Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Curiozități din discursul Maiei Sandu, în fața noului Parlament – expert

28 Iul. 2021, 21:36
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
28 Iul. 2021, 21:36 // Politica //  Cristina Vlah

Expertul în domeniul integrării europene și politici economice, Dionis Cenușa, a oferit o analiză a discursului Maiei Sandu din plenul Parlamentului, în fața deputaților nou aleși. În context, el a oferit câteva date curioase din acel discurs, informează Realitatea.md.

Potrivit lui, câteva din aspectele curioase țin de: integrarea în UE, reintegrarea țării și rolul bisericii în stat.

„Integrarea europeană nu este menționată deloc, deși aceasta reprezină un obiectiv național și oferă instrumentariul necesar pentru a realiza majoritatea obiectivelor menționate în discurs.

Reintegrarea țării nu este evidențiată ca prioritate națională, deși se atenția față de subiect se poate subînțelege din unele aspecte mai abstracte legate de implicarea mai mare a regiunilor în afacerile statului.

Discursul face referință la “Dumnezeu” (la final), dar nu vorbește deloc despre rolul bisericii în afacerile publice, ceea ce corespunde caracterului secular al țării”, scrie Dionis Cenușa pe contul său de Telegram.

Despre aspectele pozitive ale discursului, el menționează că țin de: combaterea corupției, eficiența instituțiilor, pregătirea pentru schimbările climatice, ameliorarea sectorului sănătății publice, stoparea și inversarea fluxului migrației moldovenești, îmbunătățirea mediului de afaceri, digitizarea și sporirea competențelor IT în sectorul public, crearea locurilor de muncaă etc.

Iată ce a mai scris expertul în comentariul său:

Limbajul utilizat de autorii discursului aprobat și citit de Președintele Sandu este unul prietenos față de majoritatea ascultătorilor.

Este apreciabil criteriul temporal utilizat în discurs, care compară actul guvernarii în trecut, prezent și viitor.

Se accentuează importanță criteriului moral în guvernarea statului, dar și în comportamentul cetățenilor.

▪️Aspectele ce puteau fi îmbunătățite sau evitate:

– Multe din ideile enunțate au fost repetitive, în diferite părți ale discursului, care nu a permis o separare reușită a ideilor centrale de cele secundare.

– Discursul în sine are o structură mai degrabă fragmentată, cu multiple salturi de la un aspect la altul, ceea ce a afectat parțial coerența.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 05:29 // În Lume //  Cristina Vlah

Liderul guvernării separatiste din regiunea Catalană a Spaniei, Carles Puigdemont, a fost reținut de către poliția italiană din Sardinia, informează Realitatea.md cu referire la agenția Reuters.

Potrivit sursei, Puigdemont venise din Bruxelles spre Alghero, la o expoziție internațională, ca să se întâlnească cu liderul regional al Sardiniei precum și cu ombudsmanul regiunii.

„Când a ajuns la Aeroportul din Alghero, a fost oprit de către poliția de frontieră a Italiei. Urmează să fie adus în fața magistraților Curții de Apel din Sasser, care sunt abilitați dă decidă dacă îl vor elibera sau îl vor extrăda”, se menționează într-un comunicat emis de biroul de presă al liderului Catalan.

Postul de radio din Spania, „Cadena Ser” a anunțat despre această știre, făcând trimitere la enunțul avocatului Gonzalo Boye. Acesta a confirmat reținerea lui Carles Puigdemont într-un tweet.

Spania l-a acuzat pe liderul Catalan de secessionism, după ce în 2017 a fost organizat un Referendum cu privire la independența Cataloniei față de Spania, fapt criticat dur de autoritățile din Madrid. Acel referendum a fost declarat ilegal de către instanțele judecătorești din Spania.

În martie, Parlamentul European l-a lipsit pe Puidgemont de imunitatea parlamentară, de care se bucura odată de devenise membru în 2019. Ulterior, Puidgemont a trăit într-un auto-exil, fiind stabilit în Belgia.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române