Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

DOC În restaurante, cantine publice, licee, policlinici! Adresele secțiilor de votare care vor fi deschise în Chișinău

23 Iun. 2021, 12:11
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
23 Iun. 2021, 12:11 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Alegerile parlamentare anticipate sunt tot mai aproape. În context, Comisia Electorală Centrală a făcut publică lista secțiilor de votare dar și adresele acestora care vor fi deschise în data de 11 iulie.

Potrivit CEC, în total, în municipiul Chișinău, cetățenii își vor putea exercita dreptul la vot la una din cele 304 secții de vot deschise.

Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în sectorul Botanica al Capitalei, 70 la număr. Ulterior, alte 60 vor fi deschise în suburbii.

De asemenea, potrivit datelor CEC, la Rîșcani vor fi deschise 56 de secții, în timp ce în sectoarele Buiucani și Ciocana câte 42 de secții de vot. Cel mai mic număr de secții de votare i-a revenit sectorului Centru al Capitalei. Acolo vor fi deschise doar 34 la număr.

Realitatea.md a analizat lista prezentată de CEC și vine cu unele precizări.

Sectorul Botanica

Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în incinta instituțiilor de învățământ, însă avem și unele excepții. Spre exemplu, la Botanica, locuitorii Capitalei vor vota într-o sală de fitness sau în incinta unor instituții medicale.

Secții de votare vor fi deschise în incinta Palatului Feroviarilor, dar și la Calea Ferată din Moldova.

Mai mult, unii vor vota și într-un restaurant de pe strada Cuză-Vodă 49/1. Mai exact, este vorba despre restaurantul Andy s Pizza.

Sectorul Buiucani

Pe lângă secțiile de votare care urmează a fi deschise în instituțiile de învățământ, la Buiucani, moldovenii își vor putea exercita dreptul la vot în câteva instituții medicale, dar și în incinta unei școli sportive specializată de Taekwondo care se află pe strada Ion Pelivan, 30/2.

De asemenea, cei care au viza de reședință pe adresele Calea Ieșilor, Ion Neculce, strada Milano, vor vota în incinta Combinatului de Piele Artificială „Pielart” SA, amplasată pe strada Calea Ieșilor nr. 10.

Sectorul Centru

Pe lângă secțiile de votare care vor fi deschise în incinta Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, în incinta Întreprinderii Municipale de
Gestionare a Fondului Locativ și în sediul Centrului de Cultură şi Istorie Militară de pe strada Tighina, 47, locuitorii sectorului Centru vor avea posibilitatea să voteze și în incinta Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Institutul de Zoologie este o altă adresă care își va aștepta alegătorii.

De asemenea, moldovenii își vor putea exercita dreptul la vot în incinta Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova”, amplasată pe strada Mioriţa, 1.

Sectorul Ciocana

La Ciocana, aproape toate cele 42 de secții de votare vor fi deschise în incinta insttiuțiilor de învățământ. Totuși, o secție va fi amplasată într-o cafenea. Este vorba despre Godzone, iar o altă secție în incinta întreprinderii Grand-Lift.

Câteva secții de votare au fost repartizate și pentru unele instituții medicale.

La fel, o secție de votare va fi deschisp și în incinta Teatrului municipal „Guguţă”, aflat pe strada Maria Drăgan, 1.

Sectorul Rîșcani

Unii locuitori ai sectorului Rîșcani vor fi așteptați la urnele de vot amplasate în incinta Unității militare 1001 a Inspectoratului General
de Carabinieri, aflată pe strada Doina, 102, dar și la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, de pe A. Doga, 22.

Secție de votare va fi deschisă și la Cantina „Rîşcani”, de pe strada Tudor Vladimirescu, 16. Tot pe aceeași stradă, la sediul Termoelectrica, va fi deschisă o altă secție pentru alegători.

Lista este completată de licee, școli profesionale, biblioteci și universități.

Totodată, o secție de votare va fi deschisă chiar și pe teritoriul Spitalului clinic municipale „Sfânta Treime”, de pe strada Alecu Russo 15.

Suburbii

Secții de votare vor fi deschise de CEC și la Codru, Cricova, Durlești, Sîngera, Vadul lui Vodă, Vatra, Băcioi, Bubuieci, Budești, Ciorescu, Cruzești, Grătiești, Stăuceni, Trușeni, Tohatin, Colonița, Ghidighici, dar și altele, adresele căror le puteți vedea mai jos.

 

Dragi cititori, scurt, clar și la subiect, vă invităm să vă abonați și la canalul nostru de Telegram! Vă punem la dispoziție știri de ultimă oră și sinteze scurte care însumează cele mai importante știri ale zilei. https://t.me/realitateamd

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 12:04
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 12:04 // Life //  Mădălina Sorokovsky

O israeliană pe numele Goet Harel Segal a donat un rinichi unui băiat de 3 ani din Fâșia Gaza. Femeia s-a adresat centrului donatorilor fără să știe cine va deveni în cele din urmă beneficiarul. S-a dovedit a fi un copil din Palestina, iar acest lucru a provocat condamnări și neînțelegeri din partea familiei sale. În ciuda tuturor, femeia, cu riscul de a fi respinsă de rude, i-a salvat viața băiatului.

Donarea rinichilor nu este o practică neobișnuită în Israel. 60 la sută din familii au fost de acord să doneze organele rudelor decedate. Există, de asemenea, donatori sănătoși, care sunt gata să doneze un rinichi sau o parte a ficatului și nu numai pentru rudele lor.

Trei transplanturi de rinichi au fost efectuate recent în Israel și EAU, datorită „schimbului de rinichi” dintre cele două țări. Organele potrivite au fost găsite în altă țară și au salvat vieți.

Cu toate acestea, povestea lui Goet Segal a lui Haaretz este diferită. Rinichiul ei se potrivea unui băiat palestinian de 3 ani din Fâșia Gaza. Femeile native erau împotrivă, deoarece unele dintre rudele familiei au murit din mâinile teroriștilor, dar profesoara de grădiniță din nord a decis altfel. Și chiar i-a scris o scrisoare băiatului: 

„Nu mă cunoști, dar în curând vom fi foarte apropiați, deoarece rinichiul meu va fi în corpul tău. Sper din toată inima că această operațiune va fi încununată cu succes și că vei trăi o viață lungă, sănătoasă și plină de sens”, menționează Goet. 

Bunicul, în onoarea căruia Goet Segal a făcut acest pas, i-a spus întotdeauna că trebuie să trăiască cu sens și să respecte tradiția evreiască, în care nu există o datorie mai mare decât salvarea unei vieți.

Femeia speră că actul ei va deveni un exemplu de binefăcător în perioade de nesfârșite conflicte militare.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate