Curs valutar
 • EUR
  20.0807
  0.0951%
 • USD
  17.2961
  -0.3191%
 • RUB
  0.2428
  0.5354%
 • RON
  4.0580
  0.1281%
 • UAH
  0.6566
  -0.3198%

Consumul de alcool în timpul sarcinii dăunează grav pruncului. Consecințele pot perpetua pe toată durata vieții

09 Sept. 2021, 10:44
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
09 Sept. 2021, 10:44 // Actualitate //  Valentina Buză

Consumul de alcool în timpul sarcinii generează o serie de malformaţii congenitale şi tulburări de dezvoltare fetală. În acest moment nu este cunoscută o cantitate sigură de alcool care poate fi consumată în timpul sarcinii, iată de ce este important să promovăm ZERO consum de alcool în această perioadă.

Astfel, anual, pe data de 9 septembrie, ora 09:09 este marcată Ziua Internațională de Conștientizare a Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale (STAF) cu scopul de a informa femeile cu privire la pericolele consumului de alcool în timpul sarcinii și pentru a le încuraja să renunțe.

Cifra nouă este un simbol și un memento al importanței unei sarcini fără alcool, cu un mesaj clar – „Zero alcool în perioada sarcinii”.

Pentru prima dată, pericolele STAF au fost promovate public pe data de 9 septembrie 1999, alături de dovezile științifice care demonstrează: consumul de alcool în timpul sarcinii este asociat cu un risc substanțial pentru făt, care se poate perpetua apoi pe toată durata vieții.

Alcoolul din sângele mamei ajunge la copil în urma traversării cordonului ombilical. Consumul alcoolului în timpul sarcinii poate provoca avort spontan, nașterea unui făt mort, dar și o serie de dizabilități fizice, comportamentale și intelectuale, cunoscute drept spectrul de tulburări alcoolice fetale care include:

 • Sindromul alcoolului fetal (SAF);
 • Sindromul de alcool fetal parțial (pSAF);
 • Defecte congenitale legate de alcool (DCLA);
 • Tulburarea neurodezvoltării legată de alcool (TNLA);
 • Tulburare neurocomportamentală asociată cu expunerea prenatală la alcool (TN-EPA).

Afecţiunile din spectrul alcoolismului fetal (STAF) afectează 1% din populaţia generală, la nivel global.

La nivel mondial între 20 și 80% din gravide consumă alcool. Până la 70% din gravidele care consumă alcool obișnuiesc să bea mai mult de 1-2 doze de alcool pe săptămână, chiar și pe perioada primului trimestru de sarcină,  iar între 3 și 5% din acestea consumă mai mult de 4 doze de alcool la o singură ocazie.

Aproape 16% din femeile din Europa au consumat alcool în timpul sarcinii, cu variații mari între țări.

Republica Moldova înregistrează unul dintre cele mai ridicate niveluri de consum de alcool (ODD 3.5.2) din lume, iar unul din patru decese (26,1%) sunt provocate  de consumul de alcool. În 2018, consumul de alcool, conform datelor OMS a fost de 13 litri per capita de alcool pur pe an (locul 8 la nivel global), inclusiv în rândul bărbaților –  de 18,3 litri, iar la femei de 5,3 litri de alcool.

Tulburările Alcoolice Fetale sunt 100% prevenibile, iar cea mai bună metodă este evitarea completă a consumului de alcool în timpul sarcinii sau în perioada în care femeia își dorește să conceapă un copil și nu știe cu siguranță dacă este sau nu însărcinată.

Astfel, este important să reținem:

 • Nu există o cantitate de alcool care poate fi consumată fără riscuri în timpul sarcinii;
 • În timpul sarcinii nu există niciun tip de alcool fără riscuri asociate;
 • Nu există un interval de timp în sarcină când consumul de alcool este lipsit de riscuri.

Realitatea Live

18 Oct. 2021, 21:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
18 Oct. 2021, 21:36 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu unele explicații despre problemele din cadrul negocierilor cu concernul rus Gazprom, informează Realitatea.md. Potrivit lui Ceban, deocamdată nu se negocia un nou contract dintre Moldovagaz și Gazprom, ci prelungirea celui deja existent, doar că pentru o perioadă de 3 ani.

„Am mizat pentru prelungirea pe 3 ani și menținerea formulei actuale de calcul al prețului, precum și condițiile de plată. Acestea  sunt propunerile, pe care le-am expediat către Gazprom. Dar sunt întrebări mai complexe, legate de datoria transnistreană, implementarea Pachetului Energetic III…

În septembrie noi am prezentat un nou contract, cu o formulă hibrid de calcul – adică în primul trimestru (ianuarie-martie) și ultimul trimestru (al IV-lea) să fie calculat prețul reieșind din indexarea la petrol, dar din aprilie până în septembrie nu se va aplica formula Spot, ci coridorul de preț, care este folosit în contractele Gazpromului cu distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria”, a declarat Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Potrivit președintelui Moldovagaz, problema principală ar constitui-o nu prețul pentru gazele livrate, ci volumul necesar. Asta pentru că Gazprom nu ar fi rezervat suficiente capacități de gaze pentru țara noastră.

„Astăzi nu ne axăm pe preț, ci pe volumul necesar. Problema e mult mai complexă. Astăzi avem un deficit mare de gaze nu doar în Europa, ci în toată lumea. Pentru Europa deficitul a fost provocat de țările precum Qatar, care au direcționat fluxurile de gaze în alte părți și deficitul european urma să fie acoperit de către Gazprom. La moment, lupta merge pentru volume de gaze și trebuie să asigurăm toți consumatorii cu gaze”, a mai spus Ceban.

În același timp, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a dat asigurări că pentru luna curentă, octombrie, există suficiente cantitați de gaze pentru consumatorii casnici și pentru instituțiile de utilitate publică. „Pentru luna octombrie noi rezerve avem pentru consumatorii protejați, adică pentru consumatorii din serviciul public și consumatorii casnici. Dar noi căutăm rezerve pentru suplinirea cantităților și pentru agenții economici”, a mai spus Vadim Ceban.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie