Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

Conferință științifică consacrată Zilei Europei în Moldova, desfășurată la AȘM

14 Mai 2021, 13:08
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
14 Mai 2021, 13:08 // Societate //  Valentina Buză

În contextul celebrării Zilei Europei în Republica Moldova, Academia de Științe a Moldovei a organizat ediția a XV-a a Conferinței științifice naționale cu participare internațională. Astfel, în cuvântul de deschidere, directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, profesor universitar Victor Juc a menționat că organizarea și desfășurarea conferinței științifice, reprezintă o oportunitate pentru revederea vechilor prieteni, chiar dacă în format online.

Totodată, în mesajul său de salut, vicepreședintele AȘM, Victor Moraru, a remarcat aportul Academiei de Științe a Moldovei în procesele de europenizare a Republicii Moldova, prezentând mai multe lucrări științifice publicate de către cercetătorii științifici de la Academia de Științe a Moldovei, începând din 2010.

„Oamenii de știință sunt mai puțini sau chiar deloc auziți în Republica Moldova, însă recomandările lor științifice se dovedesc a fi într-o bună măsură să contribuie la dezvoltarea societății, a economiei și sistemului politic. Republica Moldova este un stat european, important este ca să modernizăm și să europenizăm societatea și atitudinea, să manifestăm voință și încredere în parcursul european”, a declarat Victor Moraru.

Sesiunea de rapoarte științifice a fost deschisă de dr.hab. Victor Juc, care a supus analizei evoluția relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în contextul pandemiei de coronavirus de tip nou, subliniind și argumentând că Uniunea Europeană rămâne principalul partener al Republicii Moldova.

„Chiar dacă Uniunea Europeană și statele membre se confruntă cu multiple probleme, asistența acordată Republicii Moldova, în special din partea României, este consistentă și oportună”, a conchis dr.hab. Victor Juc.

Doctorul habilitat Pantelimon Varzari și doctorul habilitat Nicolae Enciu au analizat și prezentat evoluția ideilor de unificare europeană, remarcând specificitatea epocilor și indicând asupra încărcăturii valorice a proiectului european.

Doctorul Alexandr Cervinski de la Institutul de Filosofie al Academiei Naționale de Științe din Belarus a argumentat necesitatea elaborării în comun a unor criterii metodologice menite să contribuie la mai buna cunoaștere și înțelegere a problemelor ce țin de ecologie.

„În asemenea manieră, Republica Moldova va putea mai ușor să se integreze în Uniunea Europeană, date fiind prioritățile anunțate și asumate – economie verde și economie digitală”, a subliniat doctorul Alexandr Cervinski.

În concluziile conferinței, directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice Victor Juc a pus în lumină și unele recomandări, precum: integrarea europeană a Republicii Moldova se exprimă actualmente prin modernizare, realizată prin dezvoltare și democratizare; Republica Moldova are nevoie de o nouă Agendă de Asociere, menită să asigure dezvoltarea economică, inclusiv prin digitalizare, și fortificarea capacităților de funcționalitate instituțională.

Realitatea Live

Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Briefing de presă susținut de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole
13 Iun. 2021, 06:30
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
13 Iun. 2021, 06:30 // Economie //  Realitatea.md

Președintele Consiliului de Administrație  al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, se arată convins că disensiunile dintre Rusia și Ucraina nu vor influența traseul tradițional de asigurare a Republicii Moldova cu gaze naturale. Chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla, Republica Moldova este pregătită din punct de vedere tehnic.

„Nu cred că în acest an se va schimba traseul asigurării Republicii Moldova cu gaze naturale. Cel mai probabil, va rămâne traseul tradițional, prin Ucraina. Dar noi suntem pregătiți pentru orice fel de scenarii. Din punct de vedere tehnic, putem asigura aprovizionarea cu gaze în regim revers prin coridorul Transbalcanic. Gaze naturale putem primi și prin intermediul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, care va fi sută la sută funcțional, așa cum ne asigură colegii de la TransGaz, în luna octombrie ”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Directorul Moldovagaz spune că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este complet funcțional pe porțiunea Republicii Moldova, însă mai există elemente tehnice care nu sunt finalizate, de partea română.

„Problema este pe teritoriul României, și constă în construcția a două stații de comprimare. Pe teritoriul Republicii Moldova au avut loc testări, totul este pregătit, noi suntem gata să primi gaz din România. Deocamdată nu avem aceste necesități, suntem în stare să asigurăm aprovizionarea cu gaze naturale, inclusiv pentru perioada de iarnă, pe traseul tradițional”, a spus Vadim Ceban.

La 1 ianuarie, Moldovagaz a prelungit contractul de furnizare a gazelor naturale cu gigantul rus Gazprom pentru încă un an. Republica Moldova achită Rusiei 120-122 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău