Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Coronavirus: EMA a descoperit o posibilă legătură între vaccinul Johnson&Johnson şi o altă afecţiune rară de coagulare

03 Oct. 2021, 21:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Tatiana Rusnac
03 Oct. 2021, 21:00 // În Lume //  Tatiana Rusnac

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat vineri că a identificat o posibilă legătură între cazuri rare de coagulare la nivelul venelor profunde şi vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Johnson&Johnson şi a recomandat ca acea afecţiune să fie listată ca efect secundar în prospectul oficial al vaccinului, transmite agerpres.ro.

EMA a recomandat totodată ca trombocitopenia imună (ITP), o anomalie hemoragică provocată de organismul uman care atacă din greşeală plachetele sangvine, să fie adăugată pe lista efectelor adverse cu frecvenţă necunoscută înscrise în prospectul vaccinurilor anti-COVID-19 dezvoltate de Johnson&Johnson şi AstraZeneca.

Ambele vaccinuri au fost anterior asociate cu o combinaţie foarte rară de cheaguri sangvine şi număr scăzut de plachete sangvine, cunoscută sub numele de tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS).

Cele două seruri au la bază virusuri-vector inofensivi, care instruiesc celulele umane să sintetizeze o proteină ce pregăteşte sistemul imunitar împotriva viitoarelor infecţii provocate de noul coronavirus.

EMA a precizat că noua afecţiune de coagulare, potenţial letală şi denumită tromboembolism venos (VTE), trebuie să fie inclusă în prospectul vaccinului anti-COVID-19 Johnson&Johnson separat de TTS.

VTE începe de obicei printr-un cheag format într-o venă de la nivelul picioarelor, mâinilor şi zonei inghinale, care călătoreşte apoi la plămâni şi blochează fluxul sangvin pulmonar.

Indiferent de utilizarea vaccinurilor, VTE este cel mai frecvent cauzată de producerea unor vătămări sau de lipsa de mişcare a pacienţilor imobilizaţi la pat. Pastilele contraceptive şi mai multe boli cronice sunt de asemenea considerate factori de risc.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 09:12
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
18 Ian. 2022, 09:12 // Societate //  Mădălina Guștiuc

În perioada 10-16 ianuarie curent, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 16565 solicitări. Din numărul total de solicitări, cel mai frecvent s-au adresat la ambulanță cetățeni cu urgențe respiratorii – 5063 pacienți, dintre care 2074 persoane cu infecții respiratorii virale acute.

În ultima săptămână echipele de asistență medicală urgentă au intervenit prompt la 3298 pacienți cu urgențe cardiovasculare, inclusiv 45 cu Sindrom coronarian acut; 1929 cetățeni cu patologii neurologice, inclusiv 208 accidente vasculare cerebrale și la 981 persoane cu diverse traumatisme.

Totodată, La Serviciul de Urgență au parvenit 54 apeluri pe motivul urgențelor toxice, printre care 24 cazuri de intoxicații cu medicamente, 14 intoxicații cu monoxid de carbon și 11 intoxicații alcoolice.

În perioada de referință, șase persoane au suferit în urma expunerii prelungite la temperaturile scăzute, dintre care patru pacienți au fost diagnosticați prezumtiv cu hipotermie și doi cu degerături. După acordarea asistenței medicale urgente, persoanele vizate au avut nevoie de transportare asistată la spital.

Reiterăm faptul că 34 % din numărul total de persoane, care au solicitat ambulanța și au beneficiat de ajutorul medical prespitalicesc, au fost transportate la instituțiile spitalicești pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală