Curs valutar
 • EUR
  21.1277
  -0.1978%
 • USD
  17.8354
  -0.1172%
 • RUB
  0.2439
  -0.451%
 • RON
  4.2972
  -0.1582%
 • UAH
  0.6619
  -0.1813%

Climatolog: Valul extrem de căldură din Canada era așteptat abia la sfârșitul secolului

01 Iul. 2021, 18:33
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Cosoi
01 Iul. 2021, 18:33 // Life //  Petru Cosoi

Orașul canadian care doborât recordul de temperatură din această țară, de 49,5 grade Celsius, este înconjurat de trei incendii masive de vegetație, care înghit totul în cale. Climatologul român Roxana Bojariu spune că este vorba despre un val de căldură fără precedent, care era așteptat de specialiști abia la sfârșitul acestui secol.

„În Canada, acest val de căldură este fără precedent. Practic, a bătut un record, dar nu la zecimi de grad, cum se obișnuiește, ci au existat 3 zile la rând când au fost doborâte pe rând recordurile, la un ecart de 4,6 grade”, a spus Bojariu.

Peste 200 de oameni au murit din cauza acestui val de căldură

„Și persistența asta foarte mare spune ceva. În zonă am avut practic un munte de aer cald – și avem încă, chiar dacă el se va deplasa spre estul Canadei, dar efectele rămân”, a adăugat climatolgul.

„Ce se întâmplă în toată lumea e fără precedent. Deși sunt fenomene individuale, există acest fundal al încălzirii globale care le dă sens. Dacă le luăm împreună, partea lor de severitate comună este legată de schimbarea climei. Aceste intensități extreme ale fenomenelor, altfel potrivite pentru timpul din an și pentru zonele unde au loc, dar intensitățile sunt ieșite din comun și mai ales că această acoperire provoacă fenomene extreme care au manifestări deosebite față de ceea ce știam acum mai multe decenii”, a adăugat ea.

„Aș vrea să citez unul dintre colegii canadieni care spunea că un astfel de val de căldură, de o intensitate atât de deosebită și cu o persistență atât de mare, s-ar fi așteptat să apară la sfârșitul acestui secol, în niciun caz acum”, a mai spus Bojariu.

Ea a amintit de valul de căldură care a lovit Europa în 2003, soldat cu 30.000 de morți.

„De atunci, vestul Europei a luat măsuri și deja valurile de căldură din anii mai recenți nu au mai provocat aceleași efecte devastatoare. La fel și în Canada vor trebui luate măsuri. Adaptarea e foarte importantă, pe lângă reducerea emisiilor”, a adăugat ea.

Realitatea.md amintește că locuitorii satului canadian Lytton, unde a fost înregistrată cea mai mare temperatură din țară, 49,6 °C, au fost forțați să fugă din calea unui incendiu de proporții. Autoritățile locale ordonat evacuarea oamenilor, spunând că flăcările s-au răspândit în sat în doar 15 minute.

Tot în contextul temperaturilor ridicate, 486 de persoane și-au pierdut viața pe parcursul a cinci zile, comparativ cu o medie de 165 în perioadele normale.

Mulți dintre cei care au murit, locuiau singuri în case neventilate.

Oamenii de știință încă încearcă să stabilească în ce măsură schimbările climatice ar fi putut agrava canicula. Un om de știință, Zeke Hausfather, a spus că vremea fără precedent este o consecință a încălzirii globale.

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 22:26
 // Categoria: Sport // Autor:  Cristina Vlah
05 Aug. 2021, 22:26 // Sport //  Cristina Vlah

Marele jucător de fotbal, Leonel Messi pleacă de la Barcelona. Ajuns la Academia clubului catalan pe când avea doar 13 ani, Leo a scris istorie pe „Camp Nou“ şi părea că îşi va încheia cariera aici. Brusc însă, după o răsturnare incredibilă de situaţie, acordul ce părea o formalitate a căzut definitiv, scrie Adevărul.ro.

Potrivit sursei, faptul că Leo Messi pleacă de la Barcelona a devenit ştirea serii, care a căzut ca o „bombă“ în presa internaţională. Inclusiv Barcelona a confirmat această informaţie pe pagina ei oficială.

Şocul a fost cu atât mai, cu cât, astăzi la prânz, rămânerea lui Messi la Barcelona părea ca şi rezolvată. Totul fusese stabilit: de la durata contractului până la clauzele de reziliere, dar şi salariul sud-americanului de 34 de ani.

Ce s-a întâmplat, în decurs de doar câteva ore, de situaţia s-a schimbat complet?  Catalanii dau vina pe La Liga

Potrivit noului contract, Messi urma să câştige 24 de milioane de euro pe sezon. Asta după ce, pentru a ajuta clubul într-o moment delicat din punct de vedere financiar, acceptase o reducere salarială de 50%, din ce scrie presa internaţională.

Doar că, din ce susţin acum surse din cadrul clubului catalan, nici noul salariu, cel redus, n-a putut fi trecut în contract! Motivul? Plafonul salarial impus de Liga Spaniolă de Fotbal. Care tocmai a împrumutat toate cele 20 de grupări din prima divizie, pentru a le scoate din impasul financiar în care au intrat din cauza pandemiei. Totuşi, banii au fost daţi cu anumite condiţii: de pildă 70% din sume trebuie să fie investite în infrastructură şi doar 15% din împrumuturile luate de echipe pot merge spre transferuri / contracte prelungite.

În aceste condiţii, a căzut şi acordul la care ajunseseră Messi, reprezentanţii săi şi şefii Barcelonei, iar argentinianul va părăsi formaţia la care a debutat, la seniori, în 2004.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată