Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat joi seara, 15 mai curent, rezultatele concursului pentru suplinirea posturilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).
În cadrul ședinței Plenului Consiliului Superior al Magistraturii au fost intervievați 5 candidați la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.
În urma prestației candidaților și analizei materialelor dosarelor personale, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au evaluat candidații după cum urmează:
– Bolocan Ludmila a obținut 50 puncte,
– Berzoi Ruslan a obținut 33 puncte,
– Leonid Chirtoacă a obținut 76 puncte,
– Ciocanu Aliona a obținut 49 puncte,
– Munteanu Ion a obținut 76,5 puncte.
Potrivit art. 7 al. 3 a Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiţie și punctului 30 al Regulamentului privind selecția judecătorilor Curții Supreme de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii a propus președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, numirea în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție următorii candidați: Ion Munteanu, care acum este procuror general, și Leonid Chirtoacă.
Ceilalți candidați nu au acumulat punctajul necesar pentru promovarea concursului, potrivit comunicatului de presă.
Ministra Afacerilor Interne, Daniella Misail-Nichitin, a confirmat că printre sportivii cărora li s-a refuzat luni, 23 iunie, intrarea în Republica Moldova se aflau și minori. Potrivit ministrei, decizia a fost luată din motive de securitate, întrucât adolescenții „nu au putut prezenta dovezi clare privind scopul vizitei, identitatea însoțitorilor și organizatorul evenimentelor la care urmau să participe”, scrie Newsmaker.md.
Ministra a făcut precizările pentru presă înainte de ședința Guvernului. Aceasta a fost întrebată de jurnaliști dacă printre sportivii opriți luni la frontieră se aflau și minori – un subiect intens exploatat de opoziție și de canalele afiliate acesteia, mai ales după ce au apărut video cu sportivi români care au declarat că au fost opriți la vamă fără explicații, deși aveau toate documentele în regulă.
Șefa MAI a precizat că e vorba despre două cazuri. Într-unul sunt vizate echipe de sportivi la categoria juniori, cărora într-un final li s-a permis intrarea. În alt caz, e vorba despre minori care nu au putut prezenta informații clare despre competițiile la care urmau să participe.
„Referitor la video-urile apărute în spațiul public, trebuie să delimităm două aspecte. Primul e despre echipele de sportivi la categoria juniori, care, de fapt, au fost admiși și ei au intrat în țară pentru că aveau un scop și o dovadă clar definită. Și avem o situație prin care copiii au fost folosiți. Este vorba de situația în care nu a fost confirmată dovada clară unde vin, cine este însoțitorul acestor copii și organizatorul evenimentelor la care vor participa. În acest sens nu li s-a permis intrarea în R. Moldova”, a declarat Daniella Misail-Nichitin presei.
În cursul zilei de ieri, reprezentanți ai opoziției și canale afiliate acestora au publicat pe rețelele de socializare mai multe înregistrări video cu sportivi — inclusiv din România — care ar fi fost opriți la frontieră sau reținuți la punctul vamal. Deputatul și membrul MAN, Gaik Vartanean, a declarat că printre cei întorși s-ar afla și minori din Georgia, Lituania și România.