Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Au primit a doua șansă la viață! Povestea a doi bebeluși, operați de medicii de la Spitalul „Timofei Moșneaga”

01 Iul. 2021, 13:49
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
01 Iul. 2021, 13:49 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Au fost salvați ca prin minune de medicii de la Spitalul Clinic Republica „Timofei Moșneaga” din Capitală. Vorbim despre doi bebeluși care s-au născut cu malformații cardiace congenitale complexe cu hipertensiune pulmonară avansată.

Potrivit medicilor, intervenția chirurgicală era unica șansă de a le salva viața micuților. Specialiștii de la spital au prezentat succint povestea celor doi minori.

În primul caz, potrivit instituției, este vorba de un băiețel de trei luni, care a fost născut prematur.

„La naștere am aflat despre diagnosticul copilului. Inițial medicii au încercat să îl trateze medicamentos, pentru a nu recurge la operație. Băiatul meu a avut o greutate foarte mică, nu avea nici 3 kg. Starea lui s-a agravat însă, totodată a fost diagnosticat și cu pneumonie. Copilul a fost conectat la respirație artificială. Am fost internați în reanimare aproape două luni. În consecință, am fost îndreptați la specialiștii din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” pentru ca bebelușul să fie operat. După ce el a adăugat un pic în greutate, i s-a efectuat operația pe cord. Acum îl țin în brațe și aduc mulțumiri întregii echipe, pentru faptul că mi-au salvat copilul” a povestit Natalia, mama băiatului.

În cel de-al doilea caz este vorba de un copilaș de 5 luni. Acesta a fost născut la termen, împreună cu fratele său geamăn. Mama povestește că doar unul din ei avea nevoie urgentă de operație. Acum ambii micuți sunt alături de părinți și se simt bine.

„La o lună după naștere la unul din gemeni a fost depistat malformație cardiacă congenitală cu dispnee și micșorarea saturației cu oxigen la efort fizic minim. Medicul cardiolog ne-a comunicat ca băiatul poate fi salvat doar dacă va fi operat de urgență. Atunci am fost internați la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. După intervenția chirurgicală au fost unele complicații, dar deja totul este în regulă. Ne simțim bine. Al doilea copil este sănătos, urmează doar să efectuăm investigații pe parcurs. Mulțumesc doctorilor și întregului personal medical, pentru faptul că acum ambii mei copilași îmi sunt alături”, a relatat Natalia, mama gemenilor.

Potrivit șefului secției Malformații Cardiace Congenitale, Liviu Maniuc, micuții sunt acum în afara oricărui pericol.

„Operația pe cord a fost unica șasnă pentru supraviețuire, în ambele cazuri. Dorim să societatea să cunoască faptul, că la noi în țară se pot efectua cele mai dificile intervenții chirurgicale chiar și nou născuților. Acești copilași vor duce un mod de viață obișnuit. Vor crește absolut sănătoși, nu vor avea restricții, nu vor necesita tratament medicamentos sau supraveghere”, a declarat doctorul.

Realitatea Live

01 Aug. 2021, 10:39
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
01 Aug. 2021, 10:39 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Italia se confruntă zilele acestea cu fenomene meteorologice extreme. În nord, țara este grav afectată de inundații în urma ploilor abundente, în timp ce în sud, temperaturile ridicate au ajutat la răspândirea a sute de incendii, unele dintre ele extrem de aproape de zonele rezidențiale, potrivit serviciului italian pentru intervenţii de urgenţă.

În Lombardia a fost decretat cod roşu de alertă după ce ploile abundente din apropierea lacului Como au produs inundaţii şi alunecări de teren. Satul Laglio a primit chiar o ofertă de ajutor din partea actorului George Clooney.

În acest timp, flăcările se extind în sud, în special în apropierea oraşului Catania din Sicilia. O plajă cunoscută a fost mistuită, iar flăcările s-au apropiat extrem de mult de aeroportul din Catania, care a fost închis timp de mai multe ore. Pompierii luptă în Sicilia cu peste 100 de incendii.

Seceta, temperaturile ridicate şi vântul puternic din ultimele zile au contribuit la răspândirea flăcărilor. Cele mai multe dintre incendii au fost provocate de neglijenţă sau intenționat, spun anchetatorii.

Totodată, 12 avioane de stingere a incendiilor acţionează deja în Sicilia şi că se lucrează pentru a aduce mai mulţi pompieri pe insulă.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate