Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

VIDEO „După ce salvăm oamenii, trebuie ne salvăm istoria”. Jocurile Olimpice antice, amenințate de incendiile Greciei

05 Aug. 2021, 15:41
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
05 Aug. 2021, 15:41 // În Lume //  Realitatea.md

Autoritățile elene au evacuat mai multe sate din apropierea sitului arheologic al Jocurilor Olimpice din antichitate, în vestul Peloponezului, din cauza incendiilor puternice care au erupt în urma valului de căldură extremă care a lovit Grecia și alte țări din regiune. În pericol se află inclusiv monumentele antice.

Zeci de sate au fost evacuate în apropierea sitului arheologic al Jocurilor Olimpice antice în vestul regiunii peloponeze, iar în jur de 160 de pompieri au încercat să oprească flăcările puternice.

„Facem tot ce putem pentru a salva acest loc sacru. După salvarea vieților umane, prioritatea noastră este să ne salvăm istoria”, a spus și un primar din zonă, Panagiotis Atonakopolous.

Situl arheologice, acolo unde flacăra olimpică își începe călătoria spre orașul care găzduiește Jocurile Olimpice moderne, este una dintre cele mai populare atracții turistice din Grecia. El a mai fost amenințat de un incendiu și în 2007.

Grecia arde de mai multe zile din cauza valului de căldură extremă care a lovit țara și regiunea în ultimele zile. În Atena, mii de oameni au fost forțați să fugă din calea flăcărilor, iar pompierii încă se străduiesc să aducă sub control numărul mare de incendii din toată țara.

Temperaturile de peste 40 de grade Celsius și vântul puternic au produs peste 150 de incendii în mai multe regiuni ale țării în ultimele zile.

„Este o luptă titanică pe mai multe fronturi. Zilele următoare vor fi și mai dificile”, a spus Nikos Hardalias, care se ocupă de managementul crizei.

Valul de căldură extremă va continua să afecteze Grecia până la finalul săptămânii. Măsurile de urgență vor rămâne în vigoare până atunci – printre ele se includ micșorarea zilei de muncă și a perioadei de funcționare a serviciilor și o monitorizare sporită a riscurilor de incendiu.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 16:21
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 16:21 // Societate //  Realitatea.md

O masă cu flori pentru decor de nuntă a luat foc într-un restaurant cunoscut dintr-o suburbie a capitalei. Secvența video cu incidentul a fost făcută publică de bloggerul Eugen Luchianiuc, care susține că totul ar fi avut loc „recent”. Mai mult, potrivit acestuia, este vorba despre Grand Elysee. Informația însă nu este una confirmată.

Din imaginile video, se înțelege că este vorba despre o nuntă într-un local. Mirii dansează, iar pe fondal sunt artificii.

La un moment dat, cel mai probabil din cauza artificiilor, a luat foc o masă cu flori de decor care se afla în preajmă. În aceleași imagini video, se vede cum unul din angajații localului încearcă să stingă flăcările.

În filmarea publicată de Eugen Luchianiuc pe fondal a fost montat un alt video în care vorbește Sergiu Postică despre care se știe că este administratorul restaurantului Grand Elysee. Acesta spune că, de fapt, în incinta restaurantului nu permite artificiile.

Realitatea.md reiterează că informația cu privire la unde anume a avut loc incidentul nu este confirmată.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române