Curs valutar
 • EUR
  20.0308
  -0.4109%
 • USD
  17.7146
  -0.127%
 • RUB
  0.2408
  0.1661%
 • RON
  4.0470
  -0.4225%
 • UAH
  0.6489
  -0.3236%

Focuri „din iad”! Indendiile scapă de sub control în Grecia

04 Aug. 2021, 20:50
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
04 Aug. 2021, 20:50 // În Lume //  Cristina Vlah

Incendiile de vegetație scapă de sub controlul pompierilor din Grecia, distrugând tot mai mari suprafețe, informează Realitatea.md cu referire la euronews.

La Atena, zeci de case au fost afectate de flăcări, localnicii fiind evacuați. Temperaturile ajung și până la +45˚C în unele zone. Pompierii au chemat în ajutor forțele aeriene, care au venit cu elicoptere și avioane pline cu apă ca să stingă incendiile.

Peste 500 de oameni au fost cazați la hotele, unde și-au petrecut noaptea. Unul dintre localnici, pe nume Christos Sfetsas, compară incendiile cu „Focul din Iad”.  „Ceea ce înainte era un Paradis acum a fost distrus de foc, acesta fiind un dezastru”, a spus omul.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că echipele de salvare au muncit în continuuu, având nopți de coșmar. „Pierderi de vieți omenești nu au fost înregistrate. Casele vor fi reconstruite, iar peste un timp pădurile vor crește înapoi”, a declarat primul ministru.

Între timp, pe insula elenă Evia, incendiile au devenit necontrolate, din cauza vântului puternic și a temperaturilor caniculare.

Sute de turiști și localnici din mai multe localități au fost evacuați din zonă. Unii au fost nevoiți să fugă cu bărcile, după ce au fost încercuiți de flăcări.

 

Realitatea Live

06 Dec. 2021, 16:16
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Guștiuc
06 Dec. 2021, 16:16 // În Lume //  Mădălina Guștiuc

Întreţinerea celor peste 94 de mii de soldaţi ruși în apropierea graniţei cu Ucraina şi în teritoriile „ocupate temporar” costă Rusia aproximativ 10 milioane de dolari pe zi, spune Andrei Rîjenko, adjunct al şefului Comandamentului Forţelor navale ucrainene între 2004 şi 2020.

„Toate acestea costă bani serioşi. Dacă luăm ca referinţă cifra anunţată de ministrul apărării, Aleksei Reznikov – 94.000 de soldaţi ruşi comasaţi în apropierea graniţelor Ucrainei – întreţinerea unui astfel de grup costă aproximativ 10 milioane de dolari pe zi”, a afirmat Rîjenko.

El a adăugat că, în comparaţie cu alte campanii, aceste costuri nu sunt chiar atât de mari, relatează Ukrinform, citată de Agerpres.

„M-am uitat special la cât a costat menţinerea forţelor coaliţiei internaţionale în Afganistan. Aşadar, în momentul de vârf al acestei operaţiuni în 2011-2012, întreţinerea efectivului de 120.000 de soldaţi a costat aproape o treime de miliard de dolari pe zi. Deci, întreţinerea trupelor ruseşti în apropierea graniţelor ucrainene nu este atât de costisitoare pentru Moscova”, a concluzionat el.

În ultimii 25 de ani, bugetul Federaţiei Ruse a crescut de 12 ori, a spus expertul militar ucrainean, indicând că Moscova cheltuieşte pentru întreţinerea unui singur militar circa 100 de mii de dolari, de şase ori mai mult decât Ucraina.

„Dar cu şapte ani în urmă, forţele mobilizate de Rusia la frontiera ucraineană erau mult mai numeroase”, a adăugat el.

Aceasta oferă Rusiei posibilitatea să utilizeze manevrele desfăşurate de-a lungul frontierei cu Ucraina cu scopul de a influenţa psihologic societatea ucraineană, a spus expertul citat, adăugând că Moscova recurge constant la această tactică din 2014.

„În acest timp s-au format armate întregi nu departe de graniţele noastre. Cu doar două săptămâni în urmă, un punct de comandă al Armatei a 20-a ruse a fost deschis în oraşul Voronej”, a spus căpitanul ucrainean, adăugând că Rusia transferă în regiune noi rachete, avioane, tancuri şi creează condiţii pentru cazarea soldaţilor.

Adică, în principiu, există o acumulare de potenţial de luptă, a explicat el, subliniind în acelaşi timp că Kremlinul prezintă deformat situaţia în mass-media: pentru publicul intern rus, agresorul nu ar fi Rusia, ci Ucraina.

„În plus, este amplificată toată această isterie legată de Ucraina. O mulţime de ştiri sunt difuzate de televiziunile de stat ruse în care se vehiculează teza că Ucraina se pregăteşte să atace Donbasul. Se exercită astfel o influenţă nu numai asupra populaţiei din Ucraina, ci şi asupra populaţiei din Rusia”, spune acesta.

Ministrul ucrainean al apărării, Aleksei Reznikov, a declarat vineri, 3 decembrie, în parlamentul de la Kiev că nu exclude posibilitatea unui atac din partea Federaţiei Ruse la sfârşitul lunii ianuarie, indicând că numărul efectivelor comasate de Rusia în apropierea frontierelor cu Ucraina este de 94 de mii de persoane.

Ucraina şi aliaţii săi din NATO au tras un semnal de alarmă cu privire la concentrarea de trupe şi echipamente militare ruseşti în apropiere de frontierele Rusiei cu Ucraina în acest an, ceea ce provoacă îngrijorări că ostilităţile aflate în stare latentă în Donbas, în estul Ucrainei, ar putea degenera într-un război deschis.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală