Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit de moldoveni în data de 13 decembrie. Despre acesta se spune că era primul dintre ucenicii lui Hristos, frate cu sfântul Apostol Petru, ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul.
Sfântul Apostol Andrei este, conform tradiției, primul care a adus creștinismul pe meleagurile noastre. De aceea, mai ales în zonele rurale, au existat şi înca se păstrează o multitudine de tradiţii, superstiţii şi obiceiuri în care elementul pagân se îmbină cu cel creştin.
Multe dintre obiceiurile de Sf. Andrei sînt descrise în legende. În noaptea Sfântului Andrei erau practicate diverse ritualuri menite să protejeze oamenii, animalele şi gospodăriile. Tot de Sfântul Andrei se zice, era timpul benefic să se comunice cu spiritele de dincolo.
În această zi nu se lucra pentru ca lupii să nu mănânce vitele și mai ales oile. Oamenii se abțineau să plece la drum deoarece riscau să se întâlnească cu haite de lupi. Țăranii le-au pus sub oblăduirea acestui sfânt, tocmai pentru că ele trebuie garantate de autoritatea şi puterea sa.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!