Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Continuă să SALVEZE vieți! Sute de polițiști din toată țara donează sânge

01 Iul. 2021, 14:18
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
01 Iul. 2021, 14:18 // Societate //  Valentina Buză

În cadrul Campaniei naționale de donare voluntară a sângelui cu genericul „Donează sânge, susține ritmul vieții pe pământ” peste 600 de polițiști din toată țara au donat sânge și plasmă. Inițiativa a fost organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, marcată anual, la 14 iunie.

Astfel, timp de două saptămâni, polițiștii, în uniformă sau în civil, din timpul serviciului sau din timpul liber, s-au grăbit să suplinească rezervele naționale de sânge și să aducă un strop de viață pentru cei aflați în nevoi.

„Colegii noștri donează sânge în semn de solidaritate față de persoanele care au nevoie de o speranță la viață, este un gest mic cu o semnificație mare pentru susținerea societății, dar și o motivație pentru conaționali de a participa la donarea voluntară de sânge”, au spus la unison polițiștii-donatori fideli. 

Conform datelor prezentate, în cadrul Campaniei „Când inima cere, donăm o tonă de putere”, lansată în luna septembrie anul 2020, familia Poliției Naționale a reușit, timp de o lună, să doneze peste o tonă sânge.

„Donarea de sânge, a devenit deja o tradiție pentru Poliția Națională, iar pentru mulți dintre colegii noștri, a devenit parte din stilul de viaţă. Este un gest omenesc și voluntar, dincolo de natura serviciului prin care venim zilnic în sprijinul cetățenilor”, se arată în comunicatul Poliției Naționale.

De menționat că, pentru promovarea donării voluntare de sânge, Inspectoratul General al Poliției a fost menționat cu Diplomă de onoare din partea Guvernului Republicii Moldova.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate