Curs valutar
 • EUR
  20.4714
  0.0176%
 • USD
  18.0517
  0.0006%
 • RUB
  0.2354
  -0.8496%
 • RON
  4.1398
  0.0121%
 • UAH
  0.6374
  0.3765%

Implicați în studierea DISCIPLINELOR educaționale. Profesorii, INSTRUIȚI pentru dezvoltarea viitorului în școli

01 Iul. 2021, 16:19
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
01 Iul. 2021, 16:19 // Societate //  Valentina Buză

Profesorii din sudul țării participă în programul de formare pentru cadre didactice, studiind profesiile viitorului, în cadrul proiectului „Tekwill în fiecare școală” – cel mai complex program național de cursuri online extra-curriculare. Astfel, 78 de profesori din 37 de școli din regiunea Cahul sunt implicați în studierea noilor discipline educaționale și adoptarea metodologiei care să eficientizeze procesul de predare.

Inițiativa este dezvoltată în cadrul proiectului „EU4Moldova:Startup City Cahul”, implementat de ATIC cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

Aurelia Bacalov este profesoară de Limba și Literatură Română la Liceul „Dimitrie Cantemir” din orașul Cantemir, iar specializarea nu a oprit-o să studieze concomitent trei discipline absolut necunoscute: Antreprenoriat, Programarea Algoritmilor și Design-ul Grafic.

Din impulsul de a fi mai aproape de elevi și de a-i învăța profesiile viitorului, cadrul didactic s-a înscris la programul de formare pentru profesori. Profesoara își dorește să obțină calificările necesare pentru ca, din toamnă, să poată preda disciplinele elevilor din clasele a X-XII-a înscriși la cursurile opționale. Mai mult, dat fiind faptul că instituția nu are o pagină web funcțională pentru a-și promova imaginea, profesoara și-a luat angajamentul să construiască și un site al liceului.

„M-am înscris la cele 3 cursuri din proiect din mai multe motive. În primul rând, în liceu nu avem profesor de informatică. Acest lucru nu trebuie să fie, însă, un impediment în apropierea elevilor de profesiile viitorului. Suntem în secolul inovațiilor și trebuie să fim în pas cu schimbările care se produc, motiv pentru care, în perioada 2018-2020 am finalizat și masteratul în specializarea „Crearea softurilor educaționale”. În plus, și elevii sunt foarte entuziasmați și curioși să studieze programarea, designul grafic, antreprenoriatul și alte discipline”, a declarat Aurelia Bacalov, profesoară de Limba și Literatura Română, Cantemir.

În cadrul programului de formare, cadrele didactice beneficiază de mentorat pentru ca, din toamnă, să predea profesiile viitorului pentru elevii din patru raioane din sudul Moldovei: Cahul, Cantemir, Leova și Taraclia. La fel, profesorii au parte de instruire, pentru a integra metodologii inovative de predare și învățare în clasă, pentru ca elevilor să le fie mai ușor să obțină noi abilități.

În anul de studii care urmează, estimativ 20.000 de elevi cu vârste cuprinse între 13-19 ani vor studia cel puțin unul dintre cele șase cursuri disponibile pe platformă: programarea algoritmilor, proiectarea și dezvoltarea web, design grafic, inteligență artificială, proiectarea și dezvoltarea aplicațiilor mobile și antreprenoriat.

La nivel național, peste o mie de profesori participă la cursurile de formare în cadrul programului, care este dezvoltat printr-un amplu parteneriat dintre TEKWILL, USAID, Suedia, PNUD Moldova, EU4Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.

„Studierea tehnologiilor informaționale a devenit o necesitate practic pentru toată lumea, și din ce în ce mai mult pentru generația tânără. Transformarea digitală va avea un impact pozitiv asupra vieții sociale, a tuturor sectoarelor economice și asupra dezvoltării țării. UE sprijină cu tărie tranziția digitală inclusiv în țările partenere”, Magdalena Müller-Uri, șefa Departamentului Operațiuni al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

„EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova.

Realitatea Live

21 Ian. 2022, 09:14
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
21 Ian. 2022, 09:14 // Societate //  Valentina Buză

În Armata Naţională s-a desfășurat procesul de încorporare în serviciul militar în termen. Astfel, potrivit şefului Centrului Gestionare Resurse de Mobilizare și a efectivului Armatei Naționale, colonel Octavian Druţă, în perioada 17-21 ianuarie, curent, au fost încorporați peste 600 de recruţi pentru îndeplinirea serviciului militar în termen.

Anterior, recruţii au trecut examenul medical preliminar şi expertiza medico-militară, efectuată de către comisiile de specialitate de pe lângă organele administrativ-militare teritoriale, pentru  stabilirea aptitudinii tinerilor pentru serviciul militar obligatoriu.

„Sursa a specificat că, după repartizarea în unitățile militare, aceştia vor urma un curs de instruire iniţială cu durata de patru săptămâni, după care vor depune jurământul de credinţă Patriei. De menționat că, în cadrul procesului de încorporare au fost respectate toate măsurile de protecție anti-COVID”.

Potrivit Hotărârii de Guvern „Cu privire la rezultatele încorporării în serviciul militar în aprilie-iulie 2021 şi încorporarea în serviciul militar în octombrie 2021- ianuarie 2022”, sarcina de încorporare pentru perioada vizată a constituit 1 050 de recruţi pentru îndeplinirea serviciului militar în termen în Armata Naţională și 10 pentru serviciul militar cu termen redus.

Serviciul militar obligatoriu în Republica Moldova este reglementat prin Legea Nr. 1245 din 18-07-2002 cu privire la pregătirea cetăţenilor pentru apărarea Patriei.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală