Curs valutar
 • EUR
  19.6226
  -1.0743%
 • USD
  19.2294
  -0.2345%
 • RUB
  0.3119
  -0.6092%
 • RON
  4.0155
  -0.9687%
 • UAH
  0.5216
  -0.3067%

Cu „transportul aerian” prin Capitală. Unicul teleferic din țară, concesionat pentru reabilitare ca să fie funcțional

25 Iun. 2022, 12:37
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
25 Iun. 2022, 12:37 // Societate //  Petru Beregoi

Unicul teleferic din municipiul Chișinău va fi dat în concesiune unui agent economic, pentru a fi renovat, ca ulterior să fie pus în funcțiune. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliul Municipal Chișinău (CMC), la una din ședințele din săptămâna curentă.

Potrivit deciziei CMC, darea în concesiune unui agent privat este numită ca „parteneriat public-privat” referitor la reconstrucția capitală a telefericului ce se află pe str. Nicolae H. Costin și face legătura cu zona de până la Calea Ieșilor.

Totodată, agentul economic va avea obligațiunea și amenajarea spațiului adiacent telefericului.

Direcția generală transport public și căi de comunicație a fost desemnată în calitate de partener public, în scopul implementării proiectului de privind reconstrucția telefericului.

Scopul proiectului privind reconstrucția Telefericului este de a crea/reactiva un Centru Turistic Național atractiv pentru petrecerea timpului liber a locuitorilor din municipiu, dar și din întreaga republică, ceea ce va contribui esențial la dezvoltarea socio-economică a capitalei, dar și va spori atractivitatea acestui punct turistic.

De asemenea, realizarea proiectului va contribui la atragerea potențialilor investitori pentru dezvoltarea infrastructurii locale, crearea unor noi locuri de muncă în cadrul obiectivelor renovate, dezvoltarea infrastructurii din zona adiacentă a telefericului, creșterea gradului de confort al cetățenilor prin oferte noi de recreere, consolidarea statutului de oraș verde al municipiului Chișinău, prin creșterea atractivității turistice etc, se arată în decizia CMC.

Precizăm că, în prezent, singurul teleferic din țara noastră se află în gestiunea Regiei Transport Electric Chișinău. Proiectul a fost „conservat”, iar din 1996 nu a mai fost alocat nici-un leu pentru întreținerea acestuia.

În anul 2013 primăria a inițiat un concurs cu intenția de a semna un parteneriat public-privat pentru reabilitarea telefericului și chiar s-a găsit un agent economic disponibil, însă din cauza birocrației contractul așa și nu a mai fost semnat.

 

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 22:47
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
15 Aug. 2022, 22:47 // Actualitate //  Ursu Ana

Putin va declanșa război în Moldova „în momentul în care va ajunge la Transnistria”, afirmă un expert. Conform expertului, este probabil ca Rusia să țintească Moldova dacă va avea succes în invazia Ucrainei – sau chiar mai repede.

Rusia continuă să-și concentreze potențialul militar pentru a câștiga controlul asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, care a fost obiectivul încă de la începutul războiului. După eșecul în ocuparea capitalei Kiev, forțele rusești s-au îndreptat masiv spre est.

Dar perspectiva lansării unei invazii similare în Moldova, mica republică din sudul Ucrainei, îngrijorează de luni de zile. Ca și vecinul său atacat, Republica Moldova a fost teritoriu sovietic până în 1991. Iar regiunea separatistă de-a lungul graniței cu Ucraina, Transnistria, a fost recunoscută de Moscova, dar de niciun alt membru al ONU, scrie newsweek.com.

Mulți au speculat că Rusia va acționa ca să preia controlul asupra Moldovei după o ipotetică victorie în Ucraina. Dar Iuri Felștinski, autor, istoric și expert în istoria geopolitică a Rusiei, a declarat pentru Express UK că invadarea Moldovei ar putea începe mult mai repede:

„Chiar înainte să termine în Ucraina, dacă ajung la Transnistria pe parcurs, ei vor declanșa războiul acolo. Moldova va fi în pericol în clipa în care rușii vor ajunge în Transnistria, dacă ucrainenii nu vor fi capabili să-i oprească. Și Moldova, desigur, nu este membru în NATO.”

Felștinski pretinde că Putin nu se va mulțumi niciodată numai cu controlul regiunii Donbas, care a fost pretextul pentru invazie, nici cu al altor regiuni pe care le controlează în prezent trupele sale.

Terenul a fost deja pregătit în Moldova, explică el. În jur de 2.000 de ofițeri de menținere a păcii au rămas staționați în Transnistria după dispariția Uniunii Sovietice, iar în ultimul deceniu au eliberat pașapoarte rusești populației vorbitoare de limba rusă.

„În Moldova, în Transnistria, sunt aproximativ 220.000 de vorbitori de rusă, cărora guvernul rus a început să le elibereze pașapoarte rusești. O face din 2014.”

Oficialii ruși au negat anterior subiectul invadării Moldovei, Andrei Rudenko, adjunct al ministrului de externe, spunând în aprilie că ei „vor evita un asemenea scenariu”.

Premierul moldovean Natalia Gavriliță a spus la sfârșitul lui iulie că este „foarte îngrijorată” de perspectiva unei invazii rusești, dar a adăugat că „în prezent este un scenariu ipotetic”.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală