Prima lună din 2025, transnistrenii au înghețat în propriile case. Din cauza lipsei gazului și stocului limitat de cărbune, administrația separatistă a recurs la deconectări de lumină. Penuriile durau până la 8 ore pe zi, iar liderii de la Tiraspol i-au tot hrănit cu promisiunea că „gazul umanitar rusesc” va ajunge curând.
Acuzațiile la adresa Chișinăului și Kievului au curs gârlă și de la Tiraspol, dar și de la Moscova. Într-un final, Uniunea Europeană a intervenit și a acordat Republicii Moldova un grant de 30 de milioane de euro. Din această sumă, 20 de milioane de euro a fost direcționate pentru achiziția gazului care să fie livrat regiunii transnistrene.
Sprijinul a fost utilizat în primele 10 zile din februarie. Deși Bruxelles-ul voia să îl extindă și să acorde încă 60 de milioane de euro, separatiștii au refuzat condiția de a majora treptat tarifele. Mai exact, autoritățile europene cereau Tiraspolului să alinieze costurile la energie din regiune la cele de piață. Premierul Dorin Recean a declarat de mai multe ori că Guvernul de la Chișinău consideră această soluție sustenabilă pentru Transnistria.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Sub influența Kremlinului, Vadim Krasnoselski a acceptat un credit rusesc în valoare de 50 de milioane de dolari. Din acești bani, transnistrenii cumpără gaz livrat de o firmă din Ungaria, plătind prin intermediul unei companii înregistrate în Dubai.
Deși nu au vrut să majoreze tarifele pentru a primi ajutorul european, liderii separatiști practic le dublează începând cu 1 martie 2025, invocând faptul că gazul tranzitează mai multe țări. Așa-numitul ministru Serghei Obolonic a precizat că prețurile pentru lumină, gaz, apă și căldură vor fi echivalente celor din Rusia, dar mai mici decât cele de pe malul drept.
Întrebarea care rămâne actuală este de ce autoritățile de la Tiraspol au lăsat oamenii să înghețe timp de o lună și nu au negociat schema de livrarea a gazului prin intermediul companiei ungare din decembrie, când era deja clar că Gazprom va închide robinetul?