Curs valutar
 • EUR
  21.3233
  -0.0159%
 • USD
  17.9239
  0.1601%
 • RUB
  0.2452
  -1.0196%
 • RON
  4.3299
  0.0069%
 • UAH
  0.6573
  -0.1217%

Tocmai în Antalya. Greceanîi va participa la un forum al diplomației organizat sub auspiciile președintelui Turciei

11 Iun. 2021, 13:06
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
11 Iun. 2021, 13:06 // Politica //  Petru Beregoi

Președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi va participa la Forumul Diplomației de la Antalya care se va desfășura în perioada 18-20 iunie curent, sub auspiciile președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan. Anunțul a fost făcut în cadrul întrevederii de astăzi a speakerului cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Turcia în Republica Moldova, Gürol Sökmensüer.

La reuniunea anuală din Antalya vor participa lideri politici, oficiali de rang înalt, mediul academic, formator de opinie, mass-media și a reprezentanți din sectorul privat, precum și  intelectuali remarcabili din domeniul afacerilor internaționale și al diplomației.

Greceanîi a remarcat existența bunelor relații de colaborare și prietenie între cele două state și a accentuat interesul pentru consolidarea acestora în viitor.

În discuție a fost abordată situația politică din Republica Moldova și campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate. Ambasadorul Republicii Turcia la Chișinău a menționat că la monitorizarea alegerilor vor participa și doi deputați turci.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 22:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 22:57 // În Lume //  Cristina Vlah

Nouă lideri separatiști catalani au fost grațiați de către primul ministru al Spaniei, informează Realitatea.md cu referire la Euronews. Potrivit sursei, premierul Pedro Sanchez a anunțat grațierile într-un discurs televizat.

Acest lucru este condiționat prin faptul că liderii catalani să nu mai poată deține funcții publice. De asemenea, grațierile nu îi vizează pe liderul din Catalonia, Carles Puigdemont, și alți lideri ai regiunii, care optează pentru separarea Cataloniei de Spania.

Cei nouă lideri separatiști catalani au fost condamnați pentru rolul lor în evenimentele din octombrie 2017, când regiunea autonomă a încercat, fără succes, să-și declare independența. În 2019, ei au fost condamnați la pedepse între 9 și 13 ani pentru acuzații de rebeliune și folosire defectuoasă a fondurilor publice. Acestea au fost comise prin organizarea unui referendum calificat de autoritățile de la Madrid drept ilegal.

Eliberarea acestora va putea fi efectuată după publicarea grațierilor în gazeta oficială a Guvernului de la Madrid.

Deciziile de grațiere au fost dur criticate de către partidele de opoziție, care spun că astfel premierul vrea să se apropie mai mult de partidele din Catalonia.