Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Consiliul Audiovizualului s-a autosesizat pe cazul contravențional al Jurnal TV! Care este poziția autorității

13 Ian. 2022, 15:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Guștiuc
13 Ian. 2022, 15:30 // Actualitate //  Mădălina Guștiuc

Consiliul Audiovizualului s-a autosesizat pe cazul contravențional al Jurnal TV. Autoritatea își exprimă îngrijorarea față de acțiunile angajatului Inspectoratului de Poliție Buiucani, prin care aduce atingeri libertății de exprimare.

Potrivit informației publice, inspectorul de poliție a întocmit împotriva postului de televiziune Jurnal TV un proces-verbal cu privire la contravenție pentru calomnie în baza articolului care permite, ca sancțiune, privarea de dreptul de a desfășura activitatea persoanei juridice pe un termen de un an. Menționăm că, potrivit art. 10 alin. (3) din Codul serviciilor media audiovizuale (CSAM), constrângerea sau exercitarea presiunii prin amenințare ori intimidare a jurnaliștilor atrage răspundere contravențională și, după caz, penală”, se arată într-un comunicat emis de CA.

În acest sens, Consiliul Audiovizualului a informat despre inițierea unei autosesizări din oficiu pe acest caz.

Prin urmare, Consiliul Audiovizualului informează despre inițierea unei autosesizări din oficiu pe acest caz, în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (4) al CSMA, care va fi examinată în cadrul următoarei ședințe publice. Consiliul Audiovizualului atenționează asupra faptului că este singura în drept să dispună suspendarea sau revocarea unei licențe de emisie a unui furnizor de servicii media audiovizuale. Îndemnăm reprezentanții instituțiilor publice să acționeze în spiritul și în litera legii și să nu admită precedente de natură să pună în pericol libertatea de exprimare și activitatea jurnaliștilor în Republica Moldova.

Reacția vine după ce astăzi, 13 ianuarie, ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a comentat pentru Realitatea.md, cazul. Aceasta menționează că MAI nu va permite abuzuri în acest sens.

Amintim că, într-un proces contravențional pornit pe numele „Reforma Art SRL”, șeful Secției securitate publică al Inspectoratului Buiucani, Alexandru Spoialo, a constatat că Jurnal TV „a difuzat informații false și defăimătoare privind săvârșirea unei infracțiuni de către cetățeanul Grabovschi Vitalie, fapt prin care i-a fost lezată onoarea, demnitatea personală și reputația profesională”.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 18:35
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
18 Ian. 2022, 18:35 // Actualitate //  Valentina Buză

Alertă cu bombă la două instituții de învățământ din localitatea Baurci. O persoană anonimă a expediat o scrisoare pe adresa electronică a IP Ceadîr-Lunga prin care, a anunțat că cele două edificii sunt minate, scrie gagauzinfo.md.

Mai exact, în scrisoarea anonimă era indicat că în incinta școlilor din Baurci ar fi fost ascunse 70 de kg de trotil. De asemenea, autorul scrisorii a cerut 10.000 de lei, în caz contrar va arunca gimnaziul și școala primară în aer.

„Imediat la fața locului s-au deplasat polițiștii, mai multe ambulanțe, pompierii, geniștii și chinologii. Totodată, au fost evacuați elevii, profesorii și personalul tehnic din instituțiile de învățământ și au încercuit zona”, mai scrie presa locală.

După un șir de verificări minuțioase, geniștii au anunțat că nici în școala primară, nici în gimnaziu și nici pe teritoriul din preajma lor nu sunt obiecte periculoase.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală