Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

În anul 2020 a crescut numărul livrărilor Express. Moldovenii au recurs tot mai mult la trimiterea coletelor poștale

11 Iun. 2021, 14:27
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
11 Iun. 2021, 14:27 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

În urma raportului statistic privind evoluția pieței de comunicații poștale în anul 2020, Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) reflectă o creștere considerabilă a volumului total al traficului de colete poștale (+58,2%), comparativ cu anul 2019, atingând cifra de 870,6 mii. 

Coletele poștale trimise pe teritoriul țării noastre au constituit peste 628 mii (+45,8%), din numărul total de colete realizate în perioada respectivă. Totodată, 13,5 mii (+16,1%) au alcătuit coletele poștale expediate către o adresă din afara țării, iar circa 229 mii (+111,9%) au totalizat coletele recepționate din afara Republicii Moldova. 

De asemenea, analiza traficului poștal demonstrează că a crescut numărul livrărilor rapide (Express). Din numărul total de trimiteri poștale, 45 mil. 66 mii au alcătuit trimiterile poștale interne, iar 4 mil. 714,6 au reprezentat trimiterile poștale internaționale.

Volumul total al veniturilor obținute pe piața comunicațiilor poștale în anul precedent s-a diminuat cu 12% și a totalizat 354 mil. 292,4 mii lei. Cea mai mare rată de scădere a fost înregistrată la veniturile obținute din publicitatea prin poștă (-75,8%), alcătuind 665 mii lei, și la veniturile realizate din trimiterile de corespondență.

Pe de altă parte, volumul total al veniturilor provenite din vânzarea serviciilor din sfera serviciului poștal universal a constituit 163 mil. 773,7 mii lei, reprezentând circa 46,2% din valoarea totală a pieței comunicațiilor poștale.

În raport cu anul 2019, anul trecut, traficul de trimiteri poștale din sfera serviciului poștal universal a scăzut cu 9,8%, alcătuind 46 mil. 329 mii de trimiteri, cu o pondere de 93,1% din traficul total de trimiteri poștale.

Pentru mai multe date referitoare la Raportul statistic privind evoluția pieței de comunicații poștale în anul 2020, consultați pagina www.anrceti.md.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.