Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Concurs pentru elaborarea identității vizuale de Ziua Națională a Vinului. Care este termenul de înscriere

18 Iun. 2021, 16:51
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
18 Iun. 2021, 16:51 // Actualitate //  Valentina Buză

Oficiul Național al Viei și Vinului în Colaborare cu asociația companiilor creative din Moldova COR, au anunțat la începutul lunii concursul pentru elaborarea identității vizuale pentru Ziua Națională a Vinului. În context, de mențioat că perioada de aplicare este 01 iunie – 20 iunie, 2021, iar în cadrul concursului pot participa designeri grafici, ilustratori și liberi profesioniști.

Totodată, aplicanții trebuie să transmită schița deja lucrată, dar nefinalizată a conceptului ce urmează să fie dezvoltată ulterior alături de mentorii programului. Premiul mare este în sumă de 30 000 MDL.

În cele două săptămâni de când a fost anunțat concursul, au avut loc două workshop-uri cu invitați internaționali care au împărțit cu comunitatea designerilor locali câteva idei valoroase ce merită notate de toți cei ce își doresc să participe în concurs.

În Workshop #1 – Global trends in brand communication with Chris Mitchell, s-au prezentat idei de poziționare de la expertul Cube Agency, UK, pentru a aduce Vinul Moldovei / Wine of Moldova mai aproape de consumatorul internațional.

 • Small Country – Big Wines / Țară Mică, cu Vinuri Mari 
 • Wine adventure / Aventura vinului 
 • A story in every drop / o poveste în fiecare picătură

Experții tind să balanseze între primele două concepte, optând pentru o combinație între acestea cu accent pe ideea de aventură în locul pasivului discovery (descoperire), ce este supra utilizat în sloganele de promovare a turismului.

La Workshop #2 – Finding your Voice; how to use your skills to make a difference, Jonay Sosa, director creativ la Publicis Italy, a subliniat câteva idei despre ce înseamnă să identifici vocea unui brand și cum îți poți folosi „accentul” pentru a crea o identitate remarcabilă.

 • Funcția unui design bun este să rezolve o problemă. 
 • Nu îți fie frică să fii evident și autentic în soluțiile pe care le găsești. E adevărat că aceste idei evidente uneori sunt ascunse în labirinturile minții și trebuie exercițiu și îndemânare ca să le găsești. Cum spun experții din 50 de idei una sigur e bună, iar din 100 una e fantastică.

De menționat că, anul acesta Ziua Națională a Vinului își sărbătorește cea de-a 20-a aniversare. Astfel, sunt două decenii de când este sărbătorit vinul moldovenesc la noi acasă.

„Cu fiecare an, amploarea festivalului crește, atrăgând nu doar curioșii, dar și experți locali și regionali din industria vinului. Studiile arată că, numărul turiștilor care aleg să viziteze orașul anume în această perioadă a crescut considerabil. Festivalul a devenit tot mai mare și ca număr de vinării implicate, locații, tipuri de evenimente, dar și perioadă de desfășurare”, se aratăîn comunicat.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:27
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
02 Aug. 2021, 14:27 // Societate //  Valentina Buză

Sfârșit tragic pentru un bărbat în vârstă de 82 de ani. Acesta a fost strivit de un autocar când traversa strada neregulamentar, iar urmare a impactului a decedat pe loc. Potrivit informațiilor, accidentul rutier produs pe strada Muncești din Capitală.

„În jurul orei 13:05, în Dispeceratul Secției documentare accidente rutiere al DP mun. Chișinău, a fost înregistrată înștiințarea telefonică despre producerea unui accident rutier cu tamponare de pieton, pe strada Muncești”.

Imediat la fața locului s-au deplasat oamenii legii unde au stabilit că, un bărbat în vârstă de 45 de ani, aflat la volanul autocarului, a tamponat un pieton, bărbat în vârstă de 82 de ani, care traversa strada neregulamentar.

Pe caz a fost dispusă inițierea unui proces penal, iar organul de urmărire penală urmează să stabilească toate circumstanțelor.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate