Procesatorii de carne de porc trag un semnal de alarmă și spun că „există riscul să nu aibă suficientă carne de porc de la fermele autohtone, mai ales în preajma sărbătorilor de Paști”. O ședință în context a avut loc la Guvern, iar prim-ministrul Dorin Recean a anunțat rezultatele discuțiilor.
„Procesatorii au atras atenția asupra faptului că există riscul să nu aibă suficientă carne de porc de la fermele autohtone, mai ales în preajma sărbătorilor de Paști. Am precizat că acum se colectează datele și se face un calcul final al pierderilor totale în ce privește produsul local.
Am convenit câteva lucruri esențiale: să protejăm echilibrul dintre crescători – procesatori – consumatori, așa încât să sprijinim în continuare investițiile în producția locală de porcine, dar și să avem grijă ca întreprinderile de procesare a cărnii să aibă suficientă materie primă și să ofere un cost prielnic consumatorilor, adică cetățenilor noștri. Să asigurăm solidaritate și conlucrare între cele 3 verigi importante ale sectorului – încurajarea crescătorilor de porcine, susținerea celor care procesează carnea și pun pe raft producție națională și protejarea interesului consumatorilor. Să fie îmbunătățită modalitatea de evidență și informare cu privire la statistica de animale din fermele comerciale, dar și din gospodării”, menționează premierul în mesajul său.
Totodată, prim-ministrul țării dă asigurări că „alte focare în acest moment nu au fost depistate”, iar focarele din nordul țării de la începutul anului au fost eradicate cu succes.

În total, peste 65.000 de porci vor fi sacrificați și înhumați, după ce un focar a fost înregistrat la cea mai mare fermă din țara noastră. Aceasta se află în extravilanul localității Roșcani, raionul Anenii Noi. Accesul în această fermă este în prezent restricționat, iar în zonă au fost amenajate câteva puncte de sterilizare.
Administrația acestei ferme va fi despăgubită după ce aceste animale vor fi nimicite. Potrivit informațiilor, prețul per kilogram urmează să fie stabilit de către Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
Între timp, potrivit Ministerului Mediului, procedura de înhumare se desfășoară cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare naționale și internaționale. În cadrul procesului, se aplică straturi dezinfectante pe bază de clorură de var între nivelurile de depunere, ceea ce constituie o altă acțiune de limitare a riscurilor biologice și de mediu. De asemenea, gropile de înhumare au o adâncime cuprinsă între 6 și 9 metri. Potrivit ministerului, locuitorii din satele Calfa, Calfa-Nouă și Roșcani, raionul Anenii Noi, pot sta liniștiți, întrucât „toate instituțiile responsabile sunt implicate plenar pentru ca procesul să fie sigur atât pentru oameni, cât și pentru mediu”.
Inspectorii de mediu, de urgență la Roșcani. În zona unde sunt înhumați porcii va fi ridicat un gard