Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Adevăr sau provocare? Bilețchi despre Costiuc: Pentru a nu fi închis trebuie să furi mult, altfel riști să fii arestat

13 Ian. 2022, 15:31
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
13 Ian. 2022, 15:31 // Politica //  Petru Beregoi

Alianța pentru Unirea Românilor din Republica Moldova (AUR) critică reținerea președintelui Partidului Democrația Acasă, activiastul civic, Vasile Costiuc, fiind bănuit pe două capete de acuzare în dosarul „Primăria Durlești”.

Mai exact, liderul AUR, Vlad Bilețchi, afirmă că ceea ce s-a făcut cu Vasile Costiuc este un circ ieftin, în timp ce alți „trădători și hoți” se plimbă liber prin țară și peste hotare.

„Mai mult de jumătate din actuala guvernare trebuie să facă ani grei de pușcărie pentru toate infracțiunile săvârșite, în special complicitate la furtul miliardului”. Reținerea lui Vasile Costiuc amintește de perioada lui Plahotniuc când vedeam la televizor cum sunt arestați medici, polițiști pentru fapte mici de corupție, în timp ce marii hoți și infractori stăteau bine-merci în casele lor de lux și ne furau în continuare. Dacă sunteți atât de curajoși, de ce nu veniți la Dodon acasă, sunați la ușă la 6:30 dimineața cu mascații alături. L-ați citat la Procuratură și ați făcut mare tam-tam din acest lucru. Ce vedem acum? Dodon se află în continuare în libertate și continuă să-și facă capital politic pe seama eșecurilor celora de la guvernare”, a afirmat Vlad Bilețchi, într-un live pe pagina lui de Facebook.

Vlad Bilețchi consideră că în Republica Moldova „trebuie să furi mult ca să nu fii închis, căci dacă furi puțin vei fi imediat încarcerat”, fapt ce rezultă că Vasile Costiuc ar fi furat puțin, motiv pentru care a și fost reținut de oamenii legii.

„În Republica Moldova, pentru a nu fi închis, trebuie să furi mult. Dacă vei fura puțin, ai toate șansele să intri la pușcărie. În concluzie, vedem că miliardele nu se întorc, hoții stau departe de pușcărie, iar presa galbenă continuă să lustruiască imaginea guvernării. După Costiuc, cine e următorul”, a conchis liderul AUR.

Precizăm că, președintele Partidului Democrația Acasă, activistul civic, Vasile Costiuc, este acuzat de către procurorii anticorupție pe două capete: abuz de putere sau de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat.

Avocatul lui Costiuc afirmă că, acesta se află în izolatorul CNA și a declarat greva foamei pentru 72 de ore.

Conform celor două capete de acuzare, care i se impută lui Costiuc, acesta riscă închisoare de la 5 la 10 ani.

Partidul Democrația Acasă a declarat că reținerea lui Costiuc ar fi fost făcută pentru „a i se închide gura”.

Amintim că Vasile Costiuc a fost reținut pentru 72 de ore în dosarul „Primăria Durlești”, fiind bănuit că ar fi acționat în interesele unui grup organizat și că ar fi participat la tranzacții fictive, în urma cărora, zeci de terenuri au intrat în posesia membrilor familiei, rudelor și apropiaților fostului primar de Durlești. Pe parcursul zilei de 12 ianuarie curent, încă două persoane au fost reținute. Se mai cunoaște despre fostul deputat PDM, actualul consilier municipal Veaceslav Nedelea.

Încă pe 19 noiembrie 2021, CNA anunța că mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești sunt cercetați penal de ofițerii CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de abuz de serviciu. Toți sunt acuzați că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza orașului Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc.

Consilierul le-ar fi solicitat pretinșilor beneficiari să se prezinte la notar, unde ar fi semnat procuri generale, care îl împuterniceau pe acesta, dar și pe membri ai familiei lui, să administreze și să înstrăineze terenurile respective. Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice.

Beneficiarii finali ai terenurilor s-au dovedit a fi rude, persoane apropiate fostului consilier, dar si persoane implicate în schemă. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat ar depăși 6,5 milioane de lei.

Mai devreme, Diana Crudu, fiica fostului primar de Durlești, a fost reținută și plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile în acest dosar.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 18:23
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
18 Ian. 2022, 18:23 // Societate //  Valentina Buză

Pe tot teritoriul țării cad precipitații sub formă de ninsoare, iar conducătorii auto sunt îndemnați să circule pe trasee prudent, pentru a ajunge în siguranță acasă. Mai mult, responsabilii din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică informează că, se circulă fără restricții de trafic.

Totodată, pentru prevenirea accidentelor rutiere, ofițerii INSP îndeamnă șoferii:

 • să manifeste prudență sporită;
 • să păstreze distanța regulamentară între vehicule;
 • să se asigure temeinic la schimbarea direcției de deplasare.

Inspectoratul Național de Securitate Publică îndeamnă repetat șoferii, să respecte regulile de circulație și să fie prudenți!

Important: să aveți autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă și să adaptați viteza la condițiile de drum.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală