Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Cum tratăm depresia? Metoda, descoperită de cercetători cu ajutorul gazului utilizat, inclusiv la umflatul baloanelor

23 Iun. 2021, 12:22
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
23 Iun. 2021, 12:22 // Life //  Petru Beregoi

Gazul ilariant (protoxidul de azot) nu poate doar să facă oamenii să râdă, ci și induce un sentiment de euforie. Acum, un nou studiu sugerează că gazul ilariant ar putea ameliora depresia în cazul pacienților care au rezistență la alte tratamente.

După două săptămâni de la inhalarea unei combinații de gaz ilariant și oxigen timp de o oră, participanții unui studiu clinic au prezentat simptome mai puțin severe de depresie față de atunci când au primit un tratament placebo. Studiul a fost publicat în jurnalul Science Translational Medicine.

„Un procentaj mare din pacienți nu a reacționat la terapiile standard împotriva depresiei. Faptul că am observat îmbunătățiri atât de rapide în foarte mulți participanți ai studiului sugerează că protoxidul de azot ar putea ajuta oamenii cu forme severe și rezistente de depresie”, a explicat Charles R. Conway, profesor de psihiatrie la Washington University in St. Louis și investigator senior al studiului.

O treime dintre pacienții cu depresie, sau până la 17 milioane de oameni din Statele Unite ale Americii, nu reacționează la tratamentele standard, majoritatea dintre acestea stimulând receptorii de serotonină și noradrenalină din creier.

„Orice tratament promițător merită să fie studiat”

Pacienții din acest studiu clinic au încercat în medie 4,5 medicamente diferite împotriva depresiei și suferă de această afecțiune cumplită de 17,5 ani în medie, potrivit cercetătorilor.

„Chiar și cu cele mai bune medicamente, continuăm să avem un număr de oameni care se confruntă cu simptome semnificative pe tot parcursul vieții, uneori chiar într-un mod foarte sever”, a spus Timothy Sullivan, președintele departamentului de psihiatrie și știința comportamentală la Spitalul Universitar Staten Island din New York, care nu a fost implicat în noul studiu.

Acele alternative includ stimularea profundă a creierului, care implică implantarea unui electrod în creier, și stimularea nervului vag prin implantarea unui dispozitiv similar unui pacemaker. „Cu siguranță, avem nevoie de mai multe tratamente accesibile pentru această afecțiune. Orice tratament promițător merită să fie studiat”, a adăugat Sullivan.

După două săptămâni de la tratamentul cu gaz ilariant, pacienții au avut mai puține simptome depresive. Acest lucru a fost observat în ambele concentrații de gaz ilariant. Cu toate acestea, la concentrația de 50%, unii pacienți au prezentat efecte adverse, precum greața.

„Atunci când am administrat protoxid de azot în concentrație de 25%, nimeni nu a suferit de greață. Iar doza mai scăzută a fost la fel de eficientă ca cea ridicată pentru ameliorarea depresiei”, a precizat Conway.

În urma tratamentelor, 55% (11 din 20) dintre participanții care au finalizat studiul au prezentat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor depresive, iar 40% (opt din 20) au prezentat remisiune pe termen scurt, potrivit Live Science.

Dintre pacienții care au finalizat studiul, 85% (17 din 20) au prezentat îmbunătățiri atât de semnificative încât depresia a trecut dintr-o categorie în alta, cum ar fi de la o formă severă la una moderată. În viitor, cercetătorii au de gând să studieze protoxidul de azot în cadrul unui studiu clinic mult mai mare.

Dragi cititori, scurt, clar și la subiect, vă invităm să vă abonați și la canalul nostru de Telegram! Vă punem la dispoziție știri de ultimă oră și sinteze scurte care însumează cele mai importante știri ale zilei. https://t.me/realitateamd

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 11:39
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
27 Iul. 2021, 11:39 // Life //  Realitatea.md

Nu mai e loc de îndoială: Jennifer Lopez şi Ben Affleck s-au împăcat. J Lo şi-a sărbătorit ziua de naştere pe un yacht, alături de celebrul actor. Mai mult, artista a postat o fotografie în care se sărută cu fostul logodnic. La începutul anilor 2000, J Lo şi Ben Affleck formau un cuplu de invidiat.

Jennifer Lopez şi Ben Affleck nu mai ascund pasiunea care s-a reaprins între ei, după ani buni de când au rupt logodna şi au întristat fanii de pretutindeni. Încă din luna mai a acestui an, tabloidele au răspândit zvonuri cu privire la o posibilă împăcare. Iar fotografiile cu celebrul actor care părăsea discret locuinţa lui J Lo erau dovezi grăitoare.

Totuşi, nicio declaraţie oficială nu a confirmat ceea ce părea deja destul de clar pentru toată lumea. Timpul le-a rezolvat însă pe toate, cei doi afişându-se într-o ipostază romantică, pe Instagram, în văzul celor peste 166 de milioane de urmăritori ai artistei cu origini portoricane Jennifer Lopez.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Jennifer Lopez (@jlo)

Imaginile „surpriză” au fost postate la finalul unei serii de fotografii de la ziua de naştere a lui J Lo, care a sărbătorit în costum de baie împlinirea frumoasei vârste de 52 de ani. Sărutul celor doi, pe o ambarcaţiune de lux din St Tropez, a fost apreciat de peste 7,8 milioane de utilizatori ai reţelei sociale, iar secţiunea de comentarii dă pe dinafară de felicitări şi gânduri bune pentru Ben Affleck şi Jennifer Lopez.

Potrivit unor surse Sky News, în apropiere se afla şi fostul partener al lui J Lo, Alex Rodriguez. Cuplul şi-a spus „la revedere” în luna martie a acestui an.

La începutul anilor 2000, J Lo şi Ben Affleck formau un cuplu de invidiat, cucerind definitiv inimile fanilor după videoclipul pentru celebrul hit „Jenny From The Block”. În 2004, însă, au anunţat că au rupt logodna, iar în următorii ani nu au dat semne cum că ar putea lega din nou povestea de iubire.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Jennifer Lopez (@jlo)

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid