Curs valutar
 • EUR
  19.5602
  0.3768%
 • USD
  19.2238
  -0.0557%
 • RUB
  0.3176
  1.2909%
 • RON
  4.0055
  0.337%
 • UAH
  0.5206
  -0.0384%

Cunoaște-i pe cei 15 campioni ai schimbării premiați în cadrul Galei „Champions of Change” 2021

24 Sept. 2021, 14:10
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Cosoi
24 Sept. 2021, 14:10 // Economie //  Petru Cosoi

Sunt 15 la număr, au vârste diferite, activează în diverse domenii, dar sunt uniți de un lucru măreț: fiecare dintre ei/ele aduc schimbarea spre bine a comunităților în care trăiesc. Vorbim despre cei 15 campioni ai schimbării, desemnați în cadrul Galei „Champions of Change” 2021, organizată de Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova) în colaborare cu Friedrich Naumann Foundation for Freedom, miercuri, 22 septembrie.

Scopul evenimentului, care se află în acest an la cea de-a treia ediție, este de a desemna și a premia persoane cu idei progresiste, inițiative remarcabile și acțiuni cu impact, care produc schimbarea spre bine a societății în care trăim.

Igor Ciurea, președintele LID Moldova: „Diversitatea campionilor noștri este foarte mare, avem persoane care activează în domeniul non-guvernamental, avem oameni care fac artă și schimbă prin artă comunitățile lor, avem oameni din IT, care aduc schimbări sociale prin IT. Sunt convins că în Republica Moldova sunt mulți campioni ai schimbării pe care sperăm să-i putem descoperi la edițiile viitoare ale Galei „Champions of Change”.

În cei trei ani de când în Republica Moldova se organizează Gala „Champions of Change”, LID Moldova și Friedrich Naumann Foundation for Freedom au desemnat și premiat 45 de campioni ai schimbării: „Nu ne vom opri la acest număr. Vom organiza în fiecare an acest eveniment pentru că este important. Societatea civilă este importantă pentru noi, cei de la Fundația Friedrich Naumann, pentru că voi sunteți rațiunea pentru care noi existăm. Pentru că voi, prin ceea ce faceți fiecare la locul său, schimbând câte un pic lucrurile, contribuiți la faptul ca oamenii să vrea să rămână aici, acasă”, a declarat Raimar Wagner, director de proiect Friedrich Naumann Foundation pentru Libertate România și Republica Moldova.

Cei 15 laureați ai Galei „Champions of Change” 2021 sunt:

 1. Dinu ȚURCANU, prorector informatizare, relaţia cu mediul socio-economic, imagine şi comunicare, Universitatea Tehnică a Moldovei;
 2. Mihaela ȚARANU, președintă „Code For Moldova”;
 3. Anetta DABIJA, specialistă în Istorie și Relații Internaționale;
 4. Constantin ȘEVCIUC, antreprenor, fondator „Chateau Cristi”;
 5. Mariana ȚURCAN, directoarea A.O. „Asociația pentru Dezvoltare Creativă”;
 6. Ludmila ADAMCIUC, fondatoarea organizației „Prietena mea”;
 7. Victoria DUNFORD, fondatoarea Centrului model pentru tinerii cu dizabilități din Nordul Moldovei „Phenix”;
 8. Anatolie BOLEA, fondatorul Centrului de Consiliere și Dezvoltare Personală www.rethink.center – o platformă de consiliere gratuită pentru adolescenți și tineri;
 9. Doina CERNAVCA, directoare executivă a asociației obstești „Ajută un Om”;
 10. Victoria MOROZOV, directoarea Asociației Obștești „The Moldova Project”;
 11. Natan GARȘTEA, consilier pe economie și comunicare al guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, autor al podcastului „Istoria Moldovei”;
 12. Andriano MARIAN, fondatorul Orchestrei de Tineret a Moldovei și al proiectelor Voices of Moldova, Expediția Muzicală „La, la Play”.
 13. Einar VALLBAUM, consolul onofiric al Moldovei în Estonia;
 14. Igor BELEI, director executiv al misiunii sociale „Diaconia”
 15. Veronica CREȚU, copreședinta Comitetului Național pentru o Guvernare Deschisă.

Trei dintre cei 15 campioni ai schimbării au câștigat câte un grant în valoare de câte o mie de euro, oferit de organizatorii ”Champions of Change” 2021 pentru a-i încuraja și a-i motiva să continuie realizarea inițiativelor și a ideilor cu impact, spre binele societății în care trăim. Câștigătoarele ediției din acest an sunt: Ludmila Adamciuc, Mihaela Țaranu și Victoria Morozov.

Mihaela Țaranu este președintă a organizației „Code For Moldova”. Unul dintre cele mai recente proiecte realizate de către echipa ei este inițitiva „Împreună împotriva COVID-19”:  „Organizația noastră răspunde problemelor societății cu soluții de digitalizare și ne dorim mult ca acestea să creeze o societate mai puternică. Îmi doresc ca în fiecare dintre noi să fie acel agent al schimbării, pentru că anume credința că fiecare dintre noi face diferența, face diferența”.

Ludmila Adamciuc este mama unei fetițe cu Sindromul Down pe nume Beatrice, în vârstă de patru ani. Prin prezența ei activă în mediul online, Ludmila promovează toleranța și acceptarea copiilor cu un cromozom în plus, iar de curând  fondat Asociația Obștească „Prietena Mea”, prin intermediul căreia își propune să contribuie la dezvoltarea timpurie a cât mai mulți copii cu Sindromul Down din Republica Moldova: „Vă provoc în luna octombrie să purtați galben și albastru, culorile dinstincte Sindromului Down, deoarece este considerată luna conștientizării și acceptării Sindromului Down la nivel internațional”.  

Victoria Morozov este directoarea Asociației Obștești „The Moldova Project”, care din anul 2008 până în prezent a ajutat sute de familii social vulnerabile să ajungă la un mod de viață sustenabil și autosuficient: „Am fondat această asociație pentru că iubesc foarte mult oamenii în general, dar am foate multă empatie pentru oamenii vulnerabili (…). Acest premiu pentru mine înseamnă încă o confirmare a faptului că problemele cu care noi luptăm zi de zi ca și echipă sunt reale și ele trebuie soluționate”.

Pe parcursul următoarei luni, vă îndemnăm să descoperiți istoriile celor 15 campioni ai schimbării, care vor fi publicate pe paginile web ale partenerilor noștri media: youth.md, agora.md, bani.md, diez.md și realitatea.md.

LID Moldova este o organizație independentă, non-profit, înființată în anul 2019, de către un grup de tineri profesioniști, lideri de opinie și specialiști în domeniile lor de activitate.

Champions of Change 2021 este un proiect implementat de Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova), cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin vorbitorilor și nu reflectă neapărat poziția FNF și LID Moldova.

Realitatea Live

17 Aug. 2022, 22:45
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Ana
17 Aug. 2022, 22:45 // Uncategorized //  Ursu Ana

Poliția din Washington investighează moartea unui critic de-ai lui Vladimir Putin, care a fost găsit fără viață în fața locuinței sale din Washington, au anunțat autoritățile și familia acestuia, potrivit Newsweek și Daily Beast. Dan Rapoport era un susținător al lui Alexei Navalnîi și un critic al invaziei Rusiei în Ucraina.

Alena Rapoport, soția lui Dan Rapoport, a confirmat pentru grupul media rusesc RBC moartea acestuia, dar nu a dat detalii despre cauza morții, scrie digi24.ro.

Poliția metropolitană a publicat un raport privind moartea pe 14 august a lui Dan Rapoport, arătând că acest caz ramâne sub investigație. În raportul poliției, consultat de Daily Beast, se mai arată că poliția a fost chemată să intervină în legătură cu o tentativă de sinucidere („in reference to a jumper”; jumper, în jargonul poliției americane, înseamnă tentativă de sinucidere prin aruncare de la înălțime – n.r.).

În declarația pentru RBC, soția lui Rapoport a respins ipoteza că s-ar fi sinucis și ar fi lăsat în urmă un bilet, lansată tot de presa rusă. „Nu a fost niciun bilet, nicio sinucidere, nicio călătorie la Londra, nicio plecare”, a spus Alena Rapoport pentru RBC, potrivit Daily Beast. Publicația americană mai relatează, citând rapoartele poliției, că Dan Rapoport a fost găsit mort duminică seară, în fața unei clădiri de locuințe de lux.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

El a fost transportat la spital, unde a fost declarat mort. În momentul în care a fost găsit, Rapoport purta șlapi portocalii, o pălărie neagră, avea la el permisul de conducere și 2.620 de dolari cash. Cauza morții nu a fost încă determinată, a precizat un purtător de cuvânt al poliției pentru Daily Beast. Dan Rapoport, un critic al războiului din Ucraina Născut la Riga, Letonia, Dan Rapoport, 52 de ani, era om de afaceri și investitor, care a deținut un club în Moscova.

El a fondat o firmă de consultanță în tehnologie pentru atragerea de investiții pentru start-up-urile din acest domeniu, Rapoport Capital. Ivanka Trump, fiica fostului președinte Donald Trump, a locuit cu familia ei la Washington într-o locuință care i-a aparținut lui Dan Rapoport. Rapoport era un susținător al lui Alexei Navalnîi și un critic al războiului din Ucraina.  „Este cât se poate de simplu.

Ucrainenii vor să fie un popor liber, să trăiască într-o societate europeană civilizată și democratică, nu într-un gulag rusesc. Și sunt pregătiți să apere viitorul copiilor lor”, scria el într-o postare pe Facebook.

Alena, soția lui, este ucraineancă.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală