Curs valutar
 • EUR
  20.3956
  0%
 • USD
  19.5427
  0%
 • RUB
  0.3185
  0%
 • RON
  4.1377
  0%
 • UAH
  0.5292
  0%

Cum ne încălzim la iarnă, dacă se sistează gazele? 10 metode ingenioase

02 Aug. 2022, 17:35
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
02 Aug. 2022, 17:35 // Life //  Realitatea.md

Sunt cel puțin două sau trei luni în care avem cele mai mari facturi la căldură din an. Izolația bună a casei, ferestrele și ușile de calitate sunt calea spre confort termic cu facturi mai mici, iar pregătirea lor se face din timp.

În continuare, îți propunem zece sfaturi pentru zilele în care abia vei putea ieși de sub pături.

Mănâncă preparate mai grase

Se știe că atunci când temperaturile sunt foarte scăzute, e bine să mâncăm puțin mai gras. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să consumăm o cantitate mare de grăsimi animale sau grăsimi trans! Dacă urmează să petreci mult timp în frig, mănâncă un preparat mai gras, care e mai greu de digerat. În acest mod, corpul se va încălzi atunci când are loc digestia.

Folosește-ți respirația pentru a te încălzi

Poți testa câteva tehnici de respirație, care pun în funcțiune mai multe grupe musculare, generând astfel căldură. De pildă, inhalează treptat aerul, apoi, când expiri, încordează-ți mușchii abdominali, dar și pe cei din zona pelvină. Repetă acest exercițiu de respirație timp de câteva minute și vei observa cum corpul începe să ți se încălzească.

Un alt exercițiu de respirație provine din yoga și poartă denumirea de respirația ujjayi. Pentru a folosi această respirație, încordează-ți ceafa atunci când inspiri pe nas, apoi expiră pe gură relaxându-ți ceafa și gâtul. Repetă acest exercițiu până când simți că te încălzești.

Gândește-te la ceva plăcut

Gândurile pozitive, amintirile deosebite și nostalgia îți vor încălzi inima la propriu! Potrivit specialiștilor, persoanele care se gândesc la un eveniment plăcut din trecut au o toleranță mai ridicată la frig, în comparație cu cei care se concentrează exclusiv pe ceea ce se întâmplă în prezent. Te poți gândi la cadouri, momentul în care ți-ai revăzut rudele după o călătorie mai lungă sau la tradițiile de sărbători.

Folosește condimente

Ghimbirul, ardeiul iute și piperul cayenne stimulează circulația sangvină, contribuind astfel la încălzirea corpului. Consumă aceste condimente în ceaiuri ori în preparate culinare, pe care le poți mânca pe parcursul zilei (presărate peste supe, salate sau tocănițe).

Evită consumul de alcool

Alcoolul poate crea o falsă impresie de încălzire a corpului, de aceea multe persoane preferă să bea, de exemplu, vin fiert, atunci când trebuie să stea mai mult în frig. Deși pe moment se crează impresia de încălzire, ulterior, temperatura corpului scade mai repede. Așadar, în zilele răcoroase, evită să consumi alcool și optează pentru un ceai fierbinte.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Dublează draperiile cu încă un rând de material, chiar și subțire

Aplici aici principiul foilor de ceapă, care înseamnă straturi succesive de textil, care creează o barieră protectoare în calea frigului. Este o idee folosită și de pasionații de drumeții montane și de alpiniști, care știu că e mai eficient să porți mai multe haine subțiri decât una sau două foarte groase.

În cazul draperiilor, înseamnă să adaugi în strat pe partea dinspre geam, așa cum vezi uneori la hoteluri. Poate fi bumbac ori in și poate fi prins prin coasere de mână, în partea de sus a draperiei, de rejansă. Când vine primăvara, renunți la el la fel de ușor cum l-ai cusut.

Covoarele pe pereți – o metodă utilizată de buneii noștri

Mai știi celebrele covoare pe pereți, atât de populare în urma cu câteva zeci de ani în casele din țara noastră? Ei bine, la origini, agățarea covoarelor și a carpetelor pe pereți a avut rol termoizolator, foarte eficient, ar adăuga bunicile noastre. Așa că poți apela la un covor, o carpetă sau o cuvertură pe placul tău, pentru a izola pe timpul iernii un perete exterior.

Îmbracă-te în straturi

Oricât de gros ar fi puloverul pe care l-ai îmbrăcat, dacă nu îți iei un maiou sau un tricou pe sub el, tot îți va fi frig. Obișnuiește-te, așadar, să porți mai multe straturi de haine. Ideal ar fi ca primul strat să fie întotdeauna dintr-un material care nu afectează sănătatea pielii, precum bumbacul (poate fi un maiou ori un tricou), iar ultimul strat să fie impermeabil – de exemplu, o jachetă prin care nu pătrunde apa, care să nu permită umidității să intre în restul hainelor și să accentueze astfel senzația de frig.

Ține umezeala departe

Atunci când pielea ți se udă, temperatura corpului scade cu mult mai repede decât în mod normal. Așadar, fă tot posibilul pentru a-ți menține hainele și pielea cât mai uscate. Și în acest caz, să ai mai multe straturi de haine este mai util, deoarece le poți îndepărta pe cele umede. Dacă plouă sau ninge, nu ieși din casă fără umbrelă sau pelerină de ploaie și încălțări impermeabile, precum și mănuși rezistente la apă.

Bea ceva cald

Cafeaua, ciocolata caldă sau ceaiul nu numai că îți vor oferi senzația de căldură interioară, dar îți vor încălzi și mâinile. În mod special, acest lucru se aplică în cazul femeilor, ale căror mâini sunt mai reci în timpul iernii. În acest context, e bine să mănânci o masă caldă la prânz, dar și seara, pentru a te încălzi (o supă sau o tocăniță cu multe legume, o plăcintă caldă etc).

 

Realitatea Live

Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
03 Dec. 2022, 18:27
 // Categoria: Life // Autor:  Romaniuc Victoria
03 Dec. 2022, 18:27 // Life //  Romaniuc Victoria

Oare mai cred oamenii din secolul XXI în vrăjitoare și blesteme? Un sondaj care a cuprins 95 de țări, arată că un miliard de oameni din populația adultă cred și în ziua de azi în aceste practici oculte și se tem de deochi. Dacă în SUA 16% dintre americani au astfel de credințe, în Rusia, peste jumătate din populație crede în puterea vrăjitoriei, în timp ce pentru suedezi, vrăjitoarele sunt doar personaje de film, notează Live Science.

Studiul condus de Boris Gershman, profesor asociat la Departamentul de Economie al Universității Americane din Washington, D.C, scoate în evidență că astfel de credințe sunt puternice în statele cu democrații slabe.

La sondaje au participat oameni din 95 de țări și teritorii de pe cinci continente. Oamenii au avut în față un chestionar cu întrebări legate de credința lor în magie, cum ar fi: „Crezi în deochi?” sau „Crezi că anumiți oameni pot arunca blesteme sau vrăji prin care ar provoca să se întâmple lucruri rele cuiva?”.

O constatare notabilă a fost că Rusia are o rată a credinței în vrăjitorie de 56%, notează Newsweek. Potrivit lui Gersham, deși cifra este departe de scorul maxim de 90 la sută, într-adevăr, acest lucru este peste medie. Motivele pentru care prevalența credințelor de vrăjitorie este atât de scăzută în Occident ajută la explicarea popularității lor în Rusia, susține omul de știință.

„Rusia este renumită pentru instituțiile sale distruse, inclusiv instanțele corupte (…) Este, de asemenea, o țară care oferă o plasă de siguranță socială foarte subțire și are o proporție mare de oameni vulnerabili la șocuri adverse (cum ar fi bolile și sărăcia). În acest fel, ei încearcă să își explice nenorocirile din viața lor, atribuindu-le unor puteri supranaturale precum vrăjitoria, a mai explicat profesorul Gershman.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În baza rezultatelor, cercetătorii au estimat că minim 1 miliard de oameni din întreaga lume cred în vrăjitorie.

Femeile și tinerii sunt mai predispuși să creadă în puterile supranaturale. Cu toate acestea, cercetătorii au concluzinat că vrăjitoria sau ideea că oamenii pot folosi abilitățile supranaturale pentru a provoca rău, este o credință care variază dramatic între națiuni și care ține foarte mult de cultură, educație sau de cât de puternică este democrația în țara respectivă. Așadar, unde aceste verigi sunt slabe, credința în mistic este mult mai mare.

De exemplu, persoanele cu o situație economică „foarte bună” aveau mai puține șanse să creadă în vrăjitorie decât persoanele cu situații economice „foarte proaste”. Deloc surprinzător, respondenții religioși aveau tendința de a crede mai mult că unii oameni posedă puteri magice.

„În general, credințele religioase și de vrăjitorie, ambele centrate pe rolul cheie al puterilor supranaturale în viață, merg mână în mână”, au notat cercetătorii în studiu.

De menționat că sondajul nu a vizat țări precum China sau India, țări cu o populație foarte mare.

Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală