Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Scenarii pentru noul Parlament: BECS – în fracțiuni separate. PCRM are șansa istorică să ajute PAS-ul, analiști

13 Iul. 2021, 06:28
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
13 Iul. 2021, 06:28 // Politica //  Cristina Vlah

Analiștii vin cu previziuni pentru configurările din viitorul Parlament, care va rezulta în urma scrutinului din această duminică, informează Realitatea.md.

Expertul în drept constituțional, Teodor Cîrnaț, afirmă că blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor ar putea totuși fi divizat în două fracțiuni separate și asta pentru că Vladimir Voronin ar dori să-și poată controla pe deplin echipa.

„El va spune socialiștilor: mulțumesc, dar noi v-am crescut și voi ne-ați trădat. Mai este și asta că ar putea pretinde la vreo funcție în Parlament, la președinția unor comisii, sau la un fotoliu în Biroul Permanent al Parlamentului”, a declarat Teo Cîrnaț, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul TV8.

De asemenea, el susține că PCRM are o șansă istorică să-i susțină pe cei de la PAS în privința modificării unor prevederi din Constituție.

„Unele idei, pe care le promovează PAS, necesită modificarea Constituției. Vorbesc despre domeniul Justiției. Și cred că PAS va opta pentru fracțiunea, care cel mai puțin îi va păta imaginea. Cred că vor fi comuniștii, fiindcă ei vor fi o opoziție constructivă în Parlament. Și acei 10 deputați comuniști ar putea să intre în istorie onorabil, fiindcă au ajutat PAS-ul la modificarea Constituției, care a dus ulterior la reforma mult-așteptată a Justiției. De aceea, eu ced că ar putea să fie doua fracțiuni, unde Vladimir Voronin să joace un rol constructiv în cadrul viitoarei guvernări”, a subliniat Teo Cîrnaț.

Expertul din cadrul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski, consideră că în acest scrutin parlamentar, marele câștigător este Vladimir Voronin.    „Dl Voronin a avut un „deal” foarte bun. Și-a adus în Parlament oamenii, fără bani, fără campanie și a stat pe la televiziuni…

Dar este o ieșire neonorabilă a socialiștilor de pe scena politică și eu cred că Partidul Socialiștilor nu va mai conta. Nu va mai conta, inclusiv datorită muncii asidue a dlui Dodon pe parcursul a 4 ani de zile. Eu nu exclud că unii deputați PSRM vor colabora formal sau informal cu dl Voronin. Este un lider totuși mult mai experimentat, și cunoaște, și știe multe”, a menționat Kulminski.

Amintim, că în urma alegerilor parlamentare anticipate din această duminică, trei formațiuni au reușit să acceadă în Parlament. Este vorba despre: Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, precum și Partidul lui Ilan Shor.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 11:23
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
27 Iul. 2021, 11:23 // Societate //  Valentina Buză

Un grup de 17 persoane străine care domiciliază în municipiul Chișinău: ruși, turci, sirieni, afgani, sudanezi, au depus jurământul pentru acordarea sau redobândirea cetățeniei Republicii Moldova. Evenimentul a avut loc astăzi 27 iulie, în prezența viceprimarului Capitalei, Angela Cutasevici.

Astfel, solicitanții au citit jurământul de credință față de Republica Moldova, după care au sărutat drapelul de stat și au primit certificatele care atestă noul lor statut.

Angela Cutasevici i-a felicitat pe beneficiari cu ocazia evenimentului de dobândire a cetățeniei, urându-le să contribuie la dezvoltarea și prosperarea țării noastre. De asemenea, viceprimarul a ținut să remarce că noul lor statut atrage după sine și respectarea anumitor îndatoriri: cunoașterea Constituției, respectarea legilor, cunoașterea istoriei și a tradițiilor poporului nostru.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, pentru a obţine sau a redobândi cetăţenia Republicii Moldova, solicitanţii trebuie să susţină un examen de cunoaştere a limbii și a istoriei statului, precum şi a legislaţiei naţionale. O comisie specială guvernamentală examinează dosarul, după care este emis decretul Preşedintelui Republicii Moldova. Ulterior, solicitanţii depun jurământul în faţa Primarului General al municipiului sau a preşedintelui de raion.

Din anul 2003 și până în prezent, 820 de persoane au obținut cetățenia Republicii Moldova.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid