Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Criza de pe piața carburanților ar fi una artificială! Opinii: „Petroliștii au creat un stat în stat”

29 Iul. 2021, 08:41
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
29 Iul. 2021, 08:41 // Economie //  Realitatea.md

Petroliștii au creat un „stat în stat”, iar criza de pe piața carburanților este una artificială. Opiniile au fost exprimate de fostul vicepreședinte al Parlamentului Alexandru Slusari și economistul Veaceslav Ioniță. Potrivit lor, petroliștii încearcă să-și impună propriile reguli, în condițiile unor instituții de reglementare ineficiente.

Fostul deputat al Platformei DA spune că legea privind piața produselor petroliere, votată la finalul sesiunii trecute, e una imperfectă, dar necesară. „Sunt aspecte de ordin tehnic și juridic care trezesc nedumerire. Dar ideea racordării prețurilor la produsele petroliere din Republica Moldova la cotațiile internaționale este una corectă. Clar că acest lucru nu place petroliștilor, iar ei, văzând acest haos guvernamental, având un Consiliu al Concurenței ineficient, ei încearcă să țină ostatici o țară întreagă. Au creat această criză artificial, dând vina pe această metodologie. Patru zile la rând cotațiile Platt’s sunt pe minus, iar ei majoreză în continuare prețurile”, a spus Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

În acelaști timp, economistul Veaceslav Ioniță spune că ANRE ar fi în cârdășie cu marile companii petroliere și ar urmări scopul de a-i elimina de pe piață pe micii proprietari de benzinării. „Prin intermediul legislației, se încearcă un atac raider asupra petroliștilor mici și preluarea activelor la prețuri derizorii. Companiile mici pur și simplu falimentează, pentru că marja de comercializare nu este echitabilă. ANRE favorizează prin această marjă câteva companii mari, transnaționale. Asta va duce la distrugerea celor mici, preluarea activelor la preț de nimic și instaurarea unor companii mari”, a explicat economistul.

Anterior, Partidul Acțiune și Solidaritate a organizat consultări publice asupra proiectului de lege privind piața produselor petroliere. Documentul ar urma să revizuiască cadrul legal aprobat fosta legislatură. „Nu este un proiect de lege, este un draft de proiect. Ne propunem ca, într-un final, această lege să corecteze erorile strecurate în legea votată în sesiunea trecută. Prețurile la carburanți trebuie să fie corecte și avem nevoie și de o instituție de reglementare care aplică legea și protejează interesul public”, a spus deputatul Sergiu Litvinenco, vicepreședinte PAS.

Actuala lege este că ANRE stabilește prețuri-plafon la carburanți, în funcție de cotațiile de pe piața internațională, accize, TVA și marja de comercializare.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:04
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 05:04 // În Lume //  Cristina Vlah

Comisia Europeană va produce o „trusă de unelte” cu măsuri pe care statele membre UE le pot folosi pentru a gestiona creșterea prețurilor la energie fără a încălca regulile pieței europene de energie, potrivit comisarului european pentru Energie, transmite Reuters citat de Digi24.ro.

Potrivit sursei, prețurile la energie în Europa au crescut vertiginos în acest an în unele țări precum Spania, urcând până la de trei ori mai mult, în principal alimentate de prețul mai mare la gazele naturale folosite pentru generarea de curent și căldură, pe lângă producția scăzută de energie regenerabilă și costurile mai mari per emisii de carbon la nivelul UE.

Comisarul european pe Energie, Kadri Simson, a spus că Bruxelles-ul va produce un ghid pentru a ajuta țările în gestionarea creșterilor de prețuri din săptămânile următoare.

„Am propus astăzi miniștrilor să compună o trusă de unelte mai structurată, despre care credem că va fi folositoare tuturor statelor membre pentru a gestiona situația actuală”, a spus Simson miercuri, după întâlnirea miniștrilor de Energie din statele membre UE.

Trusa de unelte va ajuta Guvernele să navigheze opțiuni pentru a răspunde rapid la creșterile bruște de prețuri în cadrul legislației UE, spune Simson, adăugând că țările pot ajusta taxa pe valoare adăugată (TVA) și accizele sau pot folosi sprijinul direct pentru a apăra consumatorii de costurile ridicate.

Prețurile europene de referință au crescut cu mai mult de 250% din ianuarie, vârfurile fiind atinse în contextul în care economiile de la nivel global s-au redeschis după restricțiile Covid-19, fiind o cerere mare în Asia, astfel punând presiune pe stocurile din Europa. Acest lucru a făcut valuri prin industriile dependente de gaze, care includ tot, de la generare de energie – la producători de dioxid de carbon folosit în sectorul alimentar.

Spania a condus apelurile pentru ca UE să organizeze un răspuns mai coordonat la creșterile de prețuri. Luni, Spania a cerut Comisiei să ofere opțiuni pentru cum ar trebui ca țările UE să răspundă și a sugerat reformarea pieței de electricitate a blocului comunitar.

Simson spune că modelul pieței europene de energie electrică nu a contribuit la creșterile de prețuri, și că prețul la curentul tranzacționat pe piața angro a reprezentant doar o treime din factura consumatorilor, taxele și alți factori reprezentând restul.

Apeluri pentru un răspuns coordonat

Spania, Italia, Grecia și alte state plănuiesc deja măsuri la nivel național, de la subvenții la plafonarea prețurilor, țintind să apere cetățenii de costurile ridicate, în contextul în care economiile se recuperează de pe urma pandemiei de Covid-19.

Germania a precizat că nu vede necesară o intervenție a guvernului pentru a contracara prețurile mai mari la gaze.

Îngrijorările privind costurile mai mari la energie ar putea încuraja oponenții planului întocmit de Comisie să lanseze o nouă piață de carbon pentru sectorul construcțiilor și transporturilor, o acțiune despre care unele state membre UE și unii legiuitori au avertizat că va scumpi facturile consumatorilor.

Analiștii au spus că prețurile în creștere la gaze și nu prețul pe care companiile europene îl plătesc pentru permisele care acoperă emisiile de dioxid de carbon erau în principal responsabile de creșterea costurilor la electricitate.

Bruxelles-ul a spus că prețurile mai mari ar trebui să încurajeze statele să-și grăbească ritmul tranziției dinspre combustibilii fosili.

„Trebuie să facem pași decisivi în direcția cea bună prin folosirea resurselor noastre locale disponibile – avem nevoie de o descreștere a dependenței noastre de combustibili fosili”, spune ministrul sloven al Infrastructurii, Jernej Vrtovec, care a condus ședința miniștrilor de miercuri.

Ministrul astriac pentru climă și energie, Leonore Gewessler, a spus că o tranziție mai rapidă către energie regenerabilă ar face UE mai „rezistentă la fluctuațiile de preț pe termen lung”.

În fostul stat UE, Marea Britanie, oficialii au spus că creșterea prețurilor la gaze va forța mai mulți furnizori de energie să dea faliment și că industria trebuie să se pregătească pentru o suferință prelungită. Câțiva furnizori de energie deja au intrat în faliment.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române