Curs valutar
  • EUR
    19.1042
    0.1754%
  • USD
    17.8286
    0.0129%
  • RUB
    0.2189
    -0.2284%
  • RON
    3.8512
    0.1714%
  • UAH
    0.4827
    0%

Se arată cu degetul! PAS acuză primarul de problema gunoiului. Ceban face și el dezvăluiri picante despre guvernare

13 Ian. 2022, 15:30
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
13 Ian. 2022, 15:30 // Societate //  Realitatea.md

Municipiul Chișinău devine tot mai poluat și mai murdar. În dimineața zilei de joi, 13 ianuarie curent, fracțiunea PAS din CMC a ieșit cu o conferință de presă în care l-a acuzat pe primarul Ion Ceban de lipsă de viziune privind managementul deșeurilor și de incompetență de a implementa proiectele în domeniu elaborate de fracțiunile municipale. La distanță de o oră, edilul a ieșit cu o reacție, la fel în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit IPN cu referire la declarațiile vicepreședintei fracțiunii PAS, Zinaida Popa, municipiul Chișinău produce zilnic aproximativ 600 de tone de deșeuri, care ajung la poligonul de la Țânțăreni.

„Însă poligonul de la Țânțăreni va deveni neîncăpător peste 7 ani. Respectiv, Primăria municipiului Chișinău va fi nevoită să caute un alt loc pe care să-l umple cu gunoi. Cu regret, nici Regia Autosalubritate, nici primarul, nu au o viziune clară despre managementul deșeurilor pe termen lung. Primarul Ion Ceban, dacă vrea să avanseze la acest subiect, trebuie să deschidă strategia națională de gestionare a deșeurilor și să-și seteze planul de acțiuni în așa fel încât să meargă pe aceleași principii ca Ministerul Mediului”, a declarat consiliera PAS.

O primă etapă de soluționare a problemei deșeurilor, sugerată de consilierii PAS, ar fi crearea unei linii pentru sortarea deșeurilor municipale. Fracțiunea PAS a elaborat câteva proiecte de decizie, susținute de către majoritate consilierilor din CMC. Acestea puneau în sarcina Regiei  Autosalubritate să elaboreze schema de colectare și transportare separată a deșeurilor menajere sortate.

„Dacă aceste lucruri erau să fie duse la capăt, deja era să avem sortare și să scăpăm de mirosul urât în blocurile locative”.

Zinaida Popa a atenționat că anual Chișinăul produce peste 200 de mii de tone de deșeuri. Doar 7-8% din deșeurile reciclabile sunt sortate și supuse reciclării. Peste 90% ajung la poligonul de la Tânțăreni.

„Acel mix de metan produs din deșeuri organice și mase plastice depozitate la poligon la temperaturi ridicate se inflamează foarte ușor, provocând un dezastru ecologic în regiunea de amplasare a poligonului de la Țânțareni”.

Roman Roșca, secretarul fracțiunii PAS din CMC, l-a mai acuzat pe primar că, în loc să gândească strategic și să întreprindă acțiuni pentru a soluționa problema deșeurilor, el vrea să împrumute 23 mln euro pentru a cumpăra autospeciale noi la ÎM Regia Autosalubritate.

„Ion Ceban vrea să procedeze la fel cum a făcut cu achiziția autobuzelor, să cheltuiască banii cetățenilor pentru a-și face PR, fără a avea o viziune despre ce va face în viitor. Achiziția noilor „mașinuțe” nu va soluționa nicidecum problema deșeurilor din mun. Chișinău. Primarul habar nu are și nu-i pasă unde va fi dus gunoiul din Chișinău peste 7 ani. Va fi creată o nouă bombă ecologică în apropierea capitalei? Asta nu este o soluție bună”.

Consilierii PAS îi cer lui Ion Ceban „să-și îndeplinească angajamentele promise locuitorilor din municipiul Chișinău, iar dacă îi este dificil în unele domenii mai complexe, să nu-i fie rușine să ceară ajutor”.

Ion Ceban a anunțat și el, în aceeași zi, o conferință de presă la tema problemei deșeurilor din capitală, aducând o serie de argumente în favoarea sa, cu prezentarea a mai multor documente și video-uri. Acuzațiile sale au venit deja, în general, la adresa guvernării.

„Gunoiștea de la Boșcana, ce se află lângă hotarul municipiului Chișinău, care nu corespunde normelor și prezintă o catastrofă ecologică, trebuie închisă imediat. Acest poligon, mai degrabă, o groapă imensă de gunoi, este protejată de partidul de la guvernare. Știm că cei care astăzi guvernează vor să creeze probleme artificiale Primăriei Chișinău prin intermediul autorităților de la Anenii Noi și alte localități pentru a bloca activitatea poligonului de la Țînțăreni, singurul poligon din Republica Moldova prevăzut pentru depozitarea deșeurilor. La finele anului trecut am încheiat un acord cu Consiliul de de la Țînțăreni pentru o perioadă de 3 ani, pentru exploatarea poligonului, iar pentru modernizarea acestuia și pentru infrastructura localității Primăria Chișinău va cheltui milioane”.

Totodată, edilul a dezvăluit că mai mulți agenți economici ar fi impuși de „anumiți funcționari și deputați să realizeze contractele de colectare a deșeurilor menajere cu Î.M. Autosalubritate și să încheie noi contracte cu Compania ABS”.

„Primăria Chișinău este gata să revadă colaborarea cu Compania privată ABS, propunerea venind recent din partea conducerii companiei. Nu vom accepta condiționalității și șantaj din partea acestora cum a fost anul trecut când puneau Primăria Chișinău să le achite 50 de milioane de lei și manipulau că ei dau faliment. Ei ne propun să le aducem gratis gunoiul la ei, să fie sortat de ei ceea ce pot vinde, după care Autosalubritate să-l transporteze la Țânțăreni. Noi suntem gata să negociem și să colaborăm în așa formulă fără condiții care ar prejudicia nefondat și neargumentat bugetul municipal”.

Actualmente, Compania ABS duce gunoiul, pe care îl preiau de la cei cu care au încheiat contracte, sortează în jur de 10 procente, în rest, gunoiul ar fi transportat pe poligonul de la Boșcana.

„Despre aceste probleme vom scrie și la organismele internaționale pentru a se sesiza. Între timp Primăria Chișinău depune eforturi enorme la modernizarea Poligonului de la Țînțăreni și dezvoltarea sistemului de gestionare a deșeurilor municipale”.

Primarul a mai declarat că Budești a depus o plângere la Agenția de Mediu privind stoparea depozitării deșeurilor la Boșcana, însă la 15 noiembrie 2021, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a refuzat stoparea depozitului. În plus, în comun cu Primăria Budești, și Primăria de la Vadul lui Vodă, Primăria Cruzești și Primăria Tohatin au depus o plângere comună, la 24 decembrie 2021, către Ministerul Mediului privind stoparea activității depozitului, din motiv că se încalcă drastic legislația în vigoare și se poluează intensiv mediu ambiant, însă până în prezent nu ar exista nicio reacție la această plângere.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 07:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
08 Iun. 2023, 07:30 // În Lume //  Redacția Realitatea

Faimoasa Statuie a Libertății și orizontul Manhattanului sunt învăluite într-o îngrijorătoare ceață galben-portocalie: incendiile de pădure din Quebec întunecă New York-ul, aflat la 800 de km spre sud, și fac aerul irespirabil pentru cei 8,5 milioane de locuitori, potrivit AFP.

„Nu se vede nici măcar Statuia Libertății”, protestează Jack Wright de pe malul East River, în Brooklyn.

Măștile medicale reapar pe străzile din Manhattan, Brooklyn și Queens, în timp ce Hugh Hill își plimbă câinele în Central Park, uriașul plămân verde al capitalei economice și culturale a Statelor Unite. Cu ochii afecați, acest avocat în vârstă de 43 de ani spune că face tot posibilul pentru a nu inspira prea mult din aerul cu mirosul său înțepător și caracteristic de lemn ars.

„Nu știu dacă este vorba de o problemă psihologică sau fizică, dar știu că există avantaje în a purta o mască, chiar dacă, evident, nu poate împiedica totul”, a declarat el.

Condițiile se înrăutățesc

Chiar în centrul Manhattanului, inima financiară și de afaceri a megalopolisului, condițiile meteorologice se înrăutățesc de la o oră la alta: ceața galben-portocalie devine din ce în ce mai densă în jurul zgârie-norilor, iar aerul este aproape irespirabil pentru funcționarii care se grăbesc să ia prânzul. Încă de marți, autoritățile orașului și ale statului au emis mesaje de avertizare pentru a-i atenționa pe newyorkezi cu privire la impactul brusc și fără precedent al acestor incendii din Canada, a căror intensitate și frecvență sunt legate de schimbările climatice.

Senatorul Chuck Schumer, liderul majorității democrate din Senatul de la Washington, s-a declarat „întristat să vadă că orașul New York, care de obicei se bucură de o bună calitate a aerului, are una dintre cele mai proaste calități ale aerului din lume din cauza acestor incendii de pădure” din Quebec, la 800 km mai la nord.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Situația este și mai gravă în marile suburbii verzi și luxoase de la nord de Bronx, de-a lungul râului Hudson, unde cerul devine galben-portocaliu-cenușiu. Potrivit guvernatorului statului, Kathy Hochul, indicele de calitate a aerului a crescut de la „nociv” la „foarte nociv”, iar toate activitățile școlare și extrașcolare în aer liber au fost suspendate.

„Nu este o zi în care să vă antrenați pentru un maraton”, a avertizat primarul orașului, Eric Adams, în stilul său discret.

Potrivit site-ului IQAir.com, care monitorizează nivelul de poluare în întreaga lume, indicele de calitate a aerului pentru New York a atins miercuri după-amiază un nivel record de 324, pe o scară de la zero la 500.

Concentrația de microparticule PM2,5 este de peste zece ori mai mare decât standardele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală