Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

„Instituțiile sunt pregătite pentru o eventuală schimbare în scenariile de cazuri”, anunță MS după critica Maiei Sandu

01 Iul. 2021, 18:36
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
01 Iul. 2021, 18:36 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

După ce șeful statului, Maia Sandu a criticat inacțiunile celor de la Ministerul Sănătății privind noul pericol, ce ține de varianta Delta a coronavirusului, dar și pentru faptul că autoritățile din domeniul sănătății nu au venit cu un plan de acțiuni, pentru a preveni răspândirea pe teritoriul țării noastre a noii tulpini indiene a Covid-19, instituția a venit cu unele precizări în acest sens.

Într-un comunicat de presă emis de MSMPS se menționează că instituțiile medicale și rezidențiale pe termen lung din țară mențin măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

„Pentru a limita riscul de infectare, în instituțiile medicale se efectuează screening-ul și triajul pacienților, iar persoanele care întrunesc criteriile definiției de caz COVID-19, sunt testate la virusul SARS-CoV2, inclusiv prin utilizarea testelor rapide de diagnostic. Pentru a facilita accesul populației la asistență medicală, la necesitate, testarea este asigurată și în cadrul instituțiilor medicale spitalicești, în cazul când persoana nu deține rezultatul testului la internare”, anunță MSMPS.

Totodată, continuă fortificarea capacităților instituțiilor medico-sanitare spitalicești cu dispozitive generatoare de oxigen, se menține asigurarea cu medicamente specifice tratamentului pentru persoanele confirmate cu COVID-19, astfel încât acestea să beneficieze în cel mai scurt timp de îngrijiri și tratament de calitate, mai anunță responsabilii.

„O atenție sporită este acordată în continuare protejării lucrătorilor medicali care sunt implicați în acordarea asistenței medicale, fiind asigurați cu echipamente de protecție corespunzătoare riscului. De asemenea, sunt organizate instruiri periodice pentru reactualizarea cunoștințelor privind managementului clinic specific al infecției COVID-19. Astfel, menționăm că, instituțiile medicale activează în continuare cu vigilență sporită, fiind pregătite pentru o eventuală schimbare în scenariile de cazuri. În același timp, instituțiile medico-sanitare prestează întreg spectrul de servicii medicale populației, inclusiv de înaltă performanță, cu respectarea regulilor de sănătate publică. Spitalele şi-au reluat programul obişnuit de internări și intervenţii chirurgicale planificate”, se mai arată în nota informativă.

În acest context, MSMPS îndeamnă pacienţi să vină la medicul de familie pentru examenele medicale de rutină, cu scop profilactic și programate, pentru efectuarea investigațiilor de laborator și instrumentale necesare, cu scop de depistare precoce, diagnostic, supraveghere în dinamică și tratament a maladiilor cronice, conform prevederilor actelor normative.

De asemenea, pacienții sunt îndemnați să vină în instituțiile medicale, pentru organizarea, la indicații medicale, a internării pentru tratament spitalicesc, de reabilitare, inclusiv pentru intervenții chirurgicale programate conform programelor speciale (cataractă, endoprotezări, etc.).

Totodată, specialiștii reiterează îndemnul către populație de a respecta măsurile de precauție: purtarea corectă a măștii de protecție, păstrarea distanței fizice, spălarea sau dezinfectarea frecventă a mâinilor, evitarea locurilor aglomerate și vaccinarea împotriva COVID-19, care este cea mai eficientă soluție de prevenire a infectării și revenirii la regimul obișnuit de activitate și trai.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 22:19
 // Categoria: Sport // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 22:19 // Sport //  Cristina Vlah

Sportiva olimpică din Belarus, Kristina Timanovskaia, a obținut viză poloneză, după ce a cerut ajutor autorităților Poloniei ca să-i ofere azil, după ce a criticat dur autoritățile de la Minsk, informează Realitatea.md cu referire la BBC.

Aflată la Tokyo, unde se desfășoară Jocurile Olimpice, Kristinei Timanovskaia i-a fost asigurată securitatea din partea poliției japoneze. Ea a fost cazată într-un hotel și protejată de oamenii legii din Tokyo.

Timanovskaia a fost forțată să părăsească Jocurile Olimpice și să zboare înapoi spre Minsk, după ce i-a criticat pe antrenori. Ulterior ea a fost exclusă din echipa olimpică a Belarusului.

Acest incident pune din nou într-o lumină negativă Belarusul condus de președintele Alexandr Lukașenko. Anul trecut, în timpul protestelor de după re-alegerea lui Lukașenko în funcția de președinte, mai mulți atleți au fost supuși represiunilor de către reprezentanții structurilor de forță. Sportivilor li s-au tăiat din fondurile bănești sau au fost excluși din echipele naționale.

Ministrul de Externe din Polonia a spus că Timanovskaia a fost în contact direct cu ambasadorul polonez de la Tokyo și că Polonia „va face tot ce e necesar pentru a o ajuta în cariera sportivă a atletei”.

Soțul sportivei a zburat spre capitala Ucrainei, Kiev, de unde urmează să se deplaseze spre Varșovia.

Guvernul de la Minsk deocamdată nu a comentat acțiunile Poloniei.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate