvat 184 din cele 261 de persoane aflate la bord.

Treizeci și cinci de persoane au fost, de asemenea, salvate dintr-o altă barjă blocată pe mare în urma ciclonului Tauktae.

Conform surselor, Tauktae a mai slăbit după ce a izbucnit luni, dar cel puțin 19 persoane au murit deja în timpul furtunii.

Totodată, navele și avioanele au fost implicate pentru misiunea de căutare și salvare a oamenilor. 

Un purtător de cuvânt al marinei militare a declarat pentru BBC că a trimis trei nave de război pentru a-i salva pe cei de pe cele trei barje comerciale blocate. Două dintre barje se află în largul coastei Mumbai, capitala statului Maharashtra, în timp ce a treia se află în largul coastei Gujarat.

Care este impactul ciclonului?

Clasificat inițial drept „extrem de sever”, ciclonul a izbucnit în statul Gujarat luni noaptea, cu viteze ale vântului de până la 160 km/oră (100 mph).

Vânturile au devastat zonele de coastă din statul vestic Gujarat, dezrădăcinând copaci și stâlpi de electricitate. În districtul Saurashtra, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă ca măsură de precauție.

Aproximativ 200.000 de persoane au fost evacuate în mai multe state în timp ce ciclonul se apropia, aducând cu sine ploi abundente și vânturi puternice.

Furtuna a lovit regiunea pe fondul unui al doilea val devastator de Covid-19 care a copleșit spitalele indiene.

Realitatea Live

02 Dec. 2021, 22:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 22:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” cheamă mâine, la ora 11:00, la un protest de amploare în fața Judecătoriei din Bălți, unde va fi examinată decizia CEC de eliminare din cursa electorală a Marinei Tauber. Într-o adresare video, Ilan Șor i-a îndemnat pe bălțeni să iasă în stradă pentru a-și apăra votul, viitorul și dreptul de a alege. Potrivit lui, decizia de miercuri a CEC este nimic altceva decât un act de vandalism împotriva statului de drept și democrației.

„Stimați bălțeni, vă îndemn ca mâine, la 11:00, să veniți în fața Judecătoriei din Bălți, de pe strada Hotin 43, nu ca să o susțineți pe Marina Tauber, pe mine sau Partidul „ȘOR”, dar ca să susțineți dreptul dumneavoastră de a alege primarul pe care îl doriți voi, dar nu pe cel care vi-l bagă pe gât Maia Sandu. Îi îndemn pe toți locuitori țării care nu sunt indiferenți să vină să lupte pentru democrație. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bălți, mâine ar putea să se întâmple peste tot în țară. Această liftă și-a ieșit din minți, a întrecut toate granițele, regimul a turbat”.

Ilan Șor a mai adăugat că vineri, la Bălți, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova.

„Maia Sandu le-a interzis locuitorilor din Bălți dreptul de a alege, a spus un mare „NU” democrației din Republica Moldova. Maia Sandu i-a pedepsit pe oamenii care au votat un candidat pe care nu și l-a dorit, un candidat incomod pentru ea.  Miercuri, gașca de hoți ai Maiei Sandu au anulat libertatea în Republica Moldova. Noi trebuie să oprim acest dezmăț. Mâine, la ora 11:00, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova. Mâine se va decide dacă alegătorii din Bălți au dreptul să-și aleagă singuri viitorul primar al orașului sau vor fi obligați să o asculte pe Maia Sandu și pe această gașcă de bandiți din PAS”, a adăugat Ilan Șor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală