Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

Comentariul lui Alexandru Tănase în legătură cu anularea decretului de numire a judecătorului Vladislav Clima

29 Mai 2021, 10:23
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
29 Mai 2021, 10:23 // Politica //  Realitatea.md

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a oferit un comentariu pentru Deschide.md în legătură cu anularea de către Maia Sandu a decretului fostului președinte, Igor Dodon, prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Tănase susține că nu este prima dată când autoritățile încearcă să demită diverse persoane prin anularea/revocarea actului de numire în funcție. Potrivit lui cel mai recent caz a fost cel al tentativei similare de revocare din funcția de judecător constituțional Domnica Manole.

„Legislația moldovenească prevede proceduri (și sancțiuni) speciale pentru rezolvarea conflictelor de interese. Există și o instituție specială mandatată să se ocupe de așa ceva, care se numește ANI. În legislația cu privire la statul judecătorului nu există o astfel de procedură de sancționare a conflictului de interese în procesul de numire a unui magistrat, cum ar fi revocarea decretului de numire în funcție. Există prevederi constituționale clare, dar și mai multe recomandări ale Comisiei de la Veneția, care se referă la rolul Președintelui Republicii în procesul co-decizional de numire a judecătorilor. Revocarea acestui decret ridică și o problema serioasă referitor la validitatea deciziilor adoptate de/cu participarea acestui judecător”, a declarat Tănase.

Acesta a specificat că garanțiile independenței unui judecător sunt protejate de Constituție și de Art. 6 al Convenției Europene a Drepturilor Omului. Acest articol reglementează noțiunea de „tribunal legal constituit”.

„Această noțiune presupune că sunt valabile doar soluțiile judiciare pronunțate de un “judecător” cu un mandat “legal” (numit legal în funcție). Din conținutul decretului rezultă că motivul revocării constă în ilegalitatea numirii acestui magistrat. Astfel, acest “tribunal” nu a fost “legal constituit”. Astfel, rămâne sub un mare semn de întrebare legalitatea deciziilor de formare a completelor de judecată, constituite prin dispoziția acestui magistrat, respectiv și soluțiile pronunțate de aceste complete”, a explicat fostul președinte al CCM.

Totodată, acesta este convins că avocații care au avut decizii pronunțe de CA Chișinău vor cere revizuirea acestor soluții.

„Cel mai probabil, și în acest caz Curtea Constituțională este instituția care va soluționa constituționalitatea acestui decret (care ca și speță juridică este quasi-identică cu recenta Hotărâre a Parlamentului de revocare a Dnei Domnica Manole din funcția de Judecător CCM)”, a menționat Tănase.

Realitatea Live

Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
13 Iun. 2021, 16:23
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Tatiana Rusnac
13 Iun. 2021, 16:23 // Alegeri //  Tatiana Rusnac

Alianța pentru Unirea Românilor rămâne în cursa electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, în ciuda Partidului Acțiunii Comune „Congresul Civic”. În urma ședinței de astăzi, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins demersul înaintat de partidul lui Tkaciuk și l-au declarat drept neîntemeiat.

Anunțul a fost făcut de către formațiunea AUR pe pagina de Facebook.

„Curtea de APEL menține în cursa electorală partidul AUR. Considerăm că o justiție corectă și nesubordonată politic reprezintă calea spre un trai mai bun. Electoratul trebuie să fie cel care decide dacă un partid să acceadă în parlament și nu interese ascunse. Felicitări acelor magistrați care se mențin liberi și drepți, iar ei sunt majoritatea. Puterea de a face bine este la voi”, se arată în postare.

Amintim că, liderul „Congresului Civic”, Mark Tkaciuk, a declarat anterior că AUR ar fi fost înregistrat în cursa electorală grație mai multor acțiuni ale socialiștilor, cu scopul de a împărți alegătorii Partidului Acțiune și Solidaritate.

Membrii formațiunii s-au adresat și în instanța de judecată pentru ca magistrații să anuleze decizia CEC din 4 iunie, ziua cînd AUR a fost înregistrat în cursa electorală, întrucât membrii Comsiei, potrivit luui Tkaciuk, ar fi înregistrat ilegal un grup care încalcă legislația țării, folosește simbolurile altei țări și lansează apeluri publice întru lichidarea independenței moldovenești.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău