Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

Curtea de Conturi: În anul 2020, veniturile executate de MAI au însumat 2934,8 milioane lei

01 Iul. 2021, 18:15
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
01 Iul. 2021, 18:15 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Raportul auditului datelor financiare consolidate ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) încheiate la 31 decembrie 2020, au fost examinate în cadrul ședinței Curții de Conturi a Republicii Moldova. S-a constat că, rapoartele financiare ale MAI, sub toate aspectele semnificative, oferă o imagine corectă și fidelă în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil, cu excepția efectelor aspectelor care au servit drept bază pentru emiterea opiniei cu rezerve.

Potrivit CCRM, auditul a verificat domeniile ce țin de retribuirea muncii, gestionarea patrimoniului și rezervelor materiale de stat, ținerea evidenței contabile și raportarea financiară, etc. 

În contextul misiunii de audit au fost evidențiate mai multe observații, care au stat la baza opiniei de audit.

În anul 2020 cheltuielile de personal ale angajaților MAI au constituit 2047,2 mil. lei, iar creșterea lor cu 250,6 mil. lei a fost influențată de majorarea valorii de referință și a claselor de salarizare pentru unele categorii de angajați, pentru care sau cheltuit 110 mil.lei. Totodată, pentru achitarea premiului anual s-au alocat suplimentar mijloace bugetare în sumă de 45 mil. lei, iar pentru achitarea sporului pentru orele de muncă suplimentare angajaților antrenați în prevenirea COVID-19 s-au alocat și cheltuit 34 mil. lei.

Auditul a identificat circa 4500 de angajați ai MAI cu restanțe la concediul anual, care în anii 1992-2018 au acumulat neregulamentar 350,1 mii de zile de concediu nefolosite, ceea ce impune obligații legale față de personalul încadrat de cca 117,7 mil. lei, acestea fiind în creștere cu 41 mil. lei față de anul precedent, una din cauze fiind situația cauzată de COVID-19.

În anul 2020 în cadrul MAI au fost înregistrate 2245 de unități de funcții vacante sau 14,8% din efectivul total, preponderent cu statut special.

De asemenea, auditul a constatat că 5 instituții din subordinea MAI și 43 de instituții teritoriale din subordinea Inspectoratelor Generale ale Poliției și Poliției de Frontieră nu au aprobat și înregistrat regulamentar statele de personal la Cancelaria de Stat, fapt care a condiționat nefundamentarea pentru anul 2020 a alocațiilor bugetare aferente cheltuielilor de personal.

Totuși, din cauza lipsei surselor financiare pentru delimitarea hotarelor unor terenuri și clădiri, precum și necorespunderea datelor din dosarele cadastrale, probele de audit denotă că la finele perioadei de gestiune la organele cadastrale nu au fost înregistrate 444 de clădiri (110 mii m2) și 56 de terenuri (31,8 ha). Acest lucru relevă că, deși s-au întreprins unele măsuri de remediere, înregistrarea integrală a patrimoniului public gestionat de către MAI la organele cadastrale rămâne a fi o problemă nesoluționată

Cu toate că MAI deține drepturi de proprietate asupra Bazei de odihna „Jemciujina”, amplasată în Coblevo (Ucraina), cu valoarea de 3,1 mil. lei, aceasta, în ultimii 5 ani, nu se exploatează și se află într-o stare de degradare avansată, fiind necesară reparația capitală și gestionarea eficientă a proprietății.

Pe parcursul misiunii de audit unele instituții din subordinea MAI au întreprins măsuri de redresare, precum: au fost contabilizate 76 de clădiri și 15 terenuri în valoare de 217,3 mil. lei, a fost calculată uzura în sumă de 23,9 mil. lei pentru perioadele anterioare punerii în funcțiune a sistemului de radiocomunicații, etc.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 14:05
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
28 Iul. 2021, 14:05 // În Lume //  Elena Putregai

Sportiva Ana Maria Popescu a refuzat să dea mâna cu ministrul Sportului din România, Eduark Novak, care a mers să o întâmpine la aeroport după ce s-a întors cu medalia de argint de la Tokyo. În imaginile postate chiar pe pagina de Facebook a ministrului se vede cum trece pe culoarul aeroportului lăsându-i cu mâna întinsă atât pe Eduard Novak, cât și pe un alt oficial venit la ceremonie. În declarația de presă susținută la aeroport, Ana Maria Popescu a fost foarte critică cu ministrul Sportului, acesta precizând ulterior că el nu a vrut să o atace pe spadasină.

Ana Maria Popescu a intrat marți pe culoarul de la aeroport, unde așteptau ministrul Eduard Novak și mai mulți oficiali, făcând un salut milităresc, cu mâna la chipiu. Ministrul i-a întins mâna să i-o strângă, însă Ana Maria Popescu n-a schițat niciun gest, trecând pe lângă el. Mai mult, ea s-a ferit de un alt oficial, o femeie, care s-a apropiat de ea să-i strângă mâna.

Ulterior, timpul declarației de presă de la aeroport, Ana Maria Popescu l-a atacat pe Eduard Novak, care spusese că și dacă ar fi avut un buget de cinci milioane de lei, tot n-ar fi luat aurul la Olimpiadă.

“Îmi doresc tare mult să ajungeți dumneavoastră la Tokyo și să luați aurul ăla pe care eu n-am fost în stare să-l iau. Credeam că mă așteptați cu cecul ăla de 5 milioane. Dar nu e o problemă, mai avem timp să mi-l dați și să facem o sală nouă pentru copiii aceia”, a spus Ana Maria Popescu.

Ministrul Sportului a revenit asupra incidentului și declarațiilor, precizând într-o postare pe Facebook că nu a vrut să o atace pe Ana Maria Popescu și că afirmația sa a fost greșit interpretată.

“Am mers cu mare emoție și bucurie să îi întâmpin astăzi pe sportivii noștri care au revenit de la Tokyo. M-am întristat însă că interpretarea dată de presă declarațiilor mele de acum câteva zile a umbrit bucuria pe care Ana Maria Popescu o merită pentru medalia obținută cu atâta muncă. Știu ce greu se câștigă o medalie, știu câtă muncă e în urmă, câți ani de sacrificii și renunțări. Ca ministru, dar și ca sportiv, îmi pare rău că un astfel de moment, care trebuia să fie unul de fericire, este întunecat de un scandal de presă. Nimic din cele declarate de mine nu a fost îndreptat împotriva Anei Maria Popescu, pentru care am toată aprecierea și admirația. Este o sportivă de mare valoare, iar medalia ei vine pe fondul multor ani de muncă, nu al celor șase luni de când sunt eu ministru. Răspunsul meu la o întrebare legată de buget a fost interpretat și comentat ca un atac la adresa Anei. Citiți, vă rog, postarea mea din momentul câștigării medaliei! Aceea este declarația mea despre ea. Mă doare să vad sportivii loviți. Cuvintele dor mai mult decat faptele. Titlurile din ziare, așa cum a afirmat și Ana, dor și mai mult”, a scris Novak pe Facebook.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid