Curs valutar
 • EUR
  20.0616
  0%
 • USD
  17.3513
  0%
 • RUB
  0.2415
  0%
 • RON
  4.0528
  0%
 • UAH
  0.6587
  0%

Comentariul lui Alexandru Tănase în legătură cu anularea decretului de numire a judecătorului Vladislav Clima

29 Mai 2021, 10:23
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
29 Mai 2021, 10:23 // Politica //  Realitatea.md

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a oferit un comentariu pentru Deschide.md în legătură cu anularea de către Maia Sandu a decretului fostului președinte, Igor Dodon, prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Tănase susține că nu este prima dată când autoritățile încearcă să demită diverse persoane prin anularea/revocarea actului de numire în funcție. Potrivit lui cel mai recent caz a fost cel al tentativei similare de revocare din funcția de judecător constituțional Domnica Manole.

„Legislația moldovenească prevede proceduri (și sancțiuni) speciale pentru rezolvarea conflictelor de interese. Există și o instituție specială mandatată să se ocupe de așa ceva, care se numește ANI. În legislația cu privire la statul judecătorului nu există o astfel de procedură de sancționare a conflictului de interese în procesul de numire a unui magistrat, cum ar fi revocarea decretului de numire în funcție. Există prevederi constituționale clare, dar și mai multe recomandări ale Comisiei de la Veneția, care se referă la rolul Președintelui Republicii în procesul co-decizional de numire a judecătorilor. Revocarea acestui decret ridică și o problema serioasă referitor la validitatea deciziilor adoptate de/cu participarea acestui judecător”, a declarat Tănase.

Acesta a specificat că garanțiile independenței unui judecător sunt protejate de Constituție și de Art. 6 al Convenției Europene a Drepturilor Omului. Acest articol reglementează noțiunea de „tribunal legal constituit”.

„Această noțiune presupune că sunt valabile doar soluțiile judiciare pronunțate de un “judecător” cu un mandat “legal” (numit legal în funcție). Din conținutul decretului rezultă că motivul revocării constă în ilegalitatea numirii acestui magistrat. Astfel, acest “tribunal” nu a fost “legal constituit”. Astfel, rămâne sub un mare semn de întrebare legalitatea deciziilor de formare a completelor de judecată, constituite prin dispoziția acestui magistrat, respectiv și soluțiile pronunțate de aceste complete”, a explicat fostul președinte al CCM.

Totodată, acesta este convins că avocații care au avut decizii pronunțe de CA Chișinău vor cere revizuirea acestor soluții.

„Cel mai probabil, și în acest caz Curtea Constituțională este instituția care va soluționa constituționalitatea acestui decret (care ca și speță juridică este quasi-identică cu recenta Hotărâre a Parlamentului de revocare a Dnei Domnica Manole din funcția de Judecător CCM)”, a menționat Tănase.

Realitatea Live

17 Oct. 2021, 11:46
 // Categoria: Economie // Autor:  Valentina Buză
17 Oct. 2021, 11:46 // Economie //  Valentina Buză

Vineri, 15 octombrie, a fost publicată în Montorul Oficial modificarea Codului de executare, prin care au fost aprobate măsurile ce au drept scop crearea unui mecanism de protecție în cadrul procesului de urmărire a bunurilor debitorului și membrii familie sale, scrie portalul de știri economice Bani.md.

Potrivit modificările, urmărirea bunurilor imobile ale debitorului nu va fi efectuată în cazul documentelor executorii privind creanțele a căror valoare nu depășește 15 salarii medii pe economie (13 0740 lei), în situația în care debitorul și familia sa au unica viză de domiciliu în acea locuință, precum și cu condiția ca soțul/soția, copilul minor sau persoana aflată la întreținere să nu dețină o altă locuință în proprietate sau în folosință.

Potrivit legii, va fi interzisă evacuarea silită din bunul imobil cu destinație locativă în care debitorul își are unicul domiciliu, în perioada 1 decembrie – 1 martie, dacă creditorul nu va face dovada că debitorul și membrii familiei au la dispoziție o altă locuință corespunzătoare în care s-ar putea muta. Prevederea se va aplica și în cazul declarării stării de urgență, de asediu /război și a stării de urgență în sănătate publică.

A fost extinsă și lista bunurilor debitorului care nu pot fi urmărite: obiectele necesare debitorului pentru a-și continua exercitarea profesiei, autovehiculul care valorează cel mult 5 salarii medii pe economie, obiectele de cult religios, inventarul agricol, dacă debitorul se ocupă cu agricultura. Nu vor putea fi urmărite nici bunurile de uz personal sau casnic, inclusiv mobilierul, dacă valoarea fiecăruia nu depășește suma de 5000 de lei.

Potrivit ultimelor date ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare, la sfârșitul lunii iunie în Republica Moldova erau 164 de organizații de microfinanțare. Activele totale constituiau 11,2 miliarde de lei. Valoarea totală a creditelor acordate a însumat 8,8 miliarde de lei.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie