Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

În Moldova a ajuns primul lot de vaccinuri Johnson & Johnson, donate de SUA

13 Iul. 2021, 06:17
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
13 Iul. 2021, 06:17 // Societate //  Cristina Vlah

Primul lot de vaccinuri „Johnson & Johnson” contra COVID-19, donat de Statele Unite ale Americii, a ajuns ieri seară în Republica Moldova, informează Realitatea.md. Este vorba despre un prim lot de 150 de mii de doze, din totalul de 500 000 promise, și au fost recepționate la Aeroportul Internațional Chișinău.

Donația a fost întâmpinată de către președinta Maia Sandu, ambasadorul SUA la Chișinău, Derek J. Hogan, secretarul de stat al Ministerului Sănătății,, precum și șefa Campaniei de vaccinare anti Covid-19, Ninel Revenco.

„I-am mulțumit excelenței sale Derek J. Hogan, ambasadorul SUA, pentru acest gest solidar al Statelor Unite. Vă îndemn să vă vaccinați. Pericolul de a ne îmbolnăvi încă nu a trecut, iar viața și sănătatea sunt de neprețuit”, a declarat Maia Sandu.

Secretarul de stat de la Minister, Denis Cernelea, a specificat că „această donație, livrată prin intermediul platformei COVAX, are o însemnătate majoră pentru țara noastră și pentru siguranța cetățenilor”.

„Vaccinul Johnson & Johnson e la fel de eficient ca și celelalte tipuri de vaccin împotriva COVID-19. Serul va fi distribuit echitabil la toate centrele de vaccinare, conform unui proces transparent. Acest vaccin a fost administrat la peste 20 de milioane de persoane din întreaga lume. Vaccinați-vă și contribuiți activ la stoparea pandemiei”, a spus Denis Cernelea.

La rândul său, ambasadorul SUA a precizat că „SUA rămâne partenerul ferm al Republicii Moldova în combaterea acestei pandemii și salvarea vieților cetățenilor Moldovei”.

„După cum a spus Președintele Biden, Statele Unite se angajează să confere eforturilor internaționale de vaccinare aceeași rapiditate pe care a demonstrat-o pe plan intern”, a mai adăugat Derek J. Hogan.

Menționăm, că vaccinul „Johnson & Johnson” este produs de compania farmaceutică americană, care poartă același nume. Serul se administrează intramuscular cu o singură doză și e recomandat persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani. În urma studiilor clinice, s-a constatat o eficacitate de 66,3% împotriva tuturor formelor de boală și 100% împotriva spitalizării cauzate de COVID-19. Vaccinul a fost aprobat autoritățile din SUA și Uniunea Europeană.

Platforma COVAX este condusă de: Gavi, Alianța Vaccinurilor, Coaliția pentru Inovații în Pregătire Epidemică (CEPI) și OMS, împreună cu UNICEF, care este lider al procurărilor și livrărilor de vaccinuri. Este unica inițiativă globală, care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a se asigura că vaccinurile COVID-19 sunt disponibile în întreaga lume, atât pentru țările cu venituri mai mari, cât și pentru cele cu venituri mai mici.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 11:13
 // Categoria: Sport // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 11:13 // Sport //  Realitatea.md

Kristina Țimanovskaia, sportiva din Belarus pe care regimul Lukașenko a încercat să o întoarcă forțat în țară, a plecat din Tokyo, însă nu spre Polonia așa cum era stabilit inițial, ci spre Austria, relatează Reuters. Destinația atletei a fost schimbată din motive de securitate, spun apropiați.

Țimanovskaia era programată să ajungă la Varșovia cu o cursă fără escală. Guvernul polonez îi oferise o viză umanitară după incidentul de la aeroportul Haneda. În loc de Varșovia, însă, destinația sportivei va fi Viena, unde va ajunge la ora locală 16:05.

Un membru al comunității bieloruse din exil, care a ținut legătura cu Țimanovskaia, spune că decizia de a merge la Viena a fost luată din cauza unor îngrijorări de securitate.

Sportiva a ajuns la aeroportul Narita din apropierea capitalei japoneze într-o dubiță escortată de poliția japoneză și nu a dat declarații jurnaliștilor care o așteptau la aeroport.

Comitetul Olimpic Internațional a anunțat, marți, că va efectua o investigație formală a cazului și că așteaptă un raport scris de la Comitetul Olimpic Național al Belarusului.

Anterior, a apărut informația conform căreia autoritățile de la Minsk au intrat în contact cu mama sportivei căreia i-au cerut să o convingă pe Tsimanouskaya să se întoarcă în Belarus.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, l-a acuzat pe dictatorul bielorus de „represiune transnațională” după situația de la Jocurile Olimpice.

După incident, Kristina Țimanovskaia, în vârstă de 24 de ani, a rămas peste noapte într-un hotel la aeroportul Haneda din Tokyo. Ea spune că a fost dusă cu forța la aeroport, duminică, pentru că i-a criticat pe antrenorii lotului bielorus. Autoritățile bieloruse susțin că motivul pentru care s-a luat decizia este „starea emoțională” a atletei.

„Solicit ajutorul Comitetului Internaţional Olimpic. Asupra mea se fac presiuni şi mă forţează sa părăsesc ţara, fără acordul meu. Cer Comitetului Internaţional Olimpic să intervină”, spunea sportiva, într-un videoclip.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate