Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

CORONAVIRUS: O țară a început vaccinarea cu a treia doză, în pofida moratoriului cerut de OMS

05 Aug. 2021, 15:46
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
05 Aug. 2021, 15:46 // În Lume //  Realitatea.md

Premierul israelian, Naftali Benet, i-a încurajat joi pe cei cu vârsta peste 60 de ani să se vaccineze anti-COVID-19 cu a treia doză, în pofida moratoriului la care a făcut apel miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Doresc să reiterez că cei de peste 60 de ani care încă nu au primit a treia doză de vaccin sunt mai susceptibili la bolile grave şi, ferească Dumnezeu, la deces, a declarat premierul Benet.

Cea de-a treia doză a început deja să fie administrată celor cu vârsta peste 60 de ani, iar joi s-a depăşit cifra de 260.000 de persoane vaccinate cu această doză suplimentară.

La jumătatea lunii iulie, Israelul a început să administreze a treia doză şi adulţilor cu boli autoimune.

OMS a cerut miercuri suspendarea administrării celei de-a treia doze de întărire, precum şi amânarea vaccinării adolescenţilor din ţările bogate pentru a garanta furnizarea de vaccinuri ţărilor mai sărace.

Până în prezent, 80% dintre vaccinurile administrate a avut loc în ţările cu venituri mari şi medii, reprezentând mai puţin din jumătatea populaţiei mondiale.

Decizia guvernului israelian de a administra a treia doză intervine în plină escaladare a contagierilor cu varianta Delta a coronavirusului, deşi cifrele sunt încă mici dar în creştere.

Ministerul Sănătăţii a raportat peste 3.400 de cazuri în ultimele 24 de ore şi o creştere a numărului de spitalizări cu până la 241 de pacienţi, dintre care aproximativ 50 sunt conectaţi la ventilatoare.

Premierul Benet i-a îndemnat la vaccinare şi pe cei care încă nu au dorit să se imunizeze – aproximativ un milion de persoane – la o populaţie de 9 milioane de locuitori.

Israelul care a condus campania timpurie şi rapidă de vaccinare a reimpus restricţii şi nu respinge posibilitatea revenirii la lockdown dacă morbiditatea este în creştere.

Purtarea măştilor sanitare a redevenit obligatorie în aer liber la reuniunile de peste 100 de persoane, precum şi în spaţiile închise.

A fost de asemenea redusă la 50 la sută prezenţa fizică la locurile de muncă în sectorul de stat, iar companiile private sunt îndemnate să facă acelaşi lucru.

De la începerea pandemiei, frontierele sunt închise pentru turişti şi sunt impuse restricţii de călătorie cetăţenilor şi rezidenţilor din Israel.

Spania, Argentina, Mexic, Brazilia, Marea Britanie, Turcia sau Rusia se află pe lista de interdicţie, nefiind permisă călătoria cetăţenilor israelieni în aceste state, sub ameninţarea unor amenzi de 1.250 de euro. De asemenea, cetăţenii acestor ţări nu pot intra în Israel, chiar dacă sunt vaccinaţi sau prezintă teste negative pentru COVID-19.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 16:21
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 16:21 // Societate //  Realitatea.md

O masă cu flori pentru decor de nuntă a luat foc într-un restaurant cunoscut dintr-o suburbie a capitalei. Secvența video cu incidentul a fost făcută publică de bloggerul Eugen Luchianiuc, care susține că totul ar fi avut loc „recent”. Mai mult, potrivit acestuia, este vorba despre Grand Elysee. Informația însă nu este una confirmată.

Din imaginile video, se înțelege că este vorba despre o nuntă într-un local. Mirii dansează, iar pe fondal sunt artificii.

La un moment dat, cel mai probabil din cauza artificiilor, a luat foc o masă cu flori de decor care se afla în preajmă. În aceleași imagini video, se vede cum unul din angajații localului încearcă să stingă flăcările.

În filmarea publicată de Eugen Luchianiuc pe fondal a fost montat un alt video în care vorbește Sergiu Postică despre care se știe că este administratorul restaurantului Grand Elysee. Acesta spune că, de fapt, în incinta restaurantului nu permite artificiile.

Realitatea.md reiterează că informația cu privire la unde anume a avut loc incidentul nu este confirmată.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române