Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

Consilierii care vor lucra asupra reformei justiției anunțate de Maia Sandu vor fi achitați de Guvernul britanic

12 Mai 2021, 16:31
 // Categoria: Slider // Autor:  Petru Beregoi
12 Mai 2021, 16:31 // Slider //  Petru Beregoi

Guvernului britanic va sprijini un proiect de consultanță anticorupție pe lângă Președinție. Anunțul a fost făcut astăzi de către președinta țării, Maia Sandu, după întrevederea cu ministra britanică pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton, care a declarat că Marea Britanie va achita experții contractați în cadrul proiect pentru asistența tehnică oferită.

„Pentru realizarea mandatului meu în domeniul anticorupție și reforma justiției, reforme cerute de aproape un milion de cetățeni la alegerile prezidențiale din anul trecut, Guvernul britanic va oferi suport și sprijin. Cu sprijinul partenerilor de dezvoltare ai țării noastre, vom continua lupta cu fenomenul corupției și vom construi o justiție corectă, independentă, în care oamenii pot avea încredere”, a anunțat Sandu.

La fel, în contextul vizitei ministrei Morton la Chișinău, Maia Sandu a declarat că intenționează să utilizeze la maximum beneficiile și oportunitățile oferite de Marea Britanie în cadrul unui Acord de parteneriat strategic, semnat în 2020, dar care încă nu a fost ratificat.

„Intenția noastră este de a valorifica la maximum, în beneficiul cetățenilor, oportunitățile oferite de Acordul de parteneriat strategic, comerț și cooperare, semnat de țările noastre în decembrie 2020, dar încă neratificat din cauza lipsei unei majorități parlamentare responsabile la Chișinău. Acest document stabilește un cadru nou al relațiilor bilaterale, dar și crearea platformei de Dialog Politic şi Strategic la nivel înalt, pe care dorim să le extindem și aprofundăm în anii ce urmează, realizând proiecte ce vor îmbunătăți atât viața cetățenilor, cât și poziționarea țării noastre pe arena internațională. Relațiile dintre Republica Moldova și Regatul Unit au o istorie bogată, în special în domeniul schimburilor educaționale, cooperării militare și de securitate, sprijinirii schimbărilor democratice și a măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului și în consolidarea independenței mass-media”, a mai spus Sandu în cadrul unei conferințe de presă, susținută, după întrevederea avută cu Wendy Morton.

Amintim că, ministra britanică pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton, se află într-o vizită de lucru în țara noastră și a avut mai multe întrevederi cu oficiali moldoveni.

Realitatea Live

03 Dec. 2021, 13:11
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
03 Dec. 2021, 13:11 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Ședință cu năbădăi la Bălți, acolo unde se examinează astăzi demersul Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind excluderea candidatului partidului „ȘOR” din cursa electorală pentru turul doi al alegerilor locale de la Bălți. După ce magistrata Natalia Costaș a refuzat să întrerupă ședința de judecată la solicitarea avocaților Partidului ȘOR”, ultimii au cerut recuzarea judecătoarei.

Cererea de recuzare a fost pronunțată verbal, iar între timp instanța a anunțat o nouă pauză în acest proces.

Examinarea cauzei urmează a fi transmisă aleatoriu unui alt judecător. Potrivit avocaților „ȘOR”, sunt suspiciuni asupra integrității magistratului.

Amintim că, hotărârea Comisiei, privind anularea înregistrării candidatului Partidului Șor în alegerile locale noi din Bălți a fost adoptată miercuri, 1 decembrie, și a fost votată de 6 membri CEC din cei 8 prezenți la ședință.

Potrivit raportorului, Pavel Postică, membru CEC, Marina Tauber, ar fi depășit plafonul maxim de cheltuieli permise în campania electorală. Suma invocată se referă la cheltuielile pentru mâncare ale activiștilor formațiunii.

Între timp, Marina Tauber a contestat decizia CEC la Curtea de Apel Chișinău. În demersul său, Marina Tauber cere instanței să anuleze hotărârea ca fiind „nefondată”. Avocații consideră că Partidul Șor este „vătămat în drepturile sale”.

Realitatea.md precizează că, potrivit datelor din baze deschise, Natalia Costaș a fost inițial grefieră la Judecătoria Bălți, în 1997, 12 ani mai târziu fiind transferată în funcția de consultantă. În 2013, a fost promovată ca asistentă judiciară pe o perioadă scurtă în aceeași instanță, însă până-n 2015 a exercitat o asemenea funcție deja la Curtea de Apel Bălți.

Anume în anul 2015 a fost numită în funcția de judecătoare la Judecătoria Bălți pe un termen de cinci ani. La finalizarea acestei perioade, în vara lui 2020, Natalia Costaș a devenit judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă.

Alte detalii aflați în articol.

Despre judecătoarea din cadrul Judecătoriei Bălți care va examina dosarul „CEC vs. Marina Tauber”

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală