Un singur candidat a depus dosarul la concursul inițiat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru funcția de Procuror General. Este vorba de Ilie Rotaru, avocatul care anterior a candidat pentru mai multe funcții publice, inclusiv cea de președinte al Republicii Moldova, susțin surse ale redacției Realitatea.md din cadrul CSP.
Potrivit Regulamentului, aprobat anterior de CSP, „dacă în termenul-limită de depunere a dosarelor de participare la concurs nu s-a înregistrat nici un candidat sau a fost înregistrat dosarul doar a unui singur candidat, Consiliul prelungește termenul pentru depunerea dosarelor cu respectarea condițiilor din pct.8 și pct.9”.
Responsabilii CSP, contactați de redacția noastră, au evitat să ofere mai multe detalii, menționând că vor emite miercuri, 22 noiembrie curent, un comunicat cu referire la acest concurs.
Ilie Rotaru nu a fost de găsit la telefon pentru o reacție.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
În trecut, Ilie Rotaru a candidat pentru funcția de Avocat al Poporului, pentru cea de președinte al Republicii Moldova, dar și pentru cea de director al Centrului Național Anticorupție (CNA).
Potrivit anticoruptie.md, avocatul Ilie Rotaru a fost condamnat la nouă ani cu executare pentru escrocherie și anunțat în urmărire generală de către forțele de ordine din Republica Moldova. O perioadă el s-a aflat în România, de unde a revenit după plecarea de la guvernare a Partidului Democrat, în iunie 2019. Rotaru pleda nevinovat și declara că dosarul i-a fost fabricat la comanda lui Vladimir Plahotniuc pentru că ar fi insistat să își recupereze acțiunile pe care le-a deținut la Centrul comercial Gemenii, acțiuni care i-ar fi fost preluate printr-un atac raider de căre președintele ucrainean Poroșenko.
Ilie Rotaru a declarat că a deținut o cotă de 7 la sută din acțunile Gemenii și a deținut o perioadă funcția de administrator al acestei societăți pe acțiuni. După aceasta, el ar fi fost revocat și deposedat de acțiuni. Avocatul a fost găsit vinovat că l-a deposedat pe un businessman din Belgia de un imobil cu suprafața de 360 de metri pătrați și un teren aferent amplasat în Bălți, evaluat la 40.000 de euro. Potrivit sentinței, în anul 2009, cetățeanul belgian s-a adresat avocatului Rotaru pentru servicii juridice, iar apărătorul i-ar fi cerut să semneze hârtii în alb.
Astfel, avocatul, potrivit anticoruptie.md, a făcut angajări fictive la întreprinderea belgianului. Ulterior, Rotaru l-a acționat în judecată pe investitorul străin, invocând datorii salariale de peste 12.000 de euro și a obținut câștig de cauză. Instanța a acceptat o tranzacție de conciliere în urma căreia cetățeanul belgian a cedat imobilul din Bălți în contul datoriei.
VIDEO Moldova, tot mai aproape să aibă un Procuror General. Ce decizie au luat astăzi membrii CSP