Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Crize pe piața muncii, din cauza Covid-19. Cele mai afectate categorii (Statistici)  

04 Iun. 2021, 21:52
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
04 Iun. 2021, 21:52 // Societate //  Cristina Vlah

Crizele provocate de pandemia Covid-19 au afectat piața muncii din R. Moldova, informează Realitatea.md. Potrivit datelor oferite de Biroul Național de Statistică, în anul 2020 numărul populației ocupate în câmpul muncii a scăzut cu 4,4% în comparație cu anul 2019.

Cel mai mult au fost afectate femeile, potrivit distribuțiilor în funcție de sexe. „În trimestrul II 2020, numărul femeilor ocupate a scăzut cu 10% și în trimestrul III – cu 8,2% față de trimestrele respective ale anului 2019, în timp ce numărul bărbaților ocupați a scăzut cu 3,6% în trimestrul I 2020 și cu 7,6% în trimestrul II”, se arată în datele statistice.

În același timp, cel mai afectat a fost mediul urban comparativ cu mediul rural.

În rândul persoanelor ocupate, care au avut de suferit din cauza pandemiei, majoritatea au constituit-o persoanele care nu au lucrat deloc / au absentat de la locul de muncă (circa 56% în medie pe an). Staționarea/sistarea activității din cauza pandemiei s-a realizat prin mai multe modalități, principalele fiind: acordarea concediilor neplătite salariaților sau a concediilor anuale de odihnă, instituirea șomajului tehnic sau a staționării/suspendării activității unității etc. Totodată, în trimestrul I a predominat staționarea/sistarea activității (33,9% din total), în trimestrul II – acordarea concediilor fără plată (31,4%), în trimestrul III – instituirea șomajului tehnic (47,9%) și în trimestrul IV, respectiv, iarăși acordarea concediilor fără plată (33,2%).

În anul 2020, în agricultură a predominat staționarea activității  cu 46,5% din totalul celor afectați și concediile fără plată – 28,8%. În domeniul industrie concediile fără plată au fost în proporție de 41,8% și șomajul tehnic – de 32,3%; în construcții – staționarea activității – 48,9% și concediile fără plată – 23,4%; în comerț și activități de cazare și alimentație publică – concediile fără plată – 34,4% și staționarea activității – 28,6%; în transporturi, informații și comunicații – șomajul tehnic (34,5%) și concediile fără plată (29,2%); în administrația publică, învățământ și sănătate, respectiv, concediile de odihnă (37,6%) și concediile fără plată (cu 24,7% din totalul celor afectați).

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.