Curs valutar
 • EUR
  20.3796
  -0.4711%
 • USD
  19.1079
  -0.0628%
 • RUB
  0.3342
  -1.7056%
 • RON
  4.1250
  -0.3758%
 • UAH
  0.6458
  -0.2787%

COVID-19 atacă dur Europa! S-a înregistrat un număr record de cazuri în Franța și Germania

20 Ian. 2022, 16:35
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
20 Ian. 2022, 16:35 // În Lume //  Valentina Buză

Mai multe țări din Europa au înregistrat un număr record de infecții cu COVID-19, iar numărul de noi cazuri de coronavirus la nivel global a crescut cu 20% săptămâna trecută, la peste 18 milioane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), scrie euronews.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat marți că varianta extrem de infecțioasă Omicron „continuă să măture lumea”.

„Suntem îngrijorați de impactul pe care Omicron îl are asupra lucrătorilor din domeniul sănătății deja epuizați și asupra sistemelor de sănătate suprasolicitate”, a spus Tedros.

Unele țări au luat măsuri care vizează persoanele nevaccinate, în timp ce sunt, de asemenea, lansate programe pentru vaccinarea copiilor mici.

Franța, Germania și Italia

Joi, Franța a înregistrat peste 400.000 de noi infecții cu COVID-19 pentru a doua zi consecutiv.

Peste 436.000 de cazuri noi au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, potrivit Ministerului Sănătății — după un record de 464.769 de noi infecții miercuri.

Cu doar o zi mai devreme, numărul pacienților cu COVID-19 din spitalele franceze a crescut, de asemenea, cu un record de 888, la peste 25.000 în total.

Între timp, numărul cazurilor de coronavirus în Italia a crescut de la 83.403 la 228.179 marți.

Germania a înregistrat, de asemenea, un nou număr record de cazuri confirmate joi, cu 133.536 de infecții nou confirmate în ultimele 24 de ore, precum și 234 de decese.

Însă Asociația Germană pentru Medicină Intensivă (DIVI) a declarat că numărul pacienților cu COVID-19 din unitățile de terapie intensivă scade, în ciuda creșterii cazurilor.

Ministrul Sănătății Karl Lauterbach a avertizat că țara nu a atins încă vârful infecțiilor și a recomandat Germaniei să introducă un mandat național de vaccinare până în mai.

Aproape 73% din populația germană a primit un curs complet de vaccinuri împotriva COVID-19, în timp ce aproape 48% au primit o injecție suplimentară de rapel.

Poliția germană spune că investighează mii de certificate de vaccin falsificate, potrivit agenției de presă DPA.

Cei care furnizează sau folosesc certificate false s-ar putea confrunta cu sancțiuni severe, de la amenzi și pedepse cu închisoarea cu suspendare până la pierderea locului de muncă.

Regatul Unit

În Marea Britanie, autoritățile au relaxat măsurile după ce oamenii de știință guvernamentali au raportat că creșterea infecțiilor „a atins acum un vârf la nivel național”.

Măștile de față nu vor mai fi obligatorii în locurile publice și școlile din Anglia, în timp ce permisele de sănătate nu vor mai fi necesare pentru evenimentele mari.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat miercuri parlamentarilor că internările în spitale și pacienții din unitățile de terapie intensivă din cea mai mare parte a Angliei se stabilizează sau scad.

Guvernul nu va mai sfătui oamenii să lucreze de acasă, în timp ce măștile de față vor fi casate din sălile de clasă începând de joi.

Johnson a adăugat că peste 90% dintre cei cu vârsta peste 60 de ani din Marea Britanie au primit acum vaccinul de rapel.

Mai mult, Marea Britanie dezbate dacă să renunțe la cerința ca cei infectați să se autoizoleze timp de cinci zile întregi.

Austria

Parlamentul austriei urmează să voteze joi dacă va deveni prima țară europeană care a introdus un mandat de vaccinare pentru adulți.

Toți cetățenii cu vârsta peste 18 ani ar trebui să fie complet vaccinați — cu excepția femeilor însărcinate, a celor cu scutiri medicale și a celor care s-au recuperat recent după infecție.

Legea propusă a fost susținută de coaliția de guvernare și va deveni lege în februarie.

Din martie, cei care nu pot prezenta dovada vaccinării vor fi inițial amendați cu până la 600 de euro — o taxă care ar putea crește la 3.600 de euro.

„Toți experții cred că vom avea nevoie de o imunitate generală ridicată și în toamna viitoare a populației”, a declarat duminică ministrul Sănătății Wolfgang Mueckstein.

„Cu acest mandat de vaccinare, vom reuși să atingem aceste puncte procentuale suplimentare importante în rata de vaccinare.”

Votul are loc când Austria înregistrează un număr record de cazuri, cu aproape 30.000 de noi infecții raportate miercuri.

Olanda

Mai multe teatre, muzee și locuri culturale olandeze s-au redeschis pentru scurt timp miercuri pentru a protesta împotriva celor mai recente măsuri anti-COVID.

Țările de Jos au fost într-o blocare dură de la jumătatea lunii decembrie, pe fondul unei creșteri a cazurilor. Săptămâna trecută, frizerii, sălile de sport și magazinele neesențiale au fost permise să se redeschidă în urma unei relaxări a restricțiilor, dar barurile, restaurantele și teatrele trebuie să rămână închise.

Dar sute de baruri și restaurante olandeze și-au deschis porțile ca un protest împotriva blocării, despre care spun că le paralizează afacerile.

Orchestra Concertgebouw din Amsterdam a concertat miercuri, în timp ce doi coafori tunseau părul în locația istorică.

Între timp, un frizer a tuns părul a 10 vizitatori, în timp ce încă 10 persoane au primit un tratament pentru unghii la Muzeul Van Gogh.

„Înțeleg strigătul de ajutor și că artiștii vor să arate toate lucrurile frumoase pe care ni le oferă, dar deschiderea societății trebuie să meargă pas cu pas”, a scris pe Twitter ministrul Culturii Gunay Uslu.

Guvernul olandez a declarat că va analiza o posibilă relaxare suplimentară pe 25 ianuarie, deoarece internările în spitale scad, în ciuda creșterii numărului de cazuri.

AP Photo/Peter Dejong

Ungaria

Liderul principalului partid de opoziție din Ungaria a confirmat miercuri că a fost testat pozitiv pentru virus pe fondul creșterii numărului de cazuri la nivel național.

Peter Marki-Zay — care va reprezenta o coaliție formată din șase partide la alegerile parlamentare din aprilie — a declarat pe Facebook că a primit un test pozitiv după ce a prezentat simptome ușoare.

Anunțul său a venit în aceeași zi că Ungaria a raportat cel mai mare număr de cazuri zilnice de la începutul pandemiei.

Potrivit site-ului web oficial al guvernului cu coronavirus, 14.890 de cazuri noi au fost detectate miercuri — aproape dublu față de săptămâna trecută și cu 2.000 mai mult decât recordul anterior din noiembrie.

Premierul Viktor Orban s-a bazat pe creșterea ratelor de vaccinare pentru a se apăra împotriva pandemiei, mai degrabă decât pe reimpunerea măsurilor.

Peste 61% dintre maghiari au primit cel puțin două doze de vaccin, sub media Uniunii Europene de 69,1%, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Polonia și Republica Cehă

Miercuri, ministrul polonez al sănătății Adam Niedzielski a declarat că este în favoarea ca certificatele COVID-19 să fie obligatorii pentru angajați.

Polonia are în prezent aproximativ 31.000 de paturi de spital pentru pacienții cu COVID-19, iar rata actuală de infecție a reprezentat un „risc mare pentru eficiența sistemului de sănătate”, a spus Niedzielski.

Guvernul de dreapta al prim-ministrului Mateusz Morawiecki a susținut, de asemenea, un proiect de lege care ar obliga lucrătorii să prezinte angajatorilor dovada vaccinării sau recuperării de la COVID-19.

Dar peste granița din Republica Cehă, guvernul a renunțat la propuneri pentru un mandat de vaccin.

Un ordin emis în decembrie de fostul prim-ministru Andrej Babiš ar obliga cetățenii în vârstă de peste 60 de ani – precum și lucrătorii medicali, polițiștii și pompierii – să fie vaccinați.

Cu toate acestea, noul guvern de coaliție sub Petr Fiala a spus că ordinul nu este necesar.

„Am convenit că vaccinarea împotriva COVID-19 nu va fi obligatorie”, a spus Fiala, subliniind că guvernul său încă consideră vaccinurile „cel mai bun instrument de combatere a COVID-19”.

În ciuda numărului record de cazuri, numărul pacienților cu COVID-19 din spitalele cehe a scăzut marți la 1.635.

Czarek Sokolowski/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Slovacia

Slovacia a restricționat accesul la adunările publice de miercuri în cele mai recente măsuri pentru a combate răspândirea variantei Omicron.

Pentru a participa la multe evenimente, cetățenii vor trebui să fi primit trei doze de vaccin, două doze plus un test negativ sau să se fi recuperat recent de la infecție.

Numărul de persoane la nunți, petreceri și alte locuri va fi limitat, a anunțat miercuri guvernul. De asemenea, toate barurile și restaurantele vor trebui să fie închise între orele 22:00 și 5:00.

Autoritățile slovace se așteptau ca varianta Omicron să devină dominantă în ianuarie.

Bosnia si Herțegovina

Bosnia și Herțegovina se confruntă cu cel mai dur val al pandemiei de până acum, cu cel puțin 70 la sută din cazuri din cauza răspândirii rapide a variantei Omicron în țara cu una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa, care stagnează la 22 la sută.

Determinarea numărului de cazuri zilnice de COVID-19 a devenit, de asemenea, o sarcină complicată pentru autoritățile din domeniul sănătății, diferitele niveluri de guvernare optând pentru trecerea la testarea rapidă în loc de PCR-uri sau o combinație a celor două din cauza lipsei de resurse în unele cazuri. părți ale țării.

Laboratorul principal din capitala Saraievo a procesat probe cu un stoc întârziat, iar cifra de 2.992 de cazuri pozitive de miercuri (19 ianuarie) combină câteva zile de rezultate PCR în totalul raportat.

Cu toate acestea, numărul oficial a stârnit îngrijorări în rândul unor experți că rata reală de infecție este mult mai mare, având în vedere numărul scăzut de teste efectuate în total (6.025 de eșantioane în aceeași zi), în timp ce spitalele din toată țara se luptă să aibă grijă de pacienții care sosesc.

Bosnia este pe locul al doilea pe continent în ceea ce privește decesele cumulate legate de COVID, cu 4.255 de victime la un milion de cetățeni, plasându-o chiar în urma Bulgariei, cu 4.688.

Serbia

Numărul cazurilor de COVID-19 în Serbia este încă în creștere, cifrele oficiale atingând un nivel de cinci cifre timp de câteva zile la rând.

Au fost înregistrate 17.318 cazuri miercuri, în timp ce 2.619 de pacienți noi au fost internați în secțiile COVID din întreaga țară, arată cifrele oficiale.

Autoritățile sanitare ale țării cred că varianta Omicron este dominantă în acest moment, dar că Delta încă circulă, acuzându-i pe acesta din urmă că capacitățile spitalicești devin rapid suprasolicitate.

Între timp, guvernul sârb a introdus noi măsuri de carantină miercuri, în cazul în care cei testați pozitivi li se permite acum să-și părăsească casele după șapte zile, cu permisiunea medicului de familie. Autoizolare obligatorie pentru cei care au fost în contact strâns cu o persoană pozitivă cu COVID a fost, de asemenea, redusă la un total de cinci zile.

Realitatea Live

Sfaturi pentru alegerea unui telefon mobil performant
Sfaturi pentru alegerea unui telefon mobil performant
SEBO – Instituția Anului în Domeniul Microfinanțării 2021
SEBO – Instituția Anului în Domeniul Microfinanțării 2021
Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”
Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
26 Mai 2022, 19:24
 // Categoria: În Lume // Autor:  Victoria Laur
26 Mai 2022, 19:24 // În Lume //  Victoria Laur

Organizațiile cecene care pledează pentru drepturile omului și blogherii locali anunță că bărbații din regiune ar fi răpiți pentru a fi trimiși în Ucraina. Aceștia sunt nevoiți să semneze un contrat, iar în caz contrat se folosesc amenințări cu închisoarea.

În închisorile ilegale din regiune ar fi ținute sute de persoane, notează RFE. Asociația pentru drepturile omului „Vayfond” a declarat că recent a primit zeci de apeluri de la locuitorii Ceceniei, care au anunțat că sunt forțați să meargă la război. Printre cei forțați să devină voluntari se numără și persoanele cu dizabilități sau funcționari.

„Ei și familiile lor sunt amenințați, obligându-i să semneze actele. Deși nu au vrut categoric să meargă la război, este împotriva voinței lor. Mai mult, în caz de vătămare sau deces, în acte sunt indicate sume extrem de mici, nu cele pe care le anunță propaganda”, afirmă reprezentanții organizației.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Deși există mai multe cazuri, puține persoane cer ajutor organizațiilor care se ocupă de protecția drepturilor omului. Între timp, liderul regiunii, Ramzan Kadîrov, publică regulat imagini în care arată cum trimite soldații la luptă și se laudă pe rețelele de socializare cu „succesele” lor, deși mărturiile localnicilor ucraineni indică faptul că aceștia comit atrocități.

Mai mult, conform spionajului britanic, Kadîrov ar fi cel care controlează personal desfășurarea trupelor. Totodată, vărul lui ar fi fost trimis în Mariupol, unde are lor de comandant militar.

Sfaturi pentru alegerea unui telefon mobil performant
Sfaturi pentru alegerea unui telefon mobil performant
SEBO – Instituția Anului în Domeniul Microfinanțării 2021
SEBO – Instituția Anului în Domeniul Microfinanțării 2021
Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”
Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală