Curs valutar
  • EUR
    19.6307
    0.1793%
  • USD
    17.0835
    -0.9723%
  • RUB
    0.2099
    0.4288%
  • RON
    3.9444
    0.1977%
  • UAH
    0.4109
    -1.4115%

Editorial: De la Cannes spre Golden Globes… poate și spre BAFTA. Why not, și la Oscaruri

10 Mart. 2025, 11:20
 // Categoria: Opinii // Autor:  Larisa Turea
10 Mart. 2025, 11:20 // Opinii //  Larisa Turea

România, te iubesc!, astfel și-a incheiat discursul Sebastian Stan, formidabilul actor născut la Constanța, la Gala prestigioaselor premii Golden Globes, 2025. A avut 2 nominalizări: Juriul a decis să-i acorde Premiul pentru cel mai bun actor într-un film musical sau comedie pentru „A Different Man”, thrillerul psihologic despre un bărbat desfigurat de o boală genetică gravă, neurofibromatoza. O peliculă îndrăzneață despre toleranță, despre imperativul de a ne lua viața în serios și de a trăi la turații maxime, acceptându-ne condiția, în orice circumstanțe. Zicea Sebastian Stan după ce a cucerit Ursul de argint pentru același rol, la Festivalul Internațional de la Berlin: „Filmul pune în dezbatere ideile preconcepute; nu suntem cu adevărat educați despre cum să înțelegem asemenea experiență în mod special… trebuie să punem capăt ignoranței, intoleranței și așa-zisului disconfort în legătură cu dizabilitatea și desfigurarea fizică”.

Pentru a fi cât mai aproape de Edward, în scenele premergătoare operației estetice la care recurge de răul reacției anturajului, Sebastian Stan s-a lăsat pe mâinile dibace ale lui Mike Marino, artistul make-up nominalizat la Oscar; i s-au aplicat straturi și straturi de machiaj sofisticat. Aici mi-am amintit de adevăratul chin la care era supus Mihai Volontir pe când se filma în rolul lui Budulai, cel mai popular țigan din URSS, machiat timp de ore și ore, cu materiale rudimentare și de proastă calitate, pentru ca să corespundă cât mai fidel personajului său.

Pentru actorul hollywoodian, rolul a constituit o provocare, dar și o aventură de neuitat: s-a plimbat, metamorfozat în personajul său înainte de reconstrucția facială, pe străzi centrale, la New York: „Mergem pe Broadway. Era o stradă aglomerată. Eram îngrozit, dar mergeam în continuare, intram în localuri pentru a bea o cafea…”. Reacția trecătorilor la apariția unei persoane cu o înfățișare neobișnuită nu era dintre cele mai adecvate.

În 2023, Sebastian Stan s-a arătat interesat de proiectul Andreei Cristina Borțun (întâlnită la Cannes, în 2021), acceptând să fie printre producătorii lungmetrajului ei de debut, Malul Vânăt, Blue Banks în engleză. Filmările au demarat în 29 mai 2023, e o co-producție România, Franța și  Slovenia. Pe afiș am citit cu bucurie numele actriței basarabene Eliza Bercu.

L-am admirat pe Sebastian tot la Festivalul de la Cannes, după proiecția cu „The Apprentice”, peliculă ovaționată 8 minute după proiecția oficială, în Sala Lumière. Biopicul regizat de Ali Abbasi după scenariul jurnalistului Gabriel Sherman, istorisește viața unui oarecare Donald Trump (interpretat remarcabil de Sebastian Stan ) pe când era doar  ucenic în ale escrocheriilor. De curând s-au anunțat nominalizările pentru premiile Academiei Britanice de Film, BAFTA, n-ar fi de mirare că Sebastian Stan să fie laureat pentru acest rol și – de ce nu?- să fie nominalizat și la Oscaruri, spre primăvară. Or, Povestea originii lui Trump, The Apprentice( 2024) este o docudramă complexă, axată pe pactul faustic al lui Donald Trump, lansat ca om de afaceri în imobiliare la New York, între 1970 și 1980, cu Roy Cohn, scandalosul și influentul avocat de dreapta. Este fabula păcălitorului păcălit: Roy Cohn (Jeremy Strong) îl ajută pe impertinentul Donald Trump să-și clădească, prin metode nu tocmai ortodoxe, propriul imperiu imobiliar pornind de la milioanele lui Fred, Trump tatăl.

Banii și politica îi exploatează resursele viitorului lider de partid, în defavoarea eticului, a bunul simț, dar și a familiei ignorate cu bună știință. Foarte curând, Roy Cohn, luându-și în serios rolul de mentor mefistotelic, îi predă elevului sârguincios lecții de șiretenie și trădare, îl  învață cu dibăcie tehnica sperjurului și a șantajului, îl introduce în cercul său de acoliți; visul lui Donald, ucenicul, de a ridica un hotel megaloman în Manhattan, în locul lui Commodore, delabrat, prinde contururi reale; urmează ca în poveste, alte realizări uimitoare – ocolirea legilor și tertipuri de ne-achitare xelor pentru construcția grandioasă. Viitorul politician deprinde arta utilizării corupției din SUA anilor 70-80, urmând cu strictețe povețele avocatului, cele 3 porunci șmecherești „attack, attack, attack”/”atacă, atacă, atacă”; „admit nothing, deny everything”/”nu recunoaște nimic, neagă totul” și „no matter how beaten you are, never admit defeat”/”oricât de lovit ești, nu recunoaște niciodată înfrângerea”. Finalul era previzibil: chiar dacă răul triumfă pe termen scurt, pe termen lung nu are șanse. Cine a trădat – fie și o singură dată, o va mai face, cu motiv sau fără. Falnicul Roy Cohn, bolnav de sida, îmbătrânit subit, este umilit cu cruzime de fostul discipol și e musai să bea până la fund cupa amară a degradării.

O viață fără scop este ca un trup fără suflet. Separat, un corp fără suflet, dar și sufletul fără corp n-au valoare – tinerii români ce s-au afirmat, spre mândria conaționalilor de pe ambele maluri ale Prutului, dar și pretutindeni în lume, au investit, pe lângă harul din născare, multă muncă în a-și atinge scopurile. Până a ajunge premiantul de astăzi, discret și reținut (de exemplu, posedă o colecție de mașini lux, însă nu face caz de asta), Sebastian Stan, născut pe 13 august 1982, la Constanța, la 8 ani a emigrat cu mama sa, mai întâi la Vienna, Austria. În 1984, părinții au divorțat și după Revoluție mama, Georgeta Orlovschi, pianistă de succes, în căutarea unui viitor strălucit pentru fiul său, a ales America. La 12 ani, Sebastian ajunge la New York; studiază la școli și artiști de vază, la renumita școala de arte Rutgers Mason Gross School, apoi timp de un an, îl aflăm la Shakespeare’s Globe Theatre din Londra. Când s-a întors la New York, adolescent, s-a produs în câteva proiecte: Law & Order (1990), Tony & Tina’s Wedding (2004) și Red Doors (2005). După facultate, l-a interpretat pe Martin Waters în The Architect (2006), pe Chase Collins în The Covenant (2006); s-a remarcat în spectacolul după piesa lui Eric Bogosian „The Talk” (2007). Tot în 2007,  joacă în Gossip Girl. Următoarele sale proiecte au fost Spread (2009), Kings (2009), Hot Tub Time Machine (2010) și Black Swan (2010). Devine popular în rolul lui Bucky Barnes în Captain America: The First Avenger (2011). În 2012, apare pe afiș în Gone, Political Animals, The Apparition și în mini-seria Labyrinth. Interpretează personajul Bucky Barnes – îi vine mănușă, – în șapte din filmele francizei de miliarde Avengers, inclusive Endgame, Ant-Man, Black Panther,  Infinity War, Marvel’s Captain America: Captain America: Civil War; Căpitanul America: Soldatul de iarnă și Căpitanul America: Primul Răzbunător.

Star internațional de primă mărime, Sebastian Stan este, cu certitudine, un învingător. Asemeni inegalabilei Anamaria Vartolomei, născută pe 9 aprilie 1999 la Bacău și afirmată plenar în Franța. Anamaria e o minune de om, a fost prezentă la Cannes, ediția a 77-a, în două filme din selecția oficială; mai întâi, este Maria în filmul biografic girat de Jessica Palud despre Maria Schneider, vedeta din filmul lui Bertolucci Ultimul tangou la Paris, victima unui abuz, din care nu și-a mai revenit… dar și unul de basm, prințesa valahă Haydee în blockbusterul de aventuri Contele de Monte Cristo, regizat de Matthieu Delapporte după Alexandre Dumas tatăl. Filmul a rulat și la Chișinău, mai mult dublat în rusește, cu câteva proiecții(la ore incomode!) în versiunea originală, franceză, cu subtitrare în română. Cu regret, traducerea românească era absolut imposibilă, barbară chiar – poate anume de asta erau 4 oameni în sală… Grație Aneimaria, Edmond Dantes vorbește , în film, românește – voiam să-l aud pe Conte vorbind pre limba noastră. Si Anamaria se bucură de numeroase roluri deosebite, e considerată speranța numărul unu a cinemaului francez; în 2022 devine prima actriță de origine română cu Premiul César la activ…  O urmăresc de pe când era copiliță, a debutat în 2011, la 11 ani, interpretând-o pe Violetta Giurgiu în filmul Little Princess de Eva Ionescu, sub îndrumarea atentă și grijulie  a Isabellei Huppert, am mai scris despre ea. În următorul an, 2012, Anamaria Vartolomei este aleasă să apară pe afișul secțiunii  paralele Semaine de la critique  a Festivalului de la Cannes. Acasă, în familia Vartolomei se vorbește românește, iar în living tronează portretul fetei pictat de Karl Otto Lagerfeld.

Recent, filmul Traffic regizat de Teodora Mihai după scenariul lui Cristian Mungiu, cu Anamaria Vartolomei în rolul principal, a câștigat Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film de la Varșovia. Pe lângă trofeu, premiul constă în suma de 23.000 de euro. Povestea filmului este inspirată de cazul real al hoților care au sustras din Muzeul de la Rotterdam tablouri celebre de Van Gogh, Picasso, Gauguin, Matisse și Monet, apoi le-au dat foc.

Din fericire, publicul este mai inteligent decât cred unii… Un film bun va schimba ceea ce crede pentru o zi; un film grozav poate schimba modul în care gândești pentru tot restul vieții. Să începem anul cu filme de valoare!

Pentru revista Timpul, de la Cannes, Larisa Turea, jurnalistă, critic de teatru și film, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Festivalul internațional de film de la Cannes, cunoscut și ca Festivalul de la Cannes, este un festival cinematografic de mare prestigiu internațional, care se desfășoară în fiecare an, în luna mai, la Cannes, oraș situat în sudul Franței. Evenimentul este vizitat în fiecare an de numeroase staruri de cinema. Mulți producători aleg acest prilej pentru a lansa ultimele lor realizări și pentru a vinde drepturile de difuzare distribuitorilor veniți din întreaga lume.

Realitatea Live

FLYONE a lansat pe 17 aprilie două rute directe: Chișinău–Torino și Chișinău–Bremen
FLYONE a lansat pe 17 aprilie două rute directe: Chișinău–Torino și Chișinău–Bremen
Maib continuă programul 3 de obligațiuni corporative și lansează emisiunea a doua, disponibilă începând cu 17 aprilie
Maib continuă programul 3 de obligațiuni corporative și lansează emisiunea a doua, disponibilă începând cu 17 aprilie
Ce este informația obiectivă și cum o deosebim de dezinformare?
Ce este informația obiectivă și cum o deosebim de dezinformare?
Interzicerea produselor de tutun riscă să provoace creșterea contrabandei, comerțului ilicit și a consumului în rândul minorilor
Interzicerea produselor de tutun riscă să provoace creșterea contrabandei, comerțului ilicit și a consumului în rândul minorilor
Piața legală de tutun în pericol sub presiunea reglementărilor excesive, atenționează experții
Piața legală de tutun în pericol sub presiunea reglementărilor excesive, atenționează experții
Glovo aduce sărbătorile pascale mai aproape de tine!
Glovo aduce sărbătorile pascale mai aproape de tine!
Peste 11.5 tone de produse colectate în magazinele Kaufland, în cadrul campaniei „Masa Bucuriei”
Peste 11.5 tone de produse colectate în magazinele Kaufland, în cadrul campaniei „Masa Bucuriei”
eSIM Acasă – Același număr, de fiecare dată când revii
eSIM Acasă – Același număr, de fiecare dată când revii
22 Apr. 2025, 22:48
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ana Panaguța
22 Apr. 2025, 22:48 // Actualitate //  Ana Panaguța

Pe 23 aprilie este marcată Ziua cărții și a dreptului de autor. Cu această ocazie, 12 cărți semnate de 9 autori moldoveni vor fi traduse și editate în străinătate, cu finanțare din bugetul de stat.

Potrivit Ministerului Culturii, cărțile au fost selectate ca urmare a unui concurs desfășurat în premieră cu ocazia marcării Zilei mondiale a cărții.

Printre titlurile selectate sunt: „Măcel în Georgia”, de Dumitru Crudu, „Înainte să moară Brejnev”, de Iulian Ciocan, „Legată cu funia de pământ”, de Lorina Bălteanu, „Capătul drumului”, de Liliana Corobca și „Vara în care mama a avut ochii verzi”, de Tatiana Țîbuleac.

„Prin acest program, literatura contemporană moldovenească devine mai vizibilă la nivel internațional, iar autorii noștri ajung mai aproape de cititorii din întreaga lume”, notează Ministerul Culturii.

Cărțile semnate de autorii moldoveni vor fi traduse și editate în Serbia, Grecia, SUA, Germania, Albania, Macedonia de Nord și Bulgaria.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

FLYONE a lansat pe 17 aprilie două rute directe: Chișinău–Torino și Chișinău–Bremen
FLYONE a lansat pe 17 aprilie două rute directe: Chișinău–Torino și Chișinău–Bremen
Maib continuă programul 3 de obligațiuni corporative și lansează emisiunea a doua, disponibilă începând cu 17 aprilie
Maib continuă programul 3 de obligațiuni corporative și lansează emisiunea a doua, disponibilă începând cu 17 aprilie
Ce este informația obiectivă și cum o deosebim de dezinformare?
Ce este informația obiectivă și cum o deosebim de dezinformare?
Interzicerea produselor de tutun riscă să provoace creșterea contrabandei, comerțului ilicit și a consumului în rândul minorilor
Interzicerea produselor de tutun riscă să provoace creșterea contrabandei, comerțului ilicit și a consumului în rândul minorilor
Piața legală de tutun în pericol sub presiunea reglementărilor excesive, atenționează experții
Piața legală de tutun în pericol sub presiunea reglementărilor excesive, atenționează experții
Glovo aduce sărbătorile pascale mai aproape de tine!
Glovo aduce sărbătorile pascale mai aproape de tine!
Peste 11.5 tone de produse colectate în magazinele Kaufland, în cadrul campaniei „Masa Bucuriei”
Peste 11.5 tone de produse colectate în magazinele Kaufland, în cadrul campaniei „Masa Bucuriei”
eSIM Acasă – Același număr, de fiecare dată când revii
eSIM Acasă – Același număr, de fiecare dată când revii
 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009