Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Copiii expuși la niveluri ridicate de poluare a aerului sunt predispuși să aibă probleme cu dezvoltarea în adolescență

21 Iul. 2021, 16:36
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
21 Iul. 2021, 16:36 // Sci-tech //  Realitatea.md

Un studiu de la Universitatea Columbia, SUA, a constatat că copiii crescuți în zone cu aer toxic sunt mai predispuși să se lupte cu probleme de ortografie, înțelegerea, cititului și matematica. Acest lucru începe din uter și îi afectează mai târziu în viață, în anii de școală. Două sute de copii din diverse cartiere muncitorești din New York din North Manhattan și Bronx au fost monitorizați timp de peste un deceniu pentru a înțelege efectul neobservat al poluării aerului asupra educației lor.

Acest proces începe chiar înainte ca copilul să se nască

Principala preocupare a echipei sa concentrat asupra expunerii feților la substanțe chimice numite hidrocarburi aromatice policiclice (HAP).

HAP este materialul smoggy eliberat de cărbune, petrol, benzină și alți factori care contribuie la creșterea poluării aerului. Feții sunt extrem de vulnerabili la influențele externe în acest moment și studiul arată că aceasta include o calitate slabă a aerului.

Măsurătorile nivelurilor de HAP au fost luate de la fiecare copil în timpul celui de-al treilea trimestru. Aceiași copii au fost apoi testați de două ori: o dată pe control inhibitor în vârstă de 10 ani și din nou pe abilități academice de bază în vârstă de 13 ani. Cei expuși la aerul toxic din uter au găsit testele mai greu de finalizat în ambele etape.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că 93 la sută din copiii lumii sub vârsta de 15 ani (1,8 miliarde de copii) respiră un aer atât de poluat încât „își pun sănătatea și dezvoltarea în pericol”.

Ce este controlul inhibitor?

Inhibarea răspunsului este procesul prin care ignorăm un mod vechi de învățare pentru a încorpora informații noi în setul nostru de competențe. Învățarea unui nou mod de a completa multiplicarea sau de a suna o vocală, de exemplu.

Tinerii crescuți în medii cu cantități mari de HAP tind să dezvolte controale inhibitorii mai slabe.

„Copiii cu un control inhibitor slab sunt mai puțin capabili să anuleze un răspuns comun în favoarea unuia mai neobișnuit – cum ar fi răspunsul natural de a spune „sus” când o săgeată este orientată în sus sau „merge” când lumina este verde – și în schimb spune „jos” sau „oprește”, spune profesorul Amy Margolis, de la Centrul Columbia pentru Sănătatea Mediului Copiilor (CCCEH).

O expunere mai mare la HAP prenatală a fost, de asemenea, „asociată în mod semnificativ” cu o mai mică înțelegere a literelor și numerelor la vârsta de 13 ani.

Poluarea aerului nu este un teren de joc egal

Cercetările în curs despre calitatea aerului continuă să descopere informații valoroase despre efectul pe care îl are poluarea atât asupra corpului nostru, cât și asupra minții noastre.

Un studiu de patru ani efectuat la Londra încearcă să înțeleagă dacă calitatea slabă a aerului din capitala Marii Britanii ar putea dăuna tinerilor săi. Creșterea pulmonară obstructivă, infecțiile toracice și astmul sever sunt doar vârful aisbergului.

Cercetările au început în urma anchetei cu privire la moartea Ellei Adoo-Kissi-Debrah, în vârstă de nouă ani, care a murit în 2013 în urma unui atac sever de astm în sud-estul Londrei. Southwark Coroner’s Court a decis la începutul acestui an că aerul poluat „a adus o contribuție materială” la moartea ei.

Mama ei, Rosamund Adoo-Kissi-Debrah, a făcut campanie de ani de zile pentru ca trecerea fiicei sale să fie recunoscută ca atare.

Cum putem opri acest lucru?

Aceasta și rezultatele studiului CCCEH prezintă împreună o imagine îngrijorătoare a copiilor care, fără vina lor, trăiesc involuntar în aceste medii.

„La fel ca multe condiții de sănătate, prejudiciile poluării aerului nu sunt distribuite uniform în întreaga societate. Factorii determinanți sociali – factori precum clasa, rasa, educația și mediul de viață – joacă un rol semnificativ în sănătate și bunăstare ”, scrie Eleanor Salter, conducător de politică pentru  Green New Deal în Marea Britanie.

Ea susține că lucrurile nu se vor îmbunătăți fără o tranziție completă departe de combustibilii fosili.

„Eliminarea acestei dependențe de combustibilii fosili necesită acțiuni concertate și decisive din partea guvernelor locale și naționale. Se cere o decarbonizare rapidă și o transformare totală a modelului nostru energetic actual”.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:33
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:33 // Economie //  Cristina Vlah

Uniunea Europeană susține continuarea reformelor în sectorul bancar din țara noastră. În acest sens, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a discutat cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, și prim-viceguvernatorul Vladimir Munteanu BNM, în contextul încheierii mandatului Excelenței Sale.

Diplomatul european a menționat despre deschiderea UE de a fi alături de Republica Moldova în procesul de menținere și continuare a reformelor. Peter Michalko a subliniat importanța progresului obținut în acest sens în sectorul bancar drept o premisă esențială pentru dezvoltarea ulterioară, cu un impact social-economic hotărâtor pentru țară. În context, oficialul european a remarcat însemnătatea de a menține  independența BNM pentru asigurarea stabilității financiare.

Oficialii au discutat despre evoluțiile macrofinanciare, importanța reformelor desfășurate în sectorul financiar-bancar în ultimii ani și necesitatea mențineri unei abordări de reformă în continuare, a unui cadru investițional atractiv care să contribuie la incluziunea financiară, noile obiective ale băncii centrale ș.a.

Guvernatorul Băncii Naționale a apreciat sprijinul continuu al UE oferit Republicii Moldova pentru modernizarea sistemului-financiar bancar, menționând importanța eforturilor băncii centrale pentru valorificarea acestui suport și pe viitor. Octavian Armașu s-a mai referit la obiectivul major al BNM de fortificare a sectorului financiar-nebancar în urma transferului în următorii ani de la CNPF al unor competențe de reglementare și supraveghere a acestuia.

Discuțiile au cuprins de asemenea, realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care, pe termen lung, are o destinație fermă de a aduce beneficii tuturor cetățenilor țării noastre.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate