Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  0%
 • USD
  17.7805
  0%
 • RUB
  0.2449
  0%
 • RON
  4.3076
  0%
 • UAH
  0.6548
  0%

Cu ce se va ocupa Comitetul Consultativ Independent Anticorupție creat de Maia Sandu. Nu va substitui organele de drept

11 Iun. 2021, 14:27
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
11 Iun. 2021, 14:27 // Actualitate //  Petru Beregoi

După ce la începutul acestei săptămâni, președinta țării, Maia Sandu a anunțat despre crearea Comitetului Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) în țara noastră responsabilii din cadrul acestui Comitet au oferit detalii cu ce se vor ocupa membrii, iar activitatea pe care o va desfășura CCIA nu va substitui sub nici o formă munca organelor de drept din Moldova.

CCIA are ca scop principal analiza problemelor sistemice de corupție care vizează instituțiile moldovenești, cu obiectivul de a identifica și implementa modalități și mijloace de îmbunătățire a eforturilor anticorupție de către actorii relevanți.

Comitetul va colecta informații dintr-o listă extinsă de surse pe care, în baza posibilităților sale de evaluare și a experienței sale, le consideră de încredere. Odată colectate, faptele vor fi analizate, iar analiza va fi folosită pentru elaborarea recomandărilor.

Comitetul va publica apoi constatările și recomandările sale, care vor include autoritatea responsabilă de implementare, împreună cu un calendar realist de implementare a recomandărilor.

CCIA își asumă responsabilitatea de a urmări progresul implementării recomandărilor de către instituțiile responsabile, pentru a evalua progresele realizate. Comitetul va face publice constatările sale în permanență, până când recomandările vor fi puse în aplicare în mod satisfăcător sau, dacă nu, va face publice motivele prezentate de instituția responsabilă, cu un aviz al CCIA cu privire la motivele prezentate. Acesta va fi un proces constant cu o durată nedeterminată.

CCIA, în niciun caz, nu substituie organele naționale de drept, precizează responsabilii Comitetului. Orice solicitări primite de Comitet cu privire la identificarea sau investigarea cazurilor individuale, vor fi remise autorităților.

CCIA este constituit după modelul instituțiilor similare din Afganistan și Ucraina.

La prima întrunire de marți, 8 iunie curent, CCIA a stabilit că una dintre primele sale priorități va fi crearea unei pagini de internet care să informeze publicul cu privire la activitatea sa.

Realitatea Live

19 Iun. 2021, 11:16
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Beregoi
19 Iun. 2021, 11:16 // Economie //  Petru Beregoi

Candidata la funcția de deputată la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, pe lista Partidului Legii și Dreptății, Mariana Durleșteanu, constată că, scumpirile repetate din anul acesta la carburanți au fost influențate, în primul rând, de scumpirea petrolului la bursele internaționale, ia în al doilea rând, de majorarea accizelor care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie curent, precum și majorarea salariului minim pe economie cu 5.8%, care a însemnat necesitatea majorării salariilor și, implicit, a creșterii componenței de costuri operaționale și de depreciere a leului moldovenesc față de dolarul SUA cu 4% în.

„Cu certitudine, după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, piața produselor petroliere va funcționa conform principiilor unei economii de piață. Mai mult, sper ca ANRE va propune o metodologie privind stabilirea marjei comerciale într-un mod deschis, transparent discutată cu operatorii de pe piață și experții din industria petrloieră. Din considerentele expuse mai sus, reacția unor actori politici și funcționari de stat, privitor la scumpirea carburanților, este ajustată la scopurile electorale, aruncând fumigene în ochii cetățenilor Republicii Moldova”, a scris recent Durleșteanu pe Facebook.

Drept exemplu, Durleșteanu a informat despre cotațiile de la bursele internaționale a carburanților, argumentând că, după o perioadă de stagnare din cauza pandemiei, majoritatea produselor, inclusiv cele petroliere au început să se scumpească la nivel internațional.

„Pe parcursului anului 2020-2021, când  în  condiții de pandemie, majoritatea țărilor treceau prin prima experiență de lockdown, cotațiile prețurilor la petrol pe bursele internaționale ne informau despre reducerea semnificativă a acestora, iar, uneori, și despre un preț negativ. Această cădere bruscă a cotațiilor a fost generată de scăderea cererii la petrol, dar și de faptul că organizația OPEC a decis scăderea producției și procesarea țițeiului în rafinării la o pondere de 70% din capacitate. Din decembrie 2020 și până în martie 2021, asistăm cu toții la o adevărată avalanșă de episoade de scumpiri. La începutul lui noiembrie 2020, cotația medie constituia circa 40-42 dolari SUA per baril. La 1 ianuarie 2021 ea trecuse de 50 dolari, la 10 februarie ea a trecut de 60 dolari, la începutul lunii martie ea a trecut de 65 dolari și în prezent încă se menține la peste 60 dolari. Asta înseamnă o creștere de +50% față de noiembrie a primei componente din prețul final de la pompă, cea care constituie prețul plătit efectiv pentru petrolul importat. Această creștere a cotațiilor a fost datorată relaxărilor începute după pandemie și reluării circulației si zborurilor”, a mai scris Mariana Durleșteanu.

Precizăm că, de la începutul anului curent, prețurile la carburanți s-au mărit de aproximativ zece ori.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției