Curs valutar
 • EUR
  19.2940
  0%
 • USD
  17.7850
  0%
 • RUB
  0.2027
  0%
 • RON
  3.8782
  0%
 • UAH
  0.4351
  0%

Comunitatea Universității „Ion Creangă”, consternată că procurorii anticorupție insistă să le ia blocuri de studii

13 Mart. 2024, 16:50
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
13 Mart. 2024, 16:50 // Societate //  Elena Putregai

Comunitatea academică a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” (UPSC) a scris o petiție pentru a împiedica intenția autorităților de a prelua blocurile de studii de la instituție. Aceasta a fost adresată și ca scrisoare deschisă către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, speakerul Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean și către ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

În petiție se face referire la Codul educației care stipulează că (2) Autonomia universitară constă în dreptul comunităţii universitare de organizare şi autogestionare, de exercitare a libertăţilor academice fără niciun fel de ingerinţe ideologice, politice sau religioase, de asumare a unui ansamblu de competenţe şi obligaţii în concordanţă cu politicile şi strategiile naţionale ale dezvoltării învățământului superior, pentru că „ne-am pomenit prinși într-o situație confuză, în care Procuratura Anticorupție încearcă insistent să se instaleze în spațiile universității, inspectând blocurile de studii de pe str. Iablocikin nr. 5 și Doina nr. 104”.

Considerăm inadmisibilă această acțiune, din partea reprezentanților legii, care trebuiau să respecte toate legile naționale și internaționale, inclusiv și faptul că: (1) Instituţiile de învățământ superior publice şi private au patrimoniu propriu pe care îl gestionează conform legii. (2) Clădirile şi terenurile în/pe care, la data intrării în vigoare a prezentului cod, îşi desfăşoară activitatea instituţiile de învățământ superior publice fac parte din domeniul public al statului şi nu pot fi înstrăinate, iar celelalte bunuri sunt proprietatea instituţiilor de învățământ superior publice.

În blocul de studii de pe strada Iablocikin 5, a activat Universitatea de Stat din Tiraspol, care a fost izgonită în anul 1992 de către separatiștii din regiunea transnistreană și care în anul 2022 a fost absorbită de către UPSC. Pe strada Doina 104 a activat Institutul de Științe ale Educației, actualmente se află Centrul de Formare Continuă și Leadership a UPSC.

În ultimii 10 ani, ambele edificii au fost supuse unor reparații capitale. Din contul mijloacelor proprii ale instituției, UST, a fost schimbat acoperișul, renovate rețelele inginerești, instalate sistemele moderne de încălzire, dotate cu sisteme inteligente de control, instalate sisteme  antiincendiu și sisteme de scurgere a apelor pluviale etc., au fost renovate sălile de studii, laboratoarele științifice de informatică, fizică, inteligență artificială creativă, resurse educaționale digitale, robotică etc. Totodată, blocul de studii de pe str. Gh. Iablocikin nr. 5 a fost dotat cu echipamente tehnologice moderne, care l-a transformat într-un Centru de excelență academică în diverse domenii ale științei.

Actualmente, în urma reorganizării, în acest bloc de studii își desfășoară activitatea Facultatea de Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale, Laboratoarele științifice ale UPSC și Facultatea de Științe ale Educației.

Menționăm că toate reparațiile, dotările, cheltuielile de mentenanță, întreținere sunt din contul extra-buget, adică din contul cadrelor didactice și așa nedreptățite prin salarii indecente și condiții de lucru demotivante, dar care și-au asumat cu demnitate și sacrificii, în detrimentul sănătății și confortului personal, responsabilitățile meseriei. Suntem consternați de această situație și de insistența ciudată perpetuată prin scrisoarea Procuraturii Generale nr. 1-1d/24-15 din 26 februarie 2024 și adresării Cancelarii de Stat a Republicii Moldova nr. 17-78-2244 din 27 februarie 2024, referitor la oportunitatea transmiterii din gestiunea I.P. Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău în gestiunea Procuraturii Generale a blocului de studii din strada Ghenadie Iablocikin nr. 5, municipiul Chișinău.

Or, în 2022, reprezentanții Guvernului Republicii Moldova convingeau că reforma care ține de învățământul superior nu presupune vinderea ori transmiterea în gestiune a blocurilor de studii renovate în folosul unor grupuri de interes.

Actualul Guvern are alte viziuni în raport cu reforma universitară? Să înțelegem că interesul față de infrastructura singurei universități de profil pedagogic din țară, care formează peste 80% de cadre didactice din învățământul de toate nivelurile este mai atractiv decât multitudinea de spații neutilizate din alte entități? Se creează impresia că „interesul” pentru ridicarea prestigiului de profesor este de fapt doar la nivel declarativ, în realitate se vrea distrugerea acestei instituții, demotivarea și alungarea din sistem a pedagogilor din universitatea pedagogică! Este un semnal periculos din moment ce organele (întreținute exclusiv din bugetul de Stat), care ar trebui să fie garantul respectării drepturilor, își doresc să preia abuziv spațiile dotate din contul profesorilor (instituția fiind la autogestiune și autofinanțare). Stimate domnule Președinte, în contextul celor expuse, solicitam sprijinul dvs. întru asigurarea unei bune funcționări a  instituției noastre și soluționarea problemei create în raport cu UPSC.

Comunitatea academică a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău își exprimă dezacordul total față de acțiunile abuzive și intențiile de a amplasa Procuratura Anticorupție în blocul de studii din strada Gh. Iablocikin nr. 5/ Doina 104 și evacuarea forțată a studenților și a profesorilor din laboratoarele de cercetare construite cu multă trudă și efort pe parcursul mai multor zeci de ani.

Suntem profund dezamăgiți, bulversați de abordarea discriminatorie,  nedemocratică, mai ales în parcursul european și al statutului de țară candidat, în care autonomia universitara, drepturile omului și respectarea legilor sunt condiții principiale. Suntem profesorii care-și merită drepturile și respectul cuvenit și nu vom tolera nedreptățile și umilințele la care suntem supuși. Vom apela la toate formele democratice de apărare a drepturilor, inclusiv la organismele internaționale, mass media etc.

Procuratura Anticorupție ori instituțiile cărora li se adresează comunitatea academică nu au venit cu vreo reacție publică. Cert este faptul că anterior într-o situație similară s-au pomenit și academicienii din Republica Moldova. Savanții au bătut alarma public că Academia de Științe (AȘM) ar putea fi ocupată de procurorii anticorupție.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
14 Iul. 2024, 11:25
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Elena Putregai
14 Iul. 2024, 11:25 // Actualitate //  Elena Putregai

Președintele american, Joe Biden, a condamnat atacul armat care a avut loc la mitingul electoral al lui Donald Trump și și-a exprimat recunoștința că acesta a supraviețuit. Însă unii republicani spun că limbajul folosit de Biden în campanie a pregătit terenul pentru violența politică.

VIDEO Donald Trump, cât pe ce să fie asasinat. Maia Sandu: „Violența politică nu are loc în societățile noastre”

„Nu există loc în America pentru acest tip de violență”, a spus Biden, într-o declarație televizată la nivel național, după atacul de sâmbătă împotriva lui Donald Trump. „Este bolnav. Este bolnav. Este unul dintre motivele pentru care trebuie să unim această țară. Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple. Nu putem fi așa. Nu putem tolera acest lucru”.

Biden a mai spus că a încercat să îl contacteze pe Trump, dar nu a putut vorbi cu el, deoarece fostul președinte era cu medicii.

„Aparent, se simte bine”, a spus președintele. „Am de gând să vorbesc cu el în scurt timp, sper”, a spus el.

Ulterior, Casa Albă a anunțat că Biden și Trump au discutat.

Întrebat dacă ar caracteriza incidentul drept o tentativă de asasinat, el a spus că are propria sa opinie, dar că va aștepta mai întâi să vină mai multe fapte.

„Concluzia este că mitingul lui Trump a fost un miting pe care ar fi trebuit să îl poată desfășura pașnic, fără nicio problemă”, a spus Biden. „Dar ideea, ideea, că există violență politică sau violență în America ca aceasta este pur și simplu nemaiauzită, pur și simplu nu este potrivită. Toată lumea, toată lumea trebuie să o condamne, toată lumea”.

Biden se afla la Rehoboth Beach, Del, unde are o reședință, în momentul atacului. După ce a făcut o primă declarație scrisă, acesta a părăsit reședința și s-a îndreptat spre clădirea departamentului local de poliție pentru a putea aborda problema în fața camerelor de luat vederi.

Un oficial al Casei Albe a declarat reporterilor că Biden a fost informat cu privire la incident de către Kimberly Cheatle, directoarea Serviciului Secret, Alejandro N. Mayorkas, secretarul pentru securitate internă, și Liz Sherwood-Randall, consiliera președintelui pentru securitate internă.

Un oficial din cadrul campaniei lui Biden a declarat că, din respect pentru gravitatea momentului, campania întrerupe toate comunicațiile externe și depune eforturi pentru a-și reduce cât mai rapid posibil publicitatea televizată.

Declarația președintelui a venit după exprimări similare din partea altor democrați de rang înalt, inclusiv senatorul Chuck Schumer și reprezentantul Hakeem Jeffries, ambii din New York și liderii partidelor din camerele lor respective.

Relativa întârziere a lui Biden de a emite o declarație a atras critici din partea unui senator republican, Bill Hagerty din Tennessee. „De ce Casa Albă nu a spus nimic?”, a întrebat el cu puțin timp înainte de publicarea declarației lui Biden.

Reprezentantul Jared Moskowitz, un democrat din Florida, i-a cerut și el lui Biden să țină un discurs din Biroul Oval pentru a discuta situația. „Reduceți temperatura”, a spus el. „Reamintiți-ne că suntem cu toții americani”.

Unii republicani l-au acuzat pe Biden că a pregătit terenul pentru atacul de la mitingul lui Donald Trump, citând limbajul pe care acesta l-a folosit împotriva fostului președinte în timpul campaniei.

„Premisa centrală a campaniei lui Biden este că președintele Donald Trump este un fascist autoritar care trebuie oprit cu orice preț. Această retorică a condus direct la tentativa de asasinat a președintelui Trump”, a spus senatorul de Ohio JD Vance.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală