Curs valutar
 • EUR
  21.4716
  0.4597%
 • USD
  17.9777
  0.0412%
 • RUB
  0.2472
  0.6472%
 • RON
  4.3585
  0.4359%
 • UAH
  0.6591
  0.3945%

(DOC) La Moldatsa se trăiește bine. Vara trecută directorul a ridicat premii în sumă de 360 de mii de lei

21 Mai 2021, 16:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
21 Mai 2021, 16:44 // Societate //  Petru Beregoi

Directorul Întreprinderii de Stat „Moldatsa”, Veaceslav Frunze, s-a „autopremiat” în vara anului 2020, cu o sumă bănească în mărime de cinci salarii de funcție, ceea ce ar însemna aproximativ 360 de mii de lei. Drept reacție, Moldatsa, spune că Inspecția financiară a Ministerului Finanțelor a verificat modalitatea de acordare a premiilor bănești către directorul întreprinderii și nu a depistat nici o încălcare.

Totul a ieșit la iveală, după ce deputatul PAS, Radu Marian a intrat în posesia unui act prin care se demonstrează că Frunze a primit vara trecută premii de 360 de mii de lei, pe lângă salariul său lunar de 71 de mii de lei.

„Veaceslav Frunze, șeful MOLDATSA (întreprinderea de stat care gestionează traficului aerian) s-a autopremiat, în vara anului 2020, cu o sumă bănească în mărime 5 salarii de funcție, ceea ce ar însemna, după calculele noastre, aproximativ 360.000 lei. Iar asta pe lângă salariul lunar de 71.000 lei pe care l-a primit acesta în 2020 (conform declarației de avere). Asta se întâmpla în timp ce întreprinderea era grav afectată de pandemie, avioanele nu zburau, iar angajații și controlorii de trafic se îmbolnăveau unul după altul de COVID-19. Am trimis sesizări către Inspecția financiară ca să investigheze legalitatea acordării acestui premiu, dar și către Agenția Proprietăți Publice, ca să înțeleg cum a fost posibil ca un astfel de premiu să fie acordat. De asemenea, voi trimite un demers către Moldatsa și voi cere lui Frunze să întoarcă înapoi premiul”, a scris Marian.

Drept reacție, Moldatsa afirmă că, „evaluarea și premierea administratorilor întreprinderilor de stat este în competența consiliilor de administrare și a fondatorului și nu a administratorului”.

„Premierea administratorului Moldatsa a fost verificată de Inspecția financiară la demersul deputatului Radu Marian. În rezultat nu au fost depistate încălcări sau abuzuri”, susține întreprinderea.

De asemenea, Moldatsa se victimizează și afirmă că întreprinderea ar fi atrasă în „jocuri politici” ținând cont de perioada electorală.

Doc: Radu Marian

Realitatea Live

23 Iun. 2021, 23:49
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
23 Iun. 2021, 23:49 // Politica //  Cristina Vlah

Tensiuni s-au creat la postul transnistrean de control de la Varnița, după ce reprezentanții blocului electoral AUR au fost blocați de către forțele regiunii transnistrene, informează Realitatea.md. Aceștia în semn de protest, au anunțat că au instalat corturi și vor rămâne acolo peste noapte.

Astăzi cei din Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) porniseră cu un autocar spre alegătorii din regiunea transnistreană, ca să-și promoveze candidații de pe listele electorale pentru parlamentarele din 11 iulie, current.

„Caravana Alianța pentru Unirea Românilor este blocată de patru ore de așa-zișii milițieni transnistreni la Varnița. Nu putem trece la Tighina să facem campanie electorală. Nu vom ceda…”, a anunțat Valeriu Munteanu, candidat AUR.

Unul dintre participanții la manifectarea electorală, Octavian Racu, susține că reprezentanții AUR deja și-au instalat corturile și că în apropiere sunt prezenți oameni din structurile de forță.

„Zona este împânzită de persoane în uniformă. Probabil, e vorba de grăniceri. La fața locului se află și reprezentantul trupelor rusești de menținere a păcii de la Bender.

Corturile și autocarul cu activiștii AUR au fost izolate de restul teritoriului cu un gard cu sârmă ghimpată. Reprezentanții părții transnistrene sunt destul de pașnici”, scrie Octavian Racu.

Menționăm că anterior, cei din blocul AUR au mai avut tentativa de a face agitație electorală în stânga Nistrului. În data de 21 iunie, ei au încercat să meargă la Râbnița, dar au fost opriți de grănicerii separatiști.