Curs valutar
 • EUR
  21.3233
  -0.0159%
 • USD
  17.9239
  0.1601%
 • RUB
  0.2452
  -1.0196%
 • RON
  4.3299
  0.0069%
 • UAH
  0.6573
  -0.1217%

Conflictul din Donbas: Ucraina a înregistrat 10 încălcări de încetare a focului, pe parcursul zilei de ieri

21 Mai 2021, 17:48
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
21 Mai 2021, 17:48 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

În pofida faptului că armistițiul, susținut inclusiv de președinții ucrainean și rus, Vladimir Zelenski și respectiv Vladimir Putin, a intrat în vigoare pe 27 iulie 2020, continuă să fie încălcat de grupările armate ale separatiștilor.

Comandamentul Forțelor Armate din Ucraina a raportat 10 încălcări ale acordului de încetare a focului comise de grupurile armate controlate de Rusia în zona de război din Donbas, pe 20 mai curent.

„Ieri au fost înregistrate până la 10 încălcări ale încetării focului de către formațiunile armate ale Federației Ruse, în zona Operațiunii Forțelor Comune”, a declarat centrul de presă al Comandamentului JFO ucrainean pe Facebook.

În special, trupele inamice au tras mortare interzise de 82 mm în apropierea satului Pivdenne, precum și lansatoare de grenade ale diferitelor sisteme, mitraliere grele și puști automate de două ori în apropierea satului Pavlopil.

De asemenea, au folosit arme antitanc portabile montate pe trepied, lângă orașele Avdiyivka și Maryinka și satul Troyitske.

Mai mult decât atât, inamicul a tras armele antitanc portabile cu trepied și mitraliere grele în apropierea satului Novoselivka, lansatoare de grenade automate în apropierea satelor Shumy și Hnutove, în timp ce puștile au fost folosite în apropierea satului Pisky.

Totodată, nu au fost raportate victime din ziua trecută.

Încălcările au fost raportate reprezentanților OSCE prin intermediul Centrului Comun pentru Control și Coordonare (JCCC) a încetării focului din Donbas.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 22:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 22:57 // În Lume //  Cristina Vlah

Nouă lideri separatiști catalani au fost grațiați de către primul ministru al Spaniei, informează Realitatea.md cu referire la Euronews. Potrivit sursei, premierul Pedro Sanchez a anunțat grațierile într-un discurs televizat.

Acest lucru este condiționat prin faptul că liderii catalani să nu mai poată deține funcții publice. De asemenea, grațierile nu îi vizează pe liderul din Catalonia, Carles Puigdemont, și alți lideri ai regiunii, care optează pentru separarea Cataloniei de Spania.

Cei nouă lideri separatiști catalani au fost condamnați pentru rolul lor în evenimentele din octombrie 2017, când regiunea autonomă a încercat, fără succes, să-și declare independența. În 2019, ei au fost condamnați la pedepse între 9 și 13 ani pentru acuzații de rebeliune și folosire defectuoasă a fondurilor publice. Acestea au fost comise prin organizarea unui referendum calificat de autoritățile de la Madrid drept ilegal.

Eliberarea acestora va putea fi efectuată după publicarea grațierilor în gazeta oficială a Guvernului de la Madrid.

Deciziile de grațiere au fost dur criticate de către partidele de opoziție, care spun că astfel premierul vrea să se apropie mai mult de partidele din Catalonia.