Curs valutar
 • EUR
  21.1277
  -0.1978%
 • USD
  17.8354
  -0.1172%
 • RUB
  0.2439
  -0.451%
 • RON
  4.2972
  -0.1582%
 • UAH
  0.6619
  -0.1813%

Dacă i se va propune, va accepta. Kulminski, despre o posibilă regăsire în viitorul Guvern. Ce funcție țintește

21 Iul. 2021, 09:02
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
21 Iul. 2021, 09:02 // Actualitate //  Petru Beregoi

Expertul politic Vlad Kulminski ar putea fi parte a viitorului Guvern, care urmează să fie învestit de noul Parlament. După ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Kulminski ar fi candidatul PAS la funcția de vicepremier pentru Reintegrare, acesta a menționat că dacă i se va propune o funcție în Executiv, o va accepta. Kulminski condiționează participarea sa în actul guvernării de prezența unei echipe puternice care să-și dorească schimbarea lucrurilor în țară.

Membru al Consiliului Suprem de Securitate, Vlad Kulminski spune că noua echipă guvernamentală nu va fi foarte diferită de cea cu care anterior au venit în Parlament Igor Grosu și Natalia Gavrilița

„Mari surprize nu vor fi. Acest Guvern, în linii mari, va fi asemănător celor două Guverne, care au fost propuse anterior de președintele Sandu și PAS. Vom vedea acolo și nume noi, persoane care nu au afiliere politică cu PAS. Vom avea o nouă clasă de manageri care poate gestiona eficient țara”, a spus Vlad Kulminski în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, notează IPN

Kulminski spune că ia în considerare posibilitatea de a fi parte a viitorului Executiv, dacă o propunere în acest sens va veni din partea PAS.

„Dacă va veni această propunere, o voi accepta. Eu sunt omul echipei, este foarte important să existe o echipă care să vrea să schimbe mersul lucrurilor în Republica Moldova, pentru că oricât de bun ar fi ministrul Economiei sau cel al Justiției, singur nu va reuși să schimbe nimic, e foarte important să existe acest spirit de echipă. Aduc mereu drept exemplu cazul Georgiei, acolo a existat o echipă puternică și toți au rezonat cu aceeași idee”, a spus Vlad Kulminski.

Potrivit lui Kulminski, PAS are nevoie de profesioniști integri nu doar pentru cele 9 fotolii de miniștri, ci și pentru funcțiile de secretari de stat și șefi de agenții, iar din acest motiv, formațiunea ar trebui să coopteze în echipă persoane profesioniste de la alte partide sau din societatea civilă.

„Acum Republica Moldova are o șansă uriașă de a deveni un stat funcțional. Are o șansă uriașă de a se apropia de Uniunea Europeană, are oportunități foarte mari care nu vor mai exista în următoarele 3-4 generații. Dacă acum PAS nu va reuși, eșecul va fi al întregii țări. De asta ar fi normal ca PAS că atragă profesioniști în componența guvernării”, a mai spus Kulminski.

Comisia Electorală Centrală a transmis Curții Constituționale dosarul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Înalta Curte urmează să decidă vineri, 23 iulie, asupra validării rezultatelor alegerilor. Potrivit legii, Parlamentul nou-ales se convoacă în prima ședință în termen de 30 de zile din data validării.

Realitatea Live

06 Aug. 2021, 05:35
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
06 Aug. 2021, 05:35 // Politica //  Cristina Vlah

Președinta țării, Maia Sandu, a anunțat că unul din domeniile vizate în ceea ce privește reforma justiției ține de modificarea Legii cu privire la Procuratură, informează Realitatea.md.

Potrivit șefei statului, în noua Lege urmează să fie incluse noi prevederi ce țin de evaluarea activității procurorului general. „Din câte știu, partidul PAS va veni cu un proiect de lege ca să modifice Legea cu privire la Procuratură și să includă acolo evaluarea activității procurorului general. Nu e posibil ca să așteptăm șapte ani și doar după asta să corectăm lucrurile în situația în care Procuratura nu funcționează așa cum ar trebui”, a menționat Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul JurnalTV.

De asemenea, demnitara a specificat că pentru o reformă veritabilă este nevoie de a aduce oameni noi și onești în funcțiile de judecători sau procurori.

„Dacă vorbim de procuratură, de exemplu, aprecierea mea este că noi avem o mare problemă de capacitate și vedem dosare pe corupție mare, pe care lucrurile aproape că nu se mișcă. Aici, sigur s-ar putea să fie și piedici și de altă natură, dar și o probleme de capacitate.  Și va trebui să investim, să aducem oameni noi în sistem, să-i pregătim destul de repede…

Este adevărat, reforma justiției nu poate fi făcută în trei luni, este o reformă care o să dureze. Însă, semnalul care va fi dat prin legile pe care o să le aprobe Parlamentul ar trebui, într-un fel,  să-i încurajeze pe judecătorii și procurorii corecți să continue, să fie mai îndrăzneți, să lucreze la dosarele serioase și să-i demotiveze pe cei, care comit abuzuri” a mai declarat Maia Sandu.

Menționăm, că printre cele mai importante promisiuni făcute de către Maia Sandu în campania electorală pentru prezindențiale, dar și de către cei de la PAS, în campania electorală pentru parlamentare a fost Reforma justiției. Aceasta este una din cele mai anevoioase reforme, care tărăgănează de ani de zile, fapt pentru care țara noastră a fost lipsită de multe ori de fonduri europene, dar și a fost apostrofată de către autoritățile internaționale.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată