După „criza de sare” din luna martie curent, Consiliul Concurenței a realizat o anchetă și a stabilit cei doi factori principali, care au dus ulterior la majorarea prețului la un kilogram de sare în luna martie cu 42,5%.
Potrivit Consiliului Concurenței, cei doi factori care au dus la creșterea prețului sunt scăderea pe termen scurt a stocurilor de sare, având în vedere imposibilitatea de a realiza importuri din Ucraina și necesitatea identificării și contractării produsului din alte surse, precum și comportamentul irațional de cumpărare al consumatorilor, caracterizat prin achiziția unor volume excesive de sare, din teama că acest produs va lipsi pe viitor în Republica Moldova.
Consiliul Concurenței afirmă că cea mai populară marcă de sare alimentară (iodată și gemă) până la conflictul militar din regiune era Артемсоль, produsă în Ucraina, regiunea Donețk.
În prezent, importatorii moldoveni, care sunt peste 80 de companii au găsit alte țări de unde cumpără sarea, fiind vorba de România și Turcia, însă prețul s-a majorat.
„Cu referire la sursa de proveniență, se constată că practic întreaga cantitate de sare care anterior se importa din Ucraina a fost substituită cu sarea din România (78,36%) și din Turcia (8%), fiind realizate importuri și din alte 14 state. Menționăm că, pentru luna martie curent Biroul Național de Statistică a raportat o creștere de 42,5% a prețului la sare alimentară față de luna februarie. Apreciem această majorare ca fiind cauzată de creșterea semnificativă a prețurilor de import ca urmare a modificării surselor principale de aprovizionare. Or, sarea importată din România a fost întotdeauna semnificativ mai scumpă decât sarea din Ucraina, inclusiv cu luarea în considerare a faptului că sunt înregistrate diferențe la calitate, ambalaj, pe când anterior marea parte din sarea ucraineană importată anterior era fasonată în Republica Moldova”, se arată în nota informativă a Consiliului Concurenței.
Totodată, instituția abilitată să verifice dacă nu au fost cumva „semne a unor înțelegeri de cartel”, care ulterior au dus la majorarea prețului la sare, susține că astfel de practici nu s-au atestat.
„La moment, nu au fost identificate semne ce ar indica existența unor practici anticoncurențiale implementate de întreprinderile importatoare și comercianți, care ar fi dus la lipsa de sare alimentară la raft în prima jumătate a lunii martie 2022. Totodată, în cazul în care cineva deține informații privind existența unor astfel de practici, Consiliul Concurenței solicită prezentarea lor pentru luarea măsurilor necesare de intervenție conform atribuțiilor sale”, mai precizează Consiliul Concurenței.
Amintim că, după începerea războiului din Ucraina, sarea iodată, dar și cea geamă, o perioadă a fost greu de găsit pe rafturile magazinelor. Ulterior, stocurile au fost suplinite, însă prețul a crescut semnificativ.