Curs valutar
 • EUR
  20.0224
  0.0784%
 • USD
  17.7314
  -0.0243%
 • RUB
  0.2365
  0.7188%
 • RON
  4.0457
  0.089%
 • UAH
  0.6516
  -0.4144%

Da sau ba? Experți, despre revenirea Teleradio-Moldova sub control parlamentar

25 Oct. 2021, 18:01
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
25 Oct. 2021, 18:01 // Actualitate //  Valentina Buză

La mijlocul lunii octombrie, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege care prevede modificarea Codului Serviciilor Media Audiovizuale (CSMA), prin care se propune revenirea Companiei publice Teleradio-Moldova sub control parlamentar. La 26 octombrie, Comisia parlamentară de profil va organiza dezbateri publice pe marginea acestui proiect de lege.

Subiectul a fost anticipat de invitații dezbaterii publice: „Revenirea Teleradio-Moldova sub control parlamentar: plusuri și minusuri, beneficii și riscuri”, organizate de Agenția de presă IPN luni, 25 octombrie.

Potrivit expertului permanent al proiectului Igor Boțan, Compania Teleradio-Moldova este furnizor public național de servicii media, persoană juridică de drept public, constituită sub forma de instituție publică. Acționează pentru realizarea unui interes public, utilizează resurse financiare publice, nu se află în subordinea Guvernului și nu are o altă autoritate administrativă supraordonată ierarhic. Compania este supusă controlului public, prezintă în fața Parlamentului raportul cu privire la activitatea pe care o desfășoară. Cadrul legal în baza căruia activează aceasta este Codul Serviciilor Media Audiovizuale al Republici Moldova.

La rândul său, Consiliul Audiovizualului este autoritatea publică autonomă, independentă din punct de vedere organizațional față de orice altă entitate și este responsabil de implementarea prevederilor Codului Audiovizualului. Consiliul Audiovizualului este garantul interesului public din domeniul audiovizualului și are misiunea de a contribui la dezvoltarea serviciilor media audiovizuale.

Interesul public în domeniul audiovizualului reprezintă interesul pentru asigurarea unei informări pluraliste și obiective a populației în interes superior, în raport cu interesele politice, economice, comerciale, ideologice și de altă natură. Potrivit lui Igor Boțan, funcționarea Teleradio-Moldova este asigurată de către un comitet managerial, care este condus de un director general.

Activitatea acestei companii este asigurată de Consiliul de Supraveghere, care, la rândul său, reprezintă interesul public în raport Teleradio-Moldova. Consiliul de Supraveghere își desfășoară activitatea în nume propriu, contribuie la edificarea și dezvoltarea furnizorului public național de servicii media, conform principiilor legii. Potrivit proiectului de lege dezbătut, unele din respectivele noțiuni, urmează a fi modificate.

Potrivit lui Ion Bunduchi, director executiv al Asociației Presei Electronice APEL, actualul Cod al Serviciilor Media Audiovizuale transpune în legislația națională principala directivă a Consiliului Europei în materie de audiovizual, care, a fost adoptată în 2010.

„Codul a fost adoptată cu opt ani întârziere și Codul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019, adică, cu 9 ani întârziere s-a încercat implementarea directivei. Nicio lege nu este perfectă și oricare din ea trebuie îmbunătățită, dar esențial e ca să fie îmbunătățită și nu viceversa. În acest sens, nu știu dacă e bine, dacă se schimbă legislația așa ca să nu mai corespundă nici noțiunilor, pentru că furnizorul serviciilor media audiovizuale publice e cel care funcționează, în interes public și pe bani publici. Dacă schimbăm ecuația, trebuie să umblăm și la definiții sau să le aducem în concordanță, definiția și legislația”, a adăugat Ion Bunduchi.

El precizează că anterior era valabilă noțiunea de „radiodifuzori”, acum, însă, este vorba de „furnizori de servicii”, „pentru că, orice radio și televiziune oferă nu doar servicii liniare, adică ceea ce e în emisie directă, dar și neliniare, adică ceea ce are în arhivă. De mulți ani se pune accent pe arhivă, un fel de servicii la cerere, dar, în Moldova nu s-a ajuns la așa fenomen”. Prin urmare, Ion Bunduchi crede că trebuia să se extindă sau să fie solicitat ca cei responsabili de implementarea legii să o implementeze realmente.

Virgiliu Pâslariuc, deputat al Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, este de părere că CSMA este o lege bună, care nu este perfectă, dar este perfectibilă. Ea este o lege bine gândită, bine calibrată, bine echilibrată. Singura problemă, consideră el, este că trebuie ajustat ceea ce nu merge.

„Dacă anumite lucruri nu merg, atunci este în dreptul legiuitorului, societății, să o îmbunătățească ca ea să funcționeze. Într-adevăr, avem de a face cu o lege bună, dacă ea va fi aplicată, atunci ea va aduce beneficii certe. Singura problemă este atunci când pentru a o aplica nu există voința celor care o aplică și voință politică. În cazul Republicii Moldova deseori nu existau ambele”, spune el.

Deputatul declară că, prin modificarea legii se propune înlăturarea impedimentelor existente, așa ca legea să fie eficientă și să poată funcționa în beneficiul public, responsabilizând funcționarii în fața publicului.

La dezbatere a fost invitat și un reprezentant al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, dar care nu a dat curs invitației.

Dezbaterea publică la tema „Revenirea Teleradio-Moldova sub control parlamentar: plusuri și minusuri, beneficii și riscuri”, este ediția 210 a ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

 

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 10:41
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
30 Nov. 2021, 10:41 // Societate //  Valentina Buză

Asistența medicală de urgență este tot mai solicitată, iar responsabilii informează că în perioada 22-28 noiembrie, Departamentul Dispecerizare al IMSP CNAMUP a recepționat 14544 solicitări pentru acordarea primului ajutor medical la etapa prespitalicească de la Serviciul Unic 112, ceea ce reprezintă o medie de 2077 solicitări/zi și respectiv 86 solicitări/oră.

„Din numărul total de peste 14000 de intervenții a echipelor de asistență medicală urgentă, 3220 erau pentru pacienții cu maladii respiratorii, 2959 pentru cetățenii cu urgențe cardiovasculare, 1956 pentru cei care suferă de patologii neurologice și 1117 persoane cu traumatisme de diferite grade”, se arată în nota informativă.

Mai mult, în perioada menționată, medicii de pe ambulanță au fost solicitați și au intervenit rapid la 211 pacienți cu accidente vasculare cerebrale și la 64 pacienți cu infarct miocardic.

„Ambulanța a fost chemată la 82 persoane, printre care la 15 copii care s-au ales cu diverse traumatisme după accidentele rutiere produse pe traseele țării. Ulterior, 64 pacienți au avut nevoie de transportare la spital. La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au mai apelat 83 persoane cu maladii infecțioase, 39 cu urgențe toxice și 18 cu combustii. Totodată, echipele AMU au acționat prompt în cazul a 17 intoxicații cu medicamente; 8 intoxicații cu alcool și trei cu monoxid de carbon”.

De menționat că după efectuarea examenului medical primar și acordarea asistenței medicale urgente 5494 pacienți, printre care 1192 copii au avut nevoie de transportare asistată la spital pentru investigații și tratament în condiții de staționar.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală