Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Au primit a doua șansă la viață! Povestea a doi bebeluși, operați de medicii de la Spitalul „Timofei Moșneaga”

01 Iul. 2021, 13:49
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
01 Iul. 2021, 13:49 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Au fost salvați ca prin minune de medicii de la Spitalul Clinic Republica „Timofei Moșneaga” din Capitală. Vorbim despre doi bebeluși care s-au născut cu malformații cardiace congenitale complexe cu hipertensiune pulmonară avansată.

Potrivit medicilor, intervenția chirurgicală era unica șansă de a le salva viața micuților. Specialiștii de la spital au prezentat succint povestea celor doi minori.

În primul caz, potrivit instituției, este vorba de un băiețel de trei luni, care a fost născut prematur.

„La naștere am aflat despre diagnosticul copilului. Inițial medicii au încercat să îl trateze medicamentos, pentru a nu recurge la operație. Băiatul meu a avut o greutate foarte mică, nu avea nici 3 kg. Starea lui s-a agravat însă, totodată a fost diagnosticat și cu pneumonie. Copilul a fost conectat la respirație artificială. Am fost internați în reanimare aproape două luni. În consecință, am fost îndreptați la specialiștii din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” pentru ca bebelușul să fie operat. După ce el a adăugat un pic în greutate, i s-a efectuat operația pe cord. Acum îl țin în brațe și aduc mulțumiri întregii echipe, pentru faptul că mi-au salvat copilul” a povestit Natalia, mama băiatului.

În cel de-al doilea caz este vorba de un copilaș de 5 luni. Acesta a fost născut la termen, împreună cu fratele său geamăn. Mama povestește că doar unul din ei avea nevoie urgentă de operație. Acum ambii micuți sunt alături de părinți și se simt bine.

„La o lună după naștere la unul din gemeni a fost depistat malformație cardiacă congenitală cu dispnee și micșorarea saturației cu oxigen la efort fizic minim. Medicul cardiolog ne-a comunicat ca băiatul poate fi salvat doar dacă va fi operat de urgență. Atunci am fost internați la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. După intervenția chirurgicală au fost unele complicații, dar deja totul este în regulă. Ne simțim bine. Al doilea copil este sănătos, urmează doar să efectuăm investigații pe parcurs. Mulțumesc doctorilor și întregului personal medical, pentru faptul că acum ambii mei copilași îmi sunt alături”, a relatat Natalia, mama gemenilor.

Potrivit șefului secției Malformații Cardiace Congenitale, Liviu Maniuc, micuții sunt acum în afara oricărui pericol.

„Operația pe cord a fost unica șasnă pentru supraviețuire, în ambele cazuri. Dorim să societatea să cunoască faptul, că la noi în țară se pot efectua cele mai dificile intervenții chirurgicale chiar și nou născuților. Acești copilași vor duce un mod de viață obișnuit. Vor crește absolut sănătoși, nu vor avea restricții, nu vor necesita tratament medicamentos sau supraveghere”, a declarat doctorul.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 20:40
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Oct. 2021, 20:40 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

În cea de-a patra rundă de licitații lansate de „Energocom-ul” Republicii Moldova pentru achiziționarea a 1,5 milioane m3 de gaze naturale, drept furnizor și partener în asigurarea securizării energetice a țării se numără și compania ucraineană Natfogaz. Un anunț în acest sens a fost făcut de Agenția Proprietații Publice (APP). 

Totodată, APP confirmă faptul că volumele cumpărate în primele trei zile de licitație au fost deja recepționate.

„Precizăm că licitațiile începute de furnizorul central de energie – Energocom, sunt necesare pentru a achiziționa anumite cantități de gaze naturale din surse alternative pentru a echilibra volumul și a menține conductele funcționale”, se arată într-o notă informativă.

Totodată, Agenția Proprietații Publice informează că, în prezent, Republica Moldova nu primește cantitatea necesară de gaze naturale din partea Gazprom

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău