„Indiferent de crizele în care se află Republica Moldova, agenda noastră de reforme rămâne neschimbată”. Cu un asemenea mesaj a venit președintele Parlamentului, Igor Grosu, la întâlnirea pe care a avut-o cu coraportorii APCE pentru Republica Moldova, Pierre-Alain Fridez și Inese Lībiņa-Egnere, în cadrul căreia au discutat și despre agenda de reforme a Parlamentului.
Grosu le-a enumerat oaspeților și câteva din realizările atinse deja de către guvernare.
„Ieri seara am avut o discuție productivă cu co-raportorii APCE pentru Republica Moldova, Pierre-Alain Fridez și Inese Lībiņa-Egnere, în cadrul căreia am discutat despre agenda de reforme a Parlamentului. Am declarat că indiferent de crizele în care se află Republica Moldova, agenda noastră de reforme rămâne neschimbată. Lupta cu corupția și reforma justiției reprezintă prioritatea zero, iar primii pași deja au loc și anume „pre-vettingul” și reforma procuraturii. Ne-am dori ca lucrurile să se miște cu o viteză mai mare, dar totodată vrem ca totul să se întâmple conform legii. Ne-am referit și la lupta cu dezinformarea, și aici Parlamentul a adoptat o lege privind combaterea fenomenului de răspândire a dezinformării. O altă preocupare este criza energetică”, a anunțat Grosu pe o rețea de socializare.
Totodată, președintele Parlamentului a pus în discuție și criza din domeniul energetic, care țin autoritățile mereu într-o stare de alertă pentru a putea identifica soluții, astfel încât să fie diminuat șocul provocat de cotațiile internaționale, care duc la creșteri pe piața noastră internă.
„Ne-am convins cât de necesare sunt reformele în domeniul energetic, astfel pe lângă identificarea proiectelor de diversificare a surselor de energie și sporirea capacităților de generare, am operat un șir de modificări legislative astfel ca furnizorii de gaze naturale să fie obligați să aibă stocuri de gaze naturale pentru cel puțin 2 luni de iarnă.Totodată, mai bine de o sută de zile, suntem implicați plenar în gestionarea crizei refugiaților și diminuarea consecințelor socio-economice ale războiului din Ucraina”, se mai arată în mesajul lui Grosu.
Amintim că, coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) se află la Chișinău, în perioada 6-9 iunie, într-o vizită de documentare.