Curs valutar
 • EUR
  21.3729
  0.2321%
 • USD
  17.9703
  0.2582%
 • RUB
  0.2456
  0.1629%
 • RON
  4.3395
  0.2212%
 • UAH
  0.6565
  -0.1219%

Consilierii care vor lucra asupra reformei justiției anunțate de Maia Sandu vor fi achitați de Guvernul britanic

12 Mai 2021, 16:31
 // Categoria: Slider // Autor:  Petru Beregoi
12 Mai 2021, 16:31 // Slider //  Petru Beregoi

Guvernului britanic va sprijini un proiect de consultanță anticorupție pe lângă Președinție. Anunțul a fost făcut astăzi de către președinta țării, Maia Sandu, după întrevederea cu ministra britanică pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton, care a declarat că Marea Britanie va achita experții contractați în cadrul proiect pentru asistența tehnică oferită.

„Pentru realizarea mandatului meu în domeniul anticorupție și reforma justiției, reforme cerute de aproape un milion de cetățeni la alegerile prezidențiale din anul trecut, Guvernul britanic va oferi suport și sprijin. Cu sprijinul partenerilor de dezvoltare ai țării noastre, vom continua lupta cu fenomenul corupției și vom construi o justiție corectă, independentă, în care oamenii pot avea încredere”, a anunțat Sandu.

La fel, în contextul vizitei ministrei Morton la Chișinău, Maia Sandu a declarat că intenționează să utilizeze la maximum beneficiile și oportunitățile oferite de Marea Britanie în cadrul unui Acord de parteneriat strategic, semnat în 2020, dar care încă nu a fost ratificat.

„Intenția noastră este de a valorifica la maximum, în beneficiul cetățenilor, oportunitățile oferite de Acordul de parteneriat strategic, comerț și cooperare, semnat de țările noastre în decembrie 2020, dar încă neratificat din cauza lipsei unei majorități parlamentare responsabile la Chișinău. Acest document stabilește un cadru nou al relațiilor bilaterale, dar și crearea platformei de Dialog Politic şi Strategic la nivel înalt, pe care dorim să le extindem și aprofundăm în anii ce urmează, realizând proiecte ce vor îmbunătăți atât viața cetățenilor, cât și poziționarea țării noastre pe arena internațională. Relațiile dintre Republica Moldova și Regatul Unit au o istorie bogată, în special în domeniul schimburilor educaționale, cooperării militare și de securitate, sprijinirii schimbărilor democratice și a măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului și în consolidarea independenței mass-media”, a mai spus Sandu în cadrul unei conferințe de presă, susținută, după întrevederea avută cu Wendy Morton.

Amintim că, ministra britanică pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton, se află într-o vizită de lucru în țara noastră și a avut mai multe întrevederi cu oficiali moldoveni.

Realitatea Live

23 Iun. 2021, 21:56
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Cristina Vlah
23 Iun. 2021, 21:56 // Alegeri //  Cristina Vlah

Comisia Electorală Centrală a majorat numărul secțiilor de votare pentru cetățenii aflați peste hotarele Republicii Moldova, dar nu cu mult – ci doar cu 4. Și asta după ce instanța de judecată a obligat CEC-ul să-și revizuiască deciziile anterioare, ca ele să fie în concordanță cu avizul Ministerului de Externe, informează Realitatea.md.

În acest sens, înainte de ședință, membrii CEC au discutat cu reprezentanții Ministerului de Externe și au convenit asupra cifrei de 150, în locul celor 146 aprobate anterior.

Astfel, au fost adăugate câte o secție de votare la: Londra, Marea Britanie; Las Vegas, SUA; Hanovra, Germania și în orașul Nurnberg, Germania.

Amintim, că subiectul privind deschiderea secțiilor de votare peste hotarele țării a devenit „mărul discordiei” dintre CEC și mai multe partide înscrise în cursa electorală. Membrii unor formațiuni politice s-au adresat în instanța de judecată, cerând să fie deschise mai multe secții de votare, conform avizului primit de la Ministerul Afacerilor Externe.

Propunerea inițială a reprezentanților de la Minister a fost ca în Diasporă să fie deschise 191 de secții de votare, după ce au fost consultate Ambasadele și analizate informațiile privind numărul de cetățeni aflați peste hotarele Republicii Moldova.