Consumul săptămânal a peste 300 de grame de carne de pui este asociat cu un risc de deces cu 27% mai mare comparativ cu consumul a 100 de grame de carne de pasăre.
În cadrul unui studiu care s-a axat pe grupuri de persoane alese cu grijă pentru a înțelege modelele de sănătate și de stil de viață, peste 4.000 de participanți au contribuit cu informații-cheie prin intermediul interviurilor realizate de personalul medical.
Aceste interviuri au colectat detalii despre contextul demografic, starea generală de sănătate, obiceiurile de viață și istoricul personal. S-au efectuat măsurători ale greutății și înălțimii, iar citirile tensiunii arteriale au respectat standardele internaționale. În medie, cercetătorii au urmărit participanții pe parcursul a 19 ani.
Pentru a analiza obiceiurile alimentare, participanții au completat un chestionar validat conceput pentru a reflecta consumul tipic de alimente. A fost inclusă cantitatea de carne consumată de participanți, împărțind consumul în carne roșie, carne de pasăre și carne totală, sortate în patru niveluri de consum pentru fiecare tip.
Ce a descoperit studiul?
În ceea ce privește consumul de carne, participanții care au decedat din cauza complicațiilor cancerelor gastrointestinale au avut tendința de a consuma cea mai mare cantitate de carne săptămânal, comparativ cu cei care au decedat din alte cauze.
Consumul săptămânal a peste 300 de grame de carne de pasăre a fost asociat cu un risc de deces cu 27% mai mare comparativ cu consumul a mai puțin de 100 de grame. Participanții de sex masculin care au mâncat mai mult de 300 de grame de carne de pasăre săptămânal au avut un risc mai mult decât dublu de a muri din cauza cancerului gastrointestinal, comparativ cu cei care au mâncat mai puțin.
La toți cei 1.028 de subiecți care au murit, carnea roșie a reprezentat aproximativ 59% din consumul lor săptămânal de carne, carnea albă reprezentând aproximativ 41%-29% din aceasta fiind carnea de pasăre
Persoanele care consumau mai multă carne roșie păreau să aibă rate mai mari de deces din diferite cauze. Consumul de carne albă, în special de pasăre, a fost legat și de anumite rezultate ale mortalității, în special pentru cei care au mâncat peste 100 de grame de pui în fiecare săptămână.