Curs valutar
 • EUR
  21.2647
  -0.174%
 • USD
  18.0769
  0.0725%
 • RUB
  0.2457
  0.407%
 • RON
  4.3206
  -0.1366%
 • UAH
  0.6685
  0.5834%

Implicați în studierea DISCIPLINELOR educaționale. Profesorii, INSTRUIȚI pentru dezvoltarea viitorului în școli

01 Iul. 2021, 16:19
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
01 Iul. 2021, 16:19 // Societate //  Valentina Buză

Profesorii din sudul țării participă în programul de formare pentru cadre didactice, studiind profesiile viitorului, în cadrul proiectului „Tekwill în fiecare școală” – cel mai complex program național de cursuri online extra-curriculare. Astfel, 78 de profesori din 37 de școli din regiunea Cahul sunt implicați în studierea noilor discipline educaționale și adoptarea metodologiei care să eficientizeze procesul de predare.

Inițiativa este dezvoltată în cadrul proiectului „EU4Moldova:Startup City Cahul”, implementat de ATIC cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

Aurelia Bacalov este profesoară de Limba și Literatură Română la Liceul „Dimitrie Cantemir” din orașul Cantemir, iar specializarea nu a oprit-o să studieze concomitent trei discipline absolut necunoscute: Antreprenoriat, Programarea Algoritmilor și Design-ul Grafic.

Din impulsul de a fi mai aproape de elevi și de a-i învăța profesiile viitorului, cadrul didactic s-a înscris la programul de formare pentru profesori. Profesoara își dorește să obțină calificările necesare pentru ca, din toamnă, să poată preda disciplinele elevilor din clasele a X-XII-a înscriși la cursurile opționale. Mai mult, dat fiind faptul că instituția nu are o pagină web funcțională pentru a-și promova imaginea, profesoara și-a luat angajamentul să construiască și un site al liceului.

„M-am înscris la cele 3 cursuri din proiect din mai multe motive. În primul rând, în liceu nu avem profesor de informatică. Acest lucru nu trebuie să fie, însă, un impediment în apropierea elevilor de profesiile viitorului. Suntem în secolul inovațiilor și trebuie să fim în pas cu schimbările care se produc, motiv pentru care, în perioada 2018-2020 am finalizat și masteratul în specializarea „Crearea softurilor educaționale”. În plus, și elevii sunt foarte entuziasmați și curioși să studieze programarea, designul grafic, antreprenoriatul și alte discipline”, a declarat Aurelia Bacalov, profesoară de Limba și Literatura Română, Cantemir.

În cadrul programului de formare, cadrele didactice beneficiază de mentorat pentru ca, din toamnă, să predea profesiile viitorului pentru elevii din patru raioane din sudul Moldovei: Cahul, Cantemir, Leova și Taraclia. La fel, profesorii au parte de instruire, pentru a integra metodologii inovative de predare și învățare în clasă, pentru ca elevilor să le fie mai ușor să obțină noi abilități.

În anul de studii care urmează, estimativ 20.000 de elevi cu vârste cuprinse între 13-19 ani vor studia cel puțin unul dintre cele șase cursuri disponibile pe platformă: programarea algoritmilor, proiectarea și dezvoltarea web, design grafic, inteligență artificială, proiectarea și dezvoltarea aplicațiilor mobile și antreprenoriat.

La nivel național, peste o mie de profesori participă la cursurile de formare în cadrul programului, care este dezvoltat printr-un amplu parteneriat dintre TEKWILL, USAID, Suedia, PNUD Moldova, EU4Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.

„Studierea tehnologiilor informaționale a devenit o necesitate practic pentru toată lumea, și din ce în ce mai mult pentru generația tânără. Transformarea digitală va avea un impact pozitiv asupra vieții sociale, a tuturor sectoarelor economice și asupra dezvoltării țării. UE sprijină cu tărie tranziția digitală inclusiv în țările partenere”, Magdalena Müller-Uri, șefa Departamentului Operațiuni al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

„EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova.

Realitatea Live

25 Iul. 2021, 21:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iul. 2021, 21:38 // Societate //  Realitatea.md

Politicianul Oazu Nantoi ar fi suferit un accident cu parașuta în Bulgaria. Cel puțin această informație a făcut-o publică pe Facebook jurnalistul Petru Clej duminică, 25 iulie curent, pe la ora 17:00. Ulterior, pe surse s-a tot confirmat zvonul, ca într-un final să se afle că acesta va fi adus la Chișinău cu un echipaj SMURD.

„Oazu Nantoi a avut un accident de parașutism în Bulgaria și este transportat de SMURD la Chișinău în stare destul de gravă”, a scris Petru Clej.

Reprezentanți din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au putut doar să ne confirme că, într-adevăr, noaptea urmează să fie asigurat transportatea unui cetățean al Republicii Moldova din Bulgaria spre Chișinău.

Anul trecut, Oazu Nantoi a stabilit propriul record. A făcut cel de-al 2000-lea salt cu parașuta. În timp ce făcea studii la Politehnică, a fost selecționat în echipa Moldovei la parașutism. După o întrerupere de 31 de ani, în 2004, a reluat săriturile cu parașuta.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid