Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Curtea de Conturi: În urma atacului cibernetic, nu au fost afectate serverele și sistemele informaționale

16 Iul. 2021, 14:41
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
16 Iul. 2021, 14:41 // Actualitate //  Valentina Buză

Curtea de Conturi a Republicii Moldova a emis un nou comunicat de presă în care vine cu precizări legătură cu atacul cibernetic care a avut loc ieri, 15 iulie, asupra site-ului instituției. Astfel, se specifică despre faptul că nu au fost afectate serverele CCRM. Precizările vin în contextul în care „în spațiul public au apărut interpretări eronate și comentarii care nu doar denaturează situația, ci și proliferează minciuna și dezinformarea publicului larg”.

Țintă a atacului a fost doar pagina web a Curții de Conturi. În nici un mod nu au fost afectate serverele, sistemele informaționale, poșta electronică, sistemul de comunicare internă Intranet al instituției. Pagina web nu este platforma pe care se păstrează documentele unei instituții. Documentele Curții de Conturi, cum ar fi rapoartele de audit și hotărârile, documentele de lucru sunt păstrate, în primul rând, în original, cu semnăturile originale, pe suport de hârtie, în arhivele instituției. Copiile scanate ale acestor documente sunt păstrate în bazele informaționale interne ale CCRM. De asemenea, documentele primare, examinate în procesul de audit, sunt solicitate de la entitățile auditate, care sunt posesoare ale acestor documente. După aprobare, rapoartele și hotărârile Curții de Conturi sunt trimise, în mod automat, Parlamentului, Guvernului, Președinției, precum și entităților verificate. Hotărârile CCRM sunt publicate, de asemenea, în „Monitorul Oficial”.

Mai mult, în comunicat se specifică că, suplimentar la cele comunicate anterior, imediat după atacul cibernetic, Curtea de Conturi a sesizat Serviciul de Informații și Securitate.

„De asemenea, din ziua de ieri au fost pornite discuții cu Procuratura Generală, fiind organizată prima ședință cu participarea reprezentanților Curții de Conturi și organelor de securitate și de drept, care vor investiga cazul”.

În același context, Curtea de Conturi utilizează și va utiliza în continuare platformele informaționale alternative pentru informare. Astfel, comunicatele de presă, anunțurile și altă informație importantă sunt distribuite pe contul https://www.facebook.com/Curtea.de.Conturi.

Realitatea.md amintește că ieri, 15 iulie, Curtea de Conturi a anunțat că site-ul instituției a fost supus unui atac cibernetic, iar în rezultat s-au pierdut datele publice. Președintele CCRM, Marian Lupu a declarat că nu crede că este o coincidență această faptă din momentul examinării și depistării mai multor ilegalități financiare în rapoartele financiare a unor instituții de stat.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 18:11
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 18:11 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Procurorii cer 30 de zile de arest pentru Alexandru Pînzari, reținut vineri în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI. Demersul de solicitare a arestării preventive urmează să fie examinat pe 31 iulie, de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a declarat pentru Ziarul de Gardă procurorul de caz.

Fostul ministru al Apărării Alexandru Pînzari a fost reținut pe 30 iulie, după efectuarea unor percheziții în automobilul și domiciliul acestuia, de unde au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Alexandru Pînzari este bănuit că ar fi comis anumite fapte infracționale în perioada în care era șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP).

După reținere, pe pagina de Facebook a lui Alexandru Pînzari a fost postat un mesaj, prin intermediul familiei sale, în care el spune că răspunde de fiecare acțiune și este responsabil doar de ceea ce a făcut, nu de ceea ce „li se pare unora”.

„Astfel pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis”, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Pe 7 iulie, Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 și actual șef al IP Balți Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr.1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector din cadrul Poliției de Frontieră Ion Cojocaru, au fost plasați în arest pentru 30 de zile, în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 a MAI.

Alexandru Pînzari, mesaj prin intermediul familiei după reținere: Răspund de fiecare acțiune și doar de ce am făcut

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate